PIŠE VANESA BEGIĆ

Hej, dušo, COVID brani


Nije to bilo kakvo ljeto. Nije ga bilo nikada ranije, a možda ga neće biti niti u budućnosti. Mnogi su već parafrazirali stihove poznate pjesme Petra Graše "Ko nam brani": "Hej, dušo, 'ko nam brani, da bude sve 'ko lani" u "Hej, dušo, COVID brani, da bude sve 'ko lani", i u biti - to je to.

Iako mnogi tvrde da se prilagođavaju novonastalim okolnostima i da kada ti život da limun - napraviš limunadu, a ako ti da samo komadić limuna - isto tako napraviš limunadu, makar puno, puno slabiju, sve se oko nas promijenilo.

Najviše se možda razlikuje pogled na turiste. Nekada su bili sinonim za zaradu, bilo kakvu, ali ipak zaradu, dok ih danas neki gledaju kao potencijalne širitelje virusa, a drugi ih i dalje doživljavaju kao spasitelje. Ali ipak, htjeli bi da turisti dođu i da donesu šolde, ustvari, da donesu šolde, najbolje bi bilo da ne dođu, ali da pošalju šolde. I da po ulicama, trgovima, javnim mjestima bude živahno, da ima sadržaja, ali da ne bude puno ljudi, odnosno da nema mogućnosti širenja virusa. I da svi budu zadovoljni.

Naravno, i da se može putovati, ali bez rizika. Sada je korona glavni izvor straha i svega, no što će biti za koju godinu? Tko zna što sve čeka čovječanstvo, možda bude još supervirusa, supervulkana, najezdi skakavaca, sve je moguće. Nitko nije niti ovo očekivao pa se ipak dogodilo.

Nakon što je scenarij za akcijski film ili za neki blockbuster postao stvarnost, i sve drugo može postati stvarnost. Sve je moguće. Sada se samo čeka da se pojavi taj superjunak, taj glavni pozitivac iz tog "filma" koji će u zadnjoj sekundi spasiti svijet od virusa, bakterija, razaranja i ostalog. I onda će biti "sve 'ko lani". Ili još i bolje. U međuvremenu treba nastojati zgrabiti ono najbolje iz svake situacije, iz svakog trenutka. Između valova, jer ovo je očito godina velikih valova.

No, generacije koje su proživjele 2020. moći će jednoga dana pričati unucima da su dio povijesti, dio godine koja će biti dio povijesti. Djecu neće više pitati kada je bio pad Zapadnog Rimskog Carstva, već kada je bio početak korone. A mnogi astrolozi su krajem 2019. predviđali sjajnu 2020., te dvije dvadesetice koje će značiti puno zdravlja, sreće, ljubavi i svega. No, niti astrološke prognoze, taroti i drugo nisu mogli predvidjeti koronu. Niti gatanje.

A negdje baš tijekom "palindromskog" datuma 02.02.2020 u Kini je epidemija postala sve jača, a tijekom još jednog zanimljivog datuma 22.2.2020. došla je do Italije i u svega par sati promijenila naše živote, jer je vrlo brzo cijela Europa postala ista po tom pitanju. Je li je sve pitanje numerologije? Hoće li opet biti kao lani?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater