PIŠE DANIJELA BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Građani na ovim izborima napokon imaju izbor. Promjena, ili još jedna IDS-ova magla

Mogu Elena Puh Belci i Boris Miletić do preksutra mantrati o "novom iskoraku i 100% Istri", ali birači im Uljanik ne bi smjeli zaboraviti! Oni to jako dobro znaju i zato o Uljaniku šute. Dok obilaze poljoprivrednike, promocije knjiga, čiste šumice, sade stabla, grade parkove, hvale se ljepotama Arene, maltene kao da su je oni izgradili

Danijela Bašić-Palković (Snimio Milivoj Mijošek)

Danijela Bašić-Palković (Snimio Milivoj Mijošek)


Maslinovo ulje, malvazija, brodogradnja, to je u ovom našem istarskom komadiću raja odavno passé. Pravi iskorak za Pulu i Istru sasvim je novi istarski brend: isprobana IDS-ova magla! Dobro upakirana u multi-kulti tolerantnu providnu priču o napretku, investicijama, novim radnim mjestima, gospodarskom uzletu i održivom razvoju. Svega ima, a Uljanika nigdje. Zašto IDS-ovi kandidati u kampanji ne spominju uništeni Uljanik, preplaćeni i promašeni projekt Kaštijun, nikad realiziran fantomski projekt Brijuni rivijera i s njim povezano, a također nikad ostvareno otvaranje na tisuće novih radnih mjesta u turizmu. Gdje im je to pobogu isparilo?

Nitko ne govori o rezanju stranačke vojske u gradskim i županijskim tvrtkama, razno-raznim nekompetentnim klimavcima u nadzornim odborima, kabinetima ili upravnim vijećima koji mjesečno kroz razne naknade od novca građana dignu još jednu plaću? Ni slova o namještenim poslovima građevinskim tvrtkama bliskih prijatelja ili njihovom zapošljavanju u gradskim poduzećima na izmišljenim projektima za izdašnu plaću! Sasvim slučajno su zaboravili spomenuti enormne troškove sanacije starog odlagališta za što su već spiskali ogromne pare, ali će nas sve to ponovno koštati 28 milijuna kuna, od čega oko 2 milijuna iz gradskog proračuna. Gdje je ono točno zapelo s Las Vegasom i Guggenhaimom na Muzilu, i dalje zatvorenom bodljikavom žicom? A da, država je kriva.

Arsenal koncept

Mogu Elena Puh Belci i Boris Miletić do preksutra mantrati o "novom iskoraku i 100% Istri", ali birači im Uljanik ne bi smjeli zaboraviti! Oni to jako dobro znaju i zato o Uljaniku šute. Dok obilaze poljoprivrednike, promocije knjiga, čiste šumice, sade stabla, grade parkove, hvale se ljepotama Arene, maltene kao da su je oni izgradili, obećavaju dogradnju škola i nastavu u jednoj smjeni, što su davno mogli realizirati dok su vladali gradom, devastirani i posrnuli Uljanik, čija je propast izmijenila život grada, nije im tema. Kada je prije par dana u Puli predsjednik Vlade rekao da Uljanik ima šanse opstati, Boris Miletić je pritajeno šutio. Ma dajte molim vas, nemaju istarske vlasti apsolutno nikakve veze ni odgovornosti s propašću brodogradilišta, a još manje s lošom i korumpiranom upravom.

Nisu u IDS-u ništa znali o zajedničkoj privatnoj tvrtki Arsenal koncept koju je ekipa iz Uljanika osnovala za obavljanje usluga poslovnog savjetovanja. Među vlasnicima te tvrtke bilo je tada četrnaest Uljanikovih menadžerskih kadrova, bliskih upravo vladajućem IDS-u. Štoviše, jedan od vlasnika bio je i bivši pročelnik županijskog odjela za gospodarstvo iz tadašnjeg partnerskog HNS-a, a jedan je kasnije montiran u Upravno vijeće Lučke uprave Pula. Ali kao što rekoh, Uljanik u ovoj kampanji nije tema, kao ni enormno skupi i potpuno netransparentni projekt i tvrtka Kaštijun, u kojoj Boris Miletić godinama obnaša funkciju predsjednika Skupštine.

15 laži B.M.

Kako najbolje prodati maglu, pokazao je u svom eksplozivnom, loše glumljenom videu kandidat za istarskog župana Boris Miletić. Osim što je maznuo foru iz 2019. godine premijerki Novog Zelenda, Miletić se silovito razmahao i u tih 90 sekundi na internetu krenuo nabrajati što je sve napravio. Hvali se svime i svačime, pa i starim projektima koje po stoti put pokušava podvaliti slijepim i zaboravnim biračima. Sličilo je to na onu TV prodaju s ekrana, kad trivijalni, ali dobro upakiran proizvod prodaju za sitnu lovu, a kad ono, mačak u vreći!

Nema veze što su projekti koje Miletić spominje u gradskom pamfletu obična podvala, jer ih je velikim dijelom (su)financirala država, ili što je iste te projekte, više manje obećavao i reklamirao i na svim proteklim izborima kada mu se još dalo voditi grad.

Dakle, u letku plaćenom novcem poreznih obveznika, koji je stigao na adrese Puljana, nalaze se projekti Grada Pule, koje bi realnije bilo nazvati "15 laži B.M." Neupućen netko mogao bi popušiti foru da Grad Pula sam gradi pulsku bolnicu vrijednu 800 milijuna kuna! Neki bi naivac mogao povjerovati da je Grad sam iskeširao 140 milijuna kuna za kulturnu infarstrukturu i obnovu Arheološkog muzeja, ili možda 240 milijuna kuna za kompletan sustav odvodnje. Ima toga još, no istina je da se netko ovdje bezobrazno kiti tuđem perjem i laže birače.

Je li Grad Pula sam izdvojio 175 milijuna kuna za gradnju studentskog kampusa i isključivo svojim novcem sredio plažu na Hidrobazi? Hvali se aktualni gradonačelnik i kandidat za župana i obnovljenim kupalištem Stoja. Neka prošeta do Stoje i vidi na što kupalište liči. Miletiću ustvari ne bi bilo dovoljno ni 90 dana da nabroji sve propuste i loše projekte gradske uprave kojoj je dosad bio na čelu. Od grada koji više izgleda kao Hirošima, pustoši i praznih poslovnih prostora, do apsolutnog nedostatka vizije razvoja i jeftinih cajki na Giardinima.

90 sekundi

U tih ekspresnih 90 sekundi, Miletićeva PR služba ipak nije stigla objasniti kako je moguće da bivša šefica gradske službe za unutarnju reviziju, pritom osuđena na uvjetnu kaznu zatvora za gospodarski kriminal, može napredovati u Uredu Grada i postati zamjenica pročelnika. Politiku Borisa Miletića obilježila su stranačka kadroviranja i zapošljavanja koja su s obzirom na umreženost u svim sferama, poprimila epidemijske razmjere.

IDS-ov kadrovski ringišpil vrti se i dalje, pa ni ovi izbori nisu izuzetak. Netko s konja na magarca, a netko obrnuto. Po zasluzi. Miletić bi sada bio župan, istrošeni saborski zastupnik i gradonačelnik Labina poželio je biti njegov zamjenik, a slučajni župan Fabrizio Radin opet bi se rado vratio u Grad Pulu. U svemu je najgore prošao Robert Cvek kojeg su otpisali, pa se morao zadovoljiti utješnom dogradonačelničkom funkcijom.

Inače simpatična i nenametljiva Elena Puh Belci u kandidaturu je zalutala. Tužno, ali Elena nije sposobna pročitati ni ono malo na pripremljenom šalabahteru, a vodila bi grad. Pitam se koji? Tako je na predstavljanju na pulskom Kaštelu najavila gradnju novog kulturnog društvenog centra Mehanika. Pazite sad - u Rijeci! Prestrašena, izgubljena i nimalo uvjerljiva, Elena je dvadeset godina kao zaposlenica gradske uprave i bivša dogradonačelnica, imala veliku šansu mijenjati Pulu. Osim što populistički najavljuje nove projekte, pitam se, zašto ih je dosad sebično skrivala u ladicama? Najavljuje i dogradnju škole Kaštanjer. Eleno kerko eleno, školu dograđujte već godinama, a do danas niste bili u stanju riješiti prijepor oko malene čestice s državom. Otkad je IDS u prešutnoj koaliciji s HDZ-om, barem to nije trebao biti problem.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum