PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Grbinova Pirova pobjeda

Dubravko Grakalić

Dubravko Grakalić


Predsjednik SDP-a Peđa Grbin uspio je, u drugom pokušaju, preuzeti saborski klub svoje stranke i osvojiti još jednu, ovog puta klupsku predsjedničku dužnost, ali nije uspio provesti sve smjene koje je najavio. Uoči stanke saborskog zasjedanju koja započinje u petak, SDP-ovci su postigli dogovor da Klub zastupnika preuzme Grbin te da izaberu čak četvero potpredsjednika zastupničkog kluba od tridesetak članova – među kojima je i Mirela Ahmetović, protukandidatkinja na izborima.

Izvjesno je da će, poslije još jedne rasprave na stranačkom predsjedništvu, Sabina Glasovac preuzeti mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora te kako će Arsen Bauk biti otpremljen i za SDP-ovog predstavnika u Državno sudbeno vijeće.

Ali, glavni razlog postizbornog sukoba starog i novog vodstva SDP-a oko mjesta u tri parlamentarna odbora gdje SDP ima predsjednike koji su u javnosti mnogo vidljiviji od „običnih“ saborskih zastupnika još nije uklonjen. I o njemu će se tek razgovarati na Iblerovu trgu, gdje se očekuje i da se legalno izabrani član predsjedništva SDP-a Željko Sabo sam povuče iz tog stranačkog tijela.

Povlačenje predsjednika odbora koji su bili najbliži suradnici bivšeg šefa SDP-a Davora Bernardića značilo bi konačnu „pobjedu“ Peđe Grbina koju možemo proglasiti i Pirovom jer je nastala pregovaranjem, a možda i unutarstranačkim trgovanjem. Dobrovoljno uklanjanje Željka Sabe iz mjesta u predsjedništvu izgleda posve nadrealno jer je legalno izabran i priča o „čistim rukama“ u SDP-u tu se dovodi do apsurda. Napokon, ako je na prošlim parlamentarnim izborima SDP u svojoj koaliciji imao partnere s kriminalnom prošlošću te vlastite kandidate s teškim presudama – protiv čega se Peđa Grbin i njegovi suradnici niti jednom riječju nisu pobunili – zašto sada pokušavaju oprati obraz „skidajući glavu“ Željku Sabi koji je u Vukovaru jednako popularan kao Grbin u Puli?

Želja novog predsjednika SDP-a da se okončaju unutarstranačke „trzavice“, kako ih on vidi, svakako je razumna. Ipak, odgađajući rješavanje problema od sjednice do sjednice predsjedništva, Grbin polako gura problem što ga je stvorio pod vlastiti tepih. Dok se na njega – u žaru političke borbe – ne spotakne i ispruži cijelom svojom dužinom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater