PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Godina HDZ-a

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)


Iza nas je još jedna naporna godina. Prohujala 2021. ostat će zapamćena po trećem i četvrtom valu korona pandemije, po uspješnoj turističkoj sezoni, spajanju Pelješkog mosta, političkoj stabilnosti, svibanjskim lokalnim izborima i inflaciji koja nam tek prijeti. Analiziramo li političku 2021. godinu na nacionalnoj razini, uočit ćemo pak paradoks koji mnogo toga govori.

Naime, iako posljednja rejting istraživanja uglavnom pokazuju da je najpopularniji političar Zoran Milanović, jasno je kako je to bila - godina HDZ-a. Stranka Andreja Plenkovića pojačala je parlamentarnu većinu, bez problema usvojila proračun za 2022., a popularnost među biračima nisu joj smanjile ni okolnosti čelično tvrde kohabitacije Banskih dvora i Pantovčaka, uhićenje bivše ministrice Gabrijele Žalac, osuda davnašnjeg ministra Nadana Vidoševića, kašnjenje obnove potresom pogođenih područja i razni skandali u koje su upleteni lokalni stranački kadrovi.

Lokalni izbori donijeli su tek mala ili nimala iznenađenja u korist HDZ-a. Osvojili su Osijek, izgubili Split, a nisu došli ni na vlast u Zagrebu. Najbolniji trenutak je svakako bio gubitak dalmatinske metropole u kojoj su držali vlast. U Istri danas imaju načelnike tri općine, nekada su imali samo mitski Sveti Petar u Šumi. A možda se u Istri, kažu kuloari, i povećaju što se tiče broja općina.

Ali, 2021. pokazala je da i nije sve u izborima, posebno u lokalnim gdje susjed glasa za susjeda. Agencije za istraživanje javnog mnijenja mjere im između 27 i 30 posto glasova birača kroz cijelu godinu, što znači da ih ne ugrožavaju ni desnica ni ljevica. HDZ se pozicionirao kao stranka desnog centra, nemaju ultrakonzervativne ispade poput Mostovaca ili Domovinskog pokreta, a i djeluju kompaktno, za razliku od prave i lažne ljevice - SDP-a, Zeleno-lijeve koalicije, platforme Možemo! koja leti prema dnu ili Kluba socijaldemokrata u parlamentu koji ne zna želi li biti stranka, udruga ili ništa.

Od Plenkovića i HDZ-a odbijaju se stare i nove afere - presuda za FIMI mediju, slučaj Žalac i slično - jer druge stranke, i lijeve i desne, nemaju nikakvu ponudu za birače. Uz Vladu koja je osigurala pet vrsta cjepiva protiv covida, zar valja očekivati da će birači optirati za Hrvatske suvereniste čiji je ex-predsjednik Hrvoje Zekanović izbačen jer se založio za tako notornu stvar poput cijepljenja? Ili će dati podršku Peđi Grbinu, koji je raskolio vlastitu stranku kako bi uza sebe imao samo "provjerene" kadrove?

Visok rejting HDZ-a - koji je, usput rečeno, prestao zaboravljati da je Istra hrvatska županija - ne jamči im dominaciju dovijeka. Ali, u 2021. bili su oni koji odlučuju o svemu, od Rafale zrakoplova do tunela Učka i najnižih plaća. Ako su doista pronašli formulu kako vladati Hrvatskom, opoziciji će, kada je bude, trebati kamen mudraca da ih nadmaši.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater