PIŠE JURICA KÖRBLER

Globalizacija je mrtva, ulazimo u eru populizma


"Ponosan sam što mogu reći da su SAD u ekonomskom procvatu kakav svijet još nije vidio", počeo je svoj govor na 50. Svjetskom gospodarskom forumu Donald Trump, istog dana kada je u Americi krenulo povijesno suđenje u Senatu za njegov opoziv. Dok se pripremao početak zasjedanja na kojem će sto članova Senata odlučiti o Trumpovoj sudbini, i to u godini kada Ameriku čekaju i predsjednički izbori, u luksuznom švicarskom skijalištu u Alpama Trump je bio najveća zvijezda ovogodišnjeg okupljanja svjetske elite i svi su s nestrpljenjem očekivali što će reći o vrućoj temi klimatskih promjena.

Pred Trumpov govor u Davosu je vladala uobičajena gužva, kratki susreti državnika i poslovnih ljudi, a hrvatski premijer Andrej Plenković kratko je u hodu razgovarao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Otvoreni razgovori

- Bio je to otvoren i prijatan razgovor, dotakli smo se odnosa Srbije i Hrvatske i čini mi se da je izraženo više povjerenja i optimizma, kazao je Vučić koji zajedno s Plenkovićem sudjeluje na panelu "Diplomatski dijalog na temu Zapadnog Balkana". Uoči summita u Zagrebu, koji će se održati u svibnju, Plenkoviću je svakako stalo da tamo dođe i Vučić, dok je Vučiću stalo da promovira ideju o "malom Schengenu", ideju koja je naišla na umjereno zanimanje zemalja regije.

Par minuta kasnije Trump je u svom stilu uzvikivao "Amerika dobro radi, uspijeva, cvjeta i pobjeđuje kao nikada do sada", nabrajajući sve moguće trgovinske ugovore koji su potpisani s Kinom, Kanadom i Meksikom.

"To je uzor za 21. stoljeće", kazao je Trump i podsjetio da je zemlju zatekao u pesimizmu, ali se njegovim dolaskom u Bijelu kuću sve promijenilo na bolje i otvoreno je sedam milijuna novih radnih mjesta. Poručujući da se "Američki san vratio, veći i bolji", Trump je svima u svijetu ponudio uspješan američki model.

Najavio je i nove pregovore s Kinom, pohvalio Borisa Johnsona nazvavši ga "divnim, novim premijerom" i otkrio da se odmah nakon Brexita sprema dogovor o trgovini između SAD-a i Velike Britanije. Rekao je da će taj dogovor biti ogroman, ali nije iznosio nikakve detalje. A onda je došao na skliski teren klimatskih promjena, znajući da je tu negdje, u konferencijskoj dvorani, i aktivistica Greta Thunberg, čije su izlaganje moćnici čekali sa zanimanjem.

- Okolina je za mene vrlo važna, ali nije vrijeme za pesimizam. Moramo odbiti proroke propasti, bilo je manje-više sve što je američki predsjednik rekao o toj temi, dodajući na kraju nekakav nejasan apel o sadnji trilijuna stabala. Istup u Davosu iskoristio je i da bi se obračunao s radikalnim socijalizmom. Od Trumpa sve je to bilo puno, divno i bajno, ali za svijet, izuzetno malo i šturo rečeno.

Uostalom, nitko i nije očekivao da će u Davosu reći nešto senzacionalno, jer je jednim uhom bio okrenut prema vijestima od kuće, nadajući se da će postupak u Senatu brzo završiti u njegovu korist, a što bi također iskoristio za kampanju koja ga tek čeka.

Greta nosi pesimizam

Njegova švicarska 'protukandidatkinja', Greta, u više je navrata i u Davosu ponovila da će o neugodnim temama za političke moćnike i dalje govoriti, sviđalo im se to ili ne. Predstavila je brojke koje nisu nimalo optimistične i pokazuju da je čovječanstvu, ako želi izbjeći kataklizmu, preostalo malo godina.

”Kako se vi nosite s vlastitim mrziteljima, a i njih ima mnogo”, pitali su Gretu u Davosu, a odgovorila je da nam svima vremena ponestaje i da je to puno važnije nego percepcija o njoj.

Za Hrvatsku je svakako zanimljivo da je Tim Cook, prvi čovjek Applea, zatražio susret s premijerom Andrejom Plenkovićem, s kojim je želio razgovarati o mogućoj suradnji, prije svega na znanstveno-istraživačkom području. Hrvatska IT industrija očito ima ugled u svijetu i bilo bi sjajno kada bi naši stručnjaci mogli ugraditi dio svog znanja u nevjerojatni Appleov sustav. Bilo bi loše ako bi naši najbolji ljudi završili pod kapom Applea i dodatno osiromašili hrvatski potencijal pametnih i sposobnih ljudi.

Plenković će imati i mnogobrojne bilateralne susrete kakvi su na ovom skupu uobičajeni. Treba istaknuti da će vrlo malo sadržaja tih razgovora doprijeti do javnosti, ali i to je uvijek tako.

Ono što je možda najzanimljivije u Davosu je pad optimizma kada je riječ o dosezima kapitalizma, i grčeviti pokušaj da se spasi globalizacija od koje se mnogi okreću i u kojoj vide epicentar zla.

Vrijeme promjena

Globalizacija je svakako izgubila privlačnu snagu okupljanja, bez obzira što se nisu ispunila proročanstva da je svijet na rubu nove krize. Ali, zlatno doba globalizacije je prošlost i svi u Davosu su potpuno svjesni da će svijet ubuduće funkcionirati na novim odnosima i u suradnji novostvorenih blokova.

Gdje je tu Hrvatska i nije pravo pitanje, jer će se hrvatski političari uhvatiti za glavu ako im se kaže da je naša ekonomija okrenuta 'regiji', toj mrskoj riječi koja uglavnom označava istočno susjedstvo. Ali, brojke neminovno pokazuju baš to. A sve veći broj populista koji su doputovali u Davos trube na sve strane da je sadašnji svjetski poredak mrtav i da slijede promjene koje donose Donald Trump, Matteo Salvini, Boris Johnson i(li) Viktor Orban. Takve note ne gode ušima hrvatskog premijera, ali Hrvatska je ionako premala da odlučuje u kojem će smjeru ići svjetske promjene. Ionako su one već tu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum