PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Harač za dugove zdravstva? Može, neka Beroš plati ostavkom!

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)


Činjenica da bolnice i domovi zdravlja ostaju bez lijekova zbog nagomilanog državnog duga od šest i pol milijardi kuna izazvala je veliko uzbuđenje u javnosti. Hrvatska je stara nacija ovisna o medikamentima svih vrsta, ali premijer i ministri nisu se oko toga previše uzbudili. Sazvali su sastanak s vjerovnicima, možda osnuju i koju komisiju, jer ni samom premijeru nije jasno kako to da se toliko troši na lijekove, dok je ministar zdravstva Vili Beroš najavio da će sve te dugove prevaliti na leđa građana.

Ministar Beroš pri tome tvrdi da je 16,5 posto koliko se za zdravstvo odvaja od svake plaće premalo, iako je to više i od Njemačke i od prosjeka Europske unije. I po drugim usporedivim podacima, hrvatski radnici za zdravstvene usluge – one javne, ne privatne – odvajaju više od ostalih u EU, ali sama konstatacija da Vili Beroš obmanjuje javnost nije neočekivano čudo.

Hrvatski ministar zdravstva i njegovi nadređeni u državnoj hijerarhiji i stranačkoj strukturi to rade svakodnevno na mnoštvu tema, pa zašto ne bi Beroš najavio novi harač kojim bi pokrpao rupe za koje su odgovorne prije svega prva i druga Vlada Andreja Plenkovića i njihovi koalicijski partneri koji, poput HSLS-a, strašno brinu o transparentnosti javnih troškova ili, kao SDSS, o pravima nacionalnih manjina.

O tome da će pacijenti umirati po bolnicama jer su veledrogerije obustavile isporuke, ne brinu brigu. Jer je važnije namjestiti svog čovjeka u Vrhovni sud i objasniti javnosti da je dr. Milorad Pupovac čisti pozitivac bez obzira „boluje“ li trenutačno u šatoru HDZ-a ili SDP-a.

Istodobno, hrvatski državljani odlaze na cijepljenje protiv covida-19 u Srbiju, dok se zubarske usluge najviše isplate u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Javna uprava oličena u Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo pokazala se posve nesposobnom za zaštitu stanovništva od pandemije jer se nije dovinula kako kupiti cjepivo bez „šalabahtera“ iz Bruxellesa, dosjetila da treba nabaviti lijek za teže oblike korone kojeg imaju na raspolaganju ne samo oboljeli u bogatoj Njemačkoj nego i u siromašnoj Srbiji, pa čak ni jasno objasniti kakve bi mjere kontra korone mogli imati u narednih mjesec dana.

Zašto bi javnost imala povjerenje u Vladu i ministra zdravstva koji stare dugove želi prebaciti na naše račune, dok se cijepljenje zamagljuje slanjem tisuća poruka elektronske pošte da su ljudi koji su se prijavili za cijepljenje, eto, zapisani da se žele cijepiti - što je najveći cinizam kojeg su se mogli dosjetiti. Očito je da su se politički prvaci zdravstvenog sustava umorili i da ekipu treba osvježiti, a dugove platiti na teret državnog proračuna i(li) nekim od „povoljnih kredita“ o kojima povremeno zbori ministar financija.

Dakle, što se harača tiče, može. Neka se provede promjenama u Banskim dvorima kako bi se u bolesno zdravstvo transplantirala barem svježa krv, ako ne i mozak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum