Piše Dubravko GRAKALIĆ

Hrvatska nije Austrija

Ilustracija

Ilustracija


Što je zajedničko europskoj Austriji, postsovjetskoj diktaturi u Turkemnistanu i oceanskoj mikro-državi Fidži? Uz sve zemljopisne različitosti koje se uče na satovima geografije, zajedničko im je jedna bitna stvar, a to je obavezno cijepljenje protiv covid-19 zaraze za sve odrasle stanovnike. Despotski Turkemnistan takvu je odluku donio još prošlog ljeta, Fidži je politiku "nema cijepljenja – nema posla" proglasio jesenas, dok Austrija, kao prva država Europske unije, najavljuje obavezno cijepljenje za sve starije od 18 godina od 1. veljače 2022. godine. Do tada se mogu cijepiti bez prisile, a u odluci će građanima zasigurno pripomoći žestoki lockdown koji je upravo na snazi, te ograničavanje kretanja za necijepljeno stanovništvo.

Austrija kao država razvijene demokracije i višestoljetnog parlamentarizma zacijelo nije donijela tu odluku da bi ukinula demokratska prava svojih građana – dio kojih se buni zbog te obveze – nego da bi se spasila. Zimski turizam posljednjih je tjedana došao pod veliki upitnik zbog porasta zaraženih, predbožićno shopping ludilo značajno je skraćeno, ali ništa od toga neće biti dovoljno, prema procijeni Vlade u Beču, ako cijepljenje ne bude obaveza za sve punoljetne građane.

Teško je procijeniti hoće li druge zemlje Europske unije slijediti primjer Austrije ili će nastojati drugim mjerama, poput obaveza cijepljenja državnih i javnih službenika kakvo postoji u Francuskoj i Hrvatskoj, pokušati podići razinu procijepljenosti. Još je teže izreći presudu – time će se zasigurno baviti tamošnji Ustavni sud – krše li se time ljudska prava i demokratske stečevine u bivšoj monarhiji.

U Hrvatskoj se obaveza cijepljenja spominjala još ljetos, ali je to bilo u doba malog broja zaraženih i velikog broja turista, pa je prošlo skoro nezapaženo. Ministar zdravstva Vili Beroš javno je napomenuo da bi u tom slučaju trebalo promijeniti jedan članak Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti i u obavezu cijepljenja ubaciti covid-19. Valjda negdje između ospica, velikih boginja i dječje paralize, protiv čega nitko razuman nema ništa te se djeca počinju cijepiti još u vrtićko doba.

Ipak, prema posljednjim izjavama premijera Andreja Plenkovića, obaveznog cijepljenja za sve neće biti. Cijepljenje je dobrovoljno i da tako će ostati. Austrija je, u želji za životom, upravo prelomila drukčije, iako ima znatno bolje epidemiološke rezultate od Hrvatske. Vlada u Beču ne plaši se antivaksera, a to ne bi trebali ni Banski dvori jer već sada, kako pokazuju istraživanja javnog mnijenja, ima većinu koja traži covid-potvrde za ulazak u kafiće i restorane. Demokracija, napokon, ne daje za pravo onima koji "imaju pravo na virus" da hodaju okolo i možebitno ga šire, kao ni da se jednom pojedincu dopusti ugrožavanje prava drugog pojedinca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini