PIŠE IVOR BALEN

Hoće li se čelnici Grada Pule odreći plaće tri mjeseca?

Ivor Balen

Ivor Balen


Ako se izglasa odluka o zabrani građevinskih radova na području Pule od 20. lipnja do 15. rujna, hoće li se čelnici Grada, koji su tu odluku osmislili, odreći plaće na tri mjeseca?

Jer, koliko god se nekome činilo logičnim zabraniti radove ljeti zbog turizma, zabrana istovremeno znači da netko drugi u vrijeme njezinog trajanja neće dobiti plaću. Ako u javnom sektoru, kao što su gradovi i gradske ustanove, plaće stižu redovno radili oni ili pili kavu na Forumu, u realnom to nije tako.

Poznati ekonomski aksiom a'la Grunf glasi: "tko radi ima, tko ne radi nema", i doista ne bi trebao biti problem shvatiti ga. Ako želiš nešto imati (na primjer novac za plaće), moraš nešto i raditi. Ako ne radiš, nećeš ni imati. Jer, novac se ne bere s ladonja na Korzu.

Istina je, mnogi gradovi uz jadransku obalu već godinama imaju zabranu radova ljeti, ali to ne znači da je takva zabrana opravdana. Turizam je jedna od najvažnijih gospodarskih grana u Hrvatskoj i treba ga njegovati, ali ne na način da se ubijaju drugi poslovi. To jednostavno nije pošteno. Ako se oko brojnih drugih pitanja može voditi rasprava jer svatko ima svoje mišljenje, oko ovoga bi stvari trebale biti kristalno jasne. Nije u redu stotinama ljudi zabraniti rad na tri mjeseca godišnje i točka. Neka svatko od nas proba zamisliti kako bi se proveo da mu se na tri mjeseca oduzmu pravo na rad i plaća. Mnogi bi završili na prosjačkom štapu.

Zbog čega je naše društvo onda uopće prihvatilo ideju o zabrani građevinskih radova ljeti? Zato što se od zaluđenosti turizmom glas građevinara nije čuo i nikoga za njih nije bilo briga. Ali u slučaju Pule građevinari su glasni. Upozoravaju da ih je mnogo (preko 600 radnika za sada, iz preko 50 tvrtki) i da će im zabrana opasno ugroziti posao. Ljeto je, ističu, vrijeme kada su dani duži a kiše je malo, što je idealno za građevinske radove. Je li onda moguće da će Grad svejedno donijeti odluku da se svim tim ljudima zabrani rad i onemogući ih da zarade svoje plaće?

Kako trenutačno stvari stoje - moguće je. Takva zabrana je predviđena nacrtom odluke za koju je donedavno trajalo e-savjetovanje. Kako ističu iz Grada, pristigle su 52 primjedbe i oni će odlučiti o konačnom nacrtu koji će ići na Vijeće. Ako zabrana u nacrtu ostane, odluka će vjerojatno biti izglasana. I addio costruttori.

Ako je razuma u vrhu pulske gradske uprave odluka će se u suradnji s građevinarima promijeniti i prilagoditi. Određena ograničenja su vjerojatno podnošljiva, ali ne i potpuni prekid. A ako zabrana ipak ostane, onda bi se oni koji su joj kumovali na tri mjeseca trebali odreći svojih plaća. Pa eto, da vide kako je to. Neka uzmu neplaćeni od 20. lipnja do 15. rujna i cijelo ljeto igraju briškulu i trešetu s građevinarima u Cvajneru. I neka busaju i strišaju od jutra do sutra. A kad se vrate na posao, neka Pulu brendiraju kao grad - neradnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater