PIŠE Jurica KÖRBLER

Hrvatska desnije, Plenković može, ali i ne mora biti kancelar


Hrvatska ljevica koju predstavlja SDP pretrpjela je, zasluženo, poraz. Zapravo, katastrofalni poraz. Davor Bernardić i njegova ekipa vodili su nevjerojatno lošu kampanju, nudili su fraze i pusta obećanja i poraženi su do nogu. Klizi li Hrvatska potpuno u desno? Ako se uzme pobjeda HDZ-a, dobar rezultat Domovinskog pokreta i Mosta, to je očito. Desnica očito pogađa što hrvatski građani žele čuti i vjerojatno nikada od Tuđmanovog vremena desna opcija nije bolje stajala

Desnica je odnijela glatku pobjedu na hrvatskim izborima, a HDZ je trijumfirao. Davor Bernardić je gubitnik svih gubitnika, a Andrej Plenković ima povijesnu šansu učiniti, napokon, Hrvatsku boljom, uspješnijom i spremnom za budućnost. Drugi mandat koji mu se smiješi nevjerojatna je prilika da pozicionira HDZ isključivo na desni centar i od pokreta ga pretvori u modernu političku stranku. Plenković sada ima priliku postati najuspješniji hrvatski političar nakon prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, kojem vjeruju ne samo birači stranke kojoj je na čelu, već većina građana Hrvatske.

Hrvatska ljevica koju predstavlja SDP pretrpjela je, zasluženo, poraz. Zapravo, katastrofalni poraz. Davor Bernardić i njegova ekipa vodili su nevjerojatno lošu kampanju, nudili su fraze i pusta obećanja i poraženi su do nogu. U povijesti hrvatskog političkog života ostat će zapamćena blamaža Rajka Ostojića koji je sam sebi prepisao samoizolaciju, da bi se za koji dan pojavio u kampanji. Sve što se čulo od SDP-a bilo je neprivlačno, dosadno, neinventivno. Zvuči grubo, ali tko može zamisliti zemlju u kojoj bi Bernardić bio premijer. Restart prije svega treba SDP-u. Biljana Borzan odmah je poručila da bi na mjestu Bernardića odmah dala ostavku. Ali, ne treba iz vrha SDP-a otići samo Bernardić, već i mnogi drugi koji su ga sve vrijeme podržavali iako je bilo iz aviona vidljivo da loše vodi stranku. O Bero, ciao, poruka je i s društvenih mreža.

Klizi li Hrvatska potpuno u desno? Ako se uzme pobjeda HDZ-a, dobar rezultat Domovinskog pokreta i Mosta, to je očito. Desnica očito pogađa što hrvatski građani žele čuti i vjerojatno nikada od Tuđmanovog vremena desna opcija nije bolje stajala. Ali, sjajan rezultat HDZ-a i njihovog lidera, europski orijentiranog Plenkovića, neutralizirao je krajnju desnicu, što je svakako dobro i za Hrvatsku.

Ova pobjeda, međutim, veliki je izazov za Plenkovića. Njegova politička budućnost može ići u dva smjera. Prvi, da ga pobjeda ‘ponese’ do mjere da izgubi kompas, da zamisli kako kao   kancelar može sljedećih godina donositi odluke kako mu se svidi. Drugi, vjerojatniji smjer može ići prema tome da Plenković od sada daleko više sluša i osluškuje što se događa u zemlji, da pokrene promjene koje će u godinama koje dolaze Hrvatsku odmaknuti s dna Europske unije.

Koji će smjer izabrati Plenković, treba vidjeti. U svakom slučaju možda nikada nitko od hrvatskih političara, osim Ive Sanadera, nije imao takvu priliku Hrvatsku učiniti boljom. Kako će izgledati nova vlada teško je reći, a tek sljedećih dana će se vidjeti hoće li HDZ ići s Miroslavom Škorom, a izgubiti bar neke manjince ili će se naći kompromis, pa će dio Domovinskog pokreta i osam manjinaca podržati novu vladu.

Sigurno je samo da Plenković više nije pod pritiskom da ide sa Škorom po svaku cijenu, kao što je sigurno da ne dolazi u obzir vlada u kojoj će riječ voditi i oni najžešći desničari koji su se priključili Škori. Možda će HDZ i s nekim Škorinim ljudima, bez Škore. Tko zna.

Hrvatska ipak nije izgubila ljevicu. Nema više SDP-a kao krovne lijeve stranke, ali Možemo budi nadu da će hrvatska ljevica naći novi smjer. I to ne samo Možemo, već i druge male stranke koje naginju lijevim idejama. Sve ono što nije SDP, jest Možemo, pa tek treba očekivati iznenađenja na lokalnim izborima sljedeće godine. Ljevica tako ne mora biti nezadovoljna, a sigurno je to da na lijevom spektru dolazi do velikih promjena, da dolaze novi ljudi, neopterećeni onima iz SDP-a koji su se pokazali potrošenima.

Možemo je odlično prošao u Zagrebu, što je razumljivo, jer se na djelu u gradu teško oštećenom u potresu nisu iskazali ni HDZ, ni SDP. To je velika opomena i pobjedničkom HDZ-u, koji je još dobro i prošao, jer teško je voditi zemlju ako ne postoji povjerenje građana glavnoga grada. Zato HDZ čeka veliki zadatak koji nije ispunjen u ovom mandatu, a to je donijeti zakon o obnovi i napokon pokrenuti radove na sanaciji potresom uništenih zgrada i stanova.

Dolaze i nova lica. Bračni par Raspudić, na primjer. I mnogo onih iz malih stranaka koje do jučer nisu ni postojale. Ostaje vidjeti kako će se pozicionirati i manjinci. Sve u svemu, Andrej Plenković reda pobjedu za pobjedom, nakon obračuna sa stranačkom desnicom koju je porazio do nogu, sada je lako pobijedio i Bernardićev SDP, kao i njegove partnere. Ovo je svakako i jedan od najboljih rezultata bilo koje političke stranke u Hrvatskoj, koji bez lidera kao što je Plenković ne bi mogao biti ostvaren.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini