PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Govor mržnje pod maskama


Tradicionalne karnevalske svečanosti u brojnim se hrvatskim mjestima i regijama već godinama ne koriste kako bi se na lice stavile maske i zabavljalo na prikladan i pokladan način, nego posve suprotno – da se maske skinu i da primitivci, nazadnjaci i bezveznjaci pokažu svoje pravo lice.

Prošle godine to smo vidjeli u Kaštelima gdje je "krnjo" kojeg su spalili i bacili u more bio lider hrvatskih Srba dr. Milorad Pupovac, dok su ove godine lutke za lomaču bile u liku predsjednika Republike Zorana Milanovića te pokojnog maršala Josipa Broza Tita (u Brodarici kod Šibenika), odnosno saborskog zastupnika Nenada Stazića i istospolnog para s malim djetetom (u Imotskom), što je svakako daleko od svakog humora i zabave.

Pod fašničkim maskama poslane su posve demaskirane poruke mržnje i netolerancije, primitivan (h)umor zasjenio je medijsku sliku karnevalske zabave i iznova se pokazalo je netrpeljivost prema različitostima te svjetonazorno drugačijem odabiru svrha postojanja brojnih društvenim "trolova" koji krabulje pod kojima su se sakrili koriste na javnim okupljanjima poput lažnih nickova na društvenim mrežama.

Odvratna lakoća vrijeđanja na karnevalskim feštama u posvemašnjem je skladu s porastom nesnošljivosti i primitivizma u cijelom hrvatskom društvu koja je sve vidljivija i na nekim internetskim portalima, na Facebooku, te u govoru javnih osoba i u istupima pojedinih političara, pa čak i onih koji ne dolaze iz ekstremističkih političkih stranaka.

Govor mržnje koji poziva na spaljivanje pripadnika seksualnih manjina, političkih neistomišljenika i najistaknutijih osoba koje su obilježile razdoblje antifašističke borbe i NOB-a put je koji – kako pokazuje povijest – vodi izravno u fašizam i državu koja će sve neistomišljenike primitivne rulje zatucane porukama ekstremne desnice pospremiti ili u logore ili na groblje. Činjenica da karnevalske povorke posljednjih godina postaju krematorij za sanaciju "nepoćudnih" politika postala je toliko redovita da više i nije vijest, pa se pitanja odgovornosti za takvo ponašanje i pozivanje na pogrom više i ne postavlja tamo gdje bi se trebalo postavljati – u institucijama pravne države.

Poziv predsjednika Republike Zorana Milanovića da se organizator karnevala u Imotskom javno ispriča zbog paljenja lutkarskog gej para čista je "kamilica" - društvo kroz svoje institucije treba pronaći način za siguran i civilizirani suživot svih svojih različitosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini