PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Hamburger i kobasica idu na izbore


Bauk preuranjenih izbora za Hrvatski sabor najviše šire oni koji ih se, posve opravdano, i najviše pribojavaju. Hrvatska narodna stranka i Stranka rada i solidarnosti, odnosno Ivan Vrdoljak i Milan Bandić svako malo straše sami sebe napuštanjem vladajućih fotelja iako dobro znaju da ih poslije njih čekaju tvrdi stolci političke margine, pa i mirovine.

Jasno je zašto to čine – HNS je zombi koji želi oživjeti na školskoj reformi i prosvjetarskom štrajku smatrajući kako će njihova tobožnja pomoć našoj djeci promijeniti njihovu terminalnu poziciju, dok Stranka Bandić Milana traži podršku HDZ-a u zagrebačkoj gradskoj skupštini.

Ipak, o tome da će parlamentarni izbori biti prije uobičajenog roka naredne jeseni naveliko se raspravlja, „sklapaju” se koalicije i posebno se analizira pozicija IDS-a i drugih stranaka što djeluju u VIII izbornoj jedinici. U pripremama biračkog tijela za izbora naročito su aktivni činovnici SDP-a koji tvrde da će podrška niza važnih i nevažnih stranaka predsjedničkom kandidatu s karakterom Zoranu Milanoviću ići u smjeru okupljanja cijele liberalne ljevice oko uskrsle stranke s Iblerova trga.

SDP će, kažu, na parlamentarne izbore izaći u dugačkoj koaliciji koja je već nazvana kobasicom jer će se sastojati od niza (ne)probavljivih sastojaka.

S druge strane, HDZ će valjda biti hamburger jer je Andrej Plenković odavno najavio kako će njegova stranka na izbore samostalno i da će obuhvaćati široki spektar političkog centra. Dakle, uz pljeskavicu Plenkovića i Gordana Jandrokovića, s donje strane lepinje dolazi Milijan Brkić, a s gornje mladi eurodemokrati tipa Karla Resslera.

Izborni sukob pljeskavice i hamburgera trebao bi se zbivati u skoro svim izbornim jedinicama, osim u Istri i na sjeverozapadu gdje se očekuje da IDS i Reformisti Radimira Čačića pokupe svoje glasove koje uzgajaju godinama. Nakon očitog raspada Amsterdamske koalicije iz koje su HSS i HSU pretrčali pod skute Davora Bernardića, IDS će, što će se na vrijeme čuti od savjeta te stranke, ostati u koaliciji s PGS-om i Listom za Rijeku s kojom i danas ima tri saborska zastupnika. Vjerojatno će i dalje pokušavati načiniti nešto u sedmoj izbornoj jedinici (zbog interesa PGS-a) ali u izbornoj jedinici od Samobora do Senja teško će se ostvariti mandat.

Male stranke koje bi trebale začiniti SDP-ovu kobasicu mogu to učiniti uz odgovarajuću naknadu – no teško će Bernardić pored gladnog HSS-a koji mu neće, kako su pokazali europski izbori, donijeti više od dvadeset tisuća glasova i umirovljenika ujedinjenih oko HSU-a, imati mjesta za zelene, liberale i socijaliste koji bi im bili prirodniji partner.

Napokon, trenutačni rejting HDZ-a i SDP-a gotovo je izjednačen, a ni politike im nisu baš odviše različite. Nakon parlamentarnih izbora kojima sami sebi prije vremena straše narodnjaci i bandićevci, najpoštenija bi bila velika koalicija HDZ-a i SDP-a dok je najrealnija ona nepoštena – u kojoj će izabranici naroda bježati onome tko im više ponudi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater