PIŠE JURICA KÖRBLER

Hrvatska još promatra što će biti s omikronom

Jurica Körbler

Jurica Körbler


Omikron dolazi brže nego što se mislilo, a Europa je podijeljena treba li odmah uvesti ograničenja ili čekati. Hrvatska je, kako sada stoje stvari, među zemljama koje su usvojile princip čekanja, jer po dosadašnjim informacijama još nije moguće posve pouzdano reći što nas u siječnju čeka s omikronom. Ipak i na temelju ovoga što sada znamo, ništa dobro. Širi se znatno brže, nema naznaka da se bolest manifestira blaže nego s deltom, pa je moguće da se spoji četvrti val delte i omikrona, što bi bilo izuzetno loše.

Otkazan je skup u Davosu, Joe Biden zove u pomoć vojsku i planira podijeliti 500 milijuna testova, Nizozemska se zaključava, a uskoro bi omikron mogao biti dominantan u odnosu na deltu. Šef Svjetske zdravstvene organizacije apelira da ljudi preko Božića i Nove godine ostanu kod kuće, jer bolje je odgoditi nego umrijeti. U Britaniji je panika, Talijani na granicama uvode striktne mjere među kojima je uz covid potvrde i obavezan test, a za necijepljene karantena.

Sve u svemu, nije dobro. A najlošije od svega je da ni sadašnje cjepivo ne jamči da se netko neće zaraziti, pa i umrijeti. Moderna najavljuje novo cjepivo baš za omikron, ali tek za nekoliko mjeseci. Ipak, ima i optimizma, pa Francuzi i Španjolci misle da će procijepljenost stanovništva, prije svega trećom dozom biti dovoljna garancija da se zaraza drži pod kontrolom, iako u Britaniji broj zaraženih iz tjedna u tjedan raste 30 posto. Danska bilježi svakog dana 9.000 novih slučajeva, a Nizozemci uvode drastične mjere zabrinuti da bi u protivnom mogao stradati bolnički sustav.

Božić će tako kod mnogih biti u znaku već prisutnog omikrona, a prvotno oduševljenje stručnjaka da uzrokuje manje teške bolesti od delte splasnulo je kada se vidjelo kako se brzo širi. U Britaniji već umiru ljudi, a tek za desetak dana slika će biti jasnija. Francuzi predviđaju da će već početkom siječnja omikron biti dominantan i da će broj zaraženih, koji sada iznosi dnevno oko 50.000 ljudi, biti znatno viši. Pa tako i hospitalizacije.

Europa sada intenzivno vodi kampanju za treću dozu, a rezultat toga je i odluka da covid potvrde za one koji su dva puta cijepljeni ne vrijede više godinu dana, već devet mjeseci, dok za one koji dobiju treću dozu nema vremenskog ograničenja. Ali, malo tko više vjeruje da će covid potvrde biti efikasne, pa se mnoge zemlje Europe odlučuju i na dodatne mjere kod putovanja. Za hrvatske skijaše to će biti i dodatni trošak, jer će za ulazak u Italiju trebati test, a mnogo su strože mjere i za odlazak u Austriju, prije svega za mlade u dobi od 12 do 18 godina.

Stručnjaci kažu da omikron nije val, već zid. Budući da se tako brzo širi dojam je kao da će biti riječ o zidu koji ide prema svima. U svemu ima ipak jedna dobra vijest, a to je stav eksperata da bi pet val mogao mnogo kraće trajati. ”Što je val veći, obično kraće traje”, tvrde oni, ali problem bi mogao biti u tome da će istovremeno oboljeti mnogo ljudi. Za ekonomiju to ne bi bilo dobro, jer bi mnogo toga stalo, pa se europske države već spremaju za rad od kuće. Tijekom božićnih i novogodišnjih praznika preporuča se izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima, putovanja, ali i druženja kod kuće.

Što se kod nas događa, postoje li planovi i pripreme za dolazak omikrona, za sada ne znamo. Očito se na tome radi, kao što se i osluškuje što će se dogoditi u drugim europskim državama. U Sloveniji su već zabilježeni slučajevi u svim regijama i samo je pitanje dana kada će se omikron proširiti i u Hrvatskoj. Zagreb predviđa doček Nove godine na glavnom trgu uz predočenje covid potvrda. Most priprema referendum u krajnje nezgodnom trenutku, kada nas očekuje možda i najjači udar covida, koji ne uključuje i dramatično teže posljedice od onoga što smo do sada vidjeli i doživjeli. A trenutačna bilanca ionako iznosi već više od 12.000 žrtava od početka pandemije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini