PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

HDZ i Istra - mrkva bez batine

Dubravko Grakalić

Dubravko Grakalić


Osnivanjem stranačkog ogranka u Vodnjanu, Hrvatska demokratska zajednica nastavila je širenje poluotokom, ali i izrazila želju da bude što kompetitivnija na svibanjskim lokalnim izborima. Bez obzira na dosadašnje izborne (ne)uspjehe u većini istarskih gradova i općina – uz izuzetak Svetog Petra u Šumi – novo vodstvo HDZ-a Istre očito je procijenilo kako u lokalnoj političkoj areni ima mjesta i za bolje rezultate od dosadašnjih nekoliko vijećnika u Puli, Umagu i županijskog skupštini.

HDZ Istre – koji danas vodi saborski zastupnik Anton Kliman, političar kojeg cijene suparnici iz svih stranaka i kratkotrajni, ali kvalitetni ministar turizma – može na svoju stranu privuči glasače koji lutaju između Domovinskog pokreta, Mosta i konzervativno-desnijih neovisnih lista i(li) malih stranaka. HDZ im, naime, može pokazati što je u prvom mandatu, te u tekućem drugim mandatu Vlada premijera Andreja Plenkovića načinila za Istru – uz napomenu kako se istarskoj politici u Banskim dvorima više ne prilazi krutom politikom "batine" kakve se sjećamo iz prethodnih razdoblja.

U prvom mandatu Plenkovićeva vlada sanirala je dugove Uljanika te, poslije višegodišnjih priprema, pokrenula dovršetak izgradnje odnosno proširenja zapadne trase Ipsilona. U nastavku obnašanja vlasti, započelo je bušenje druge cijevi cestovnog tunela kroz Učku dok je Uljanik postao Uljanik 1856. odnosno manje brodogradilište sa šansama da preživi.

Naravno, druga velika obećanja – poput putničkog terminala u pulskoj luci ili obnove Istarskih željeznica – nisu "došla na red" – ali i učinjeno daje priliku HDZ-u da se istarskim biračima predstavi kao stranka desnog centra koja se brine za njihove interese i ne zaboravlja kapitalne projekte u županiji koja, u godinama kada nema pandemije, obilato puni državni proračun dobrim rezultatima svoje turističke privrede.

HDZ je u svom pristupu Istri, sve do prije nekoliko godina, pokazivao odnos posvemašnjeg nerazumijevanja lokalnih tema i problema, uz vječne primjedbe o tome kako se ovdje vodi "antihrvatska politika". O tome je doajen HDZ-a Vladimir Šeks prije dvadesetak godina napisao i knjigu, po Istri su se lijepili neobični izborni plakati i kandidirali na izborima ljudi koji se "pretvrdi" za domaće birače.

Predsjednik istarskog HDZ-a Kliman to zacijelo nije – što pokazuju i preferencijalni glasovi koje je dobio na parlamentarnim izborima, a postalo je jasno i kako politika "mrkve" može donijeti više glasova nego prethodne HDZ-ove politike prema Istri.

Širenje HDZ-a u Istri svakako će doprinijeti snažnijoj dinamici političkog života županije. Posebice desnog centra njezine političke arene u kojem i nema prevelike gužve jer ni Most ni Domovinski pokret nemaju, što se Istre tiče, razgranatu terensku mrežu i rezultate koje mogu pokazati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini