KOMENTAR ZAMJENIKA GLAVNOG UREDNIKA

Glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin je kliconoša, on je opasnost, najveća prijetnja

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ

Jelko Kacin je pijun vječitog slovenskog povratnika na premijersko mjesto Janeza Janše. On samo odašilje poruke koje amenuje slovenska vlada. Tako je bez sumnje i zadnja Kacinova poruka da Hrvatska postaje ozbiljna prijetnja svim državama EU-a, najviše Sloveniji, zapravo Janšin pamflet kojim pokušava zamutiti vodu, zaći u močvaru po kojoj odlično šljapka. A za to mu je uvijek pri ruci Hrvatska. Prokušan je ovo Janšin recept, u njemu se najbolje snalazi, najljepše ga servira i najlakše mu prolazi

Nisam išao kod njih, nego sam došao na svoje, tim je riječima glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin objasnio tamošnjoj javnosti svoj odmor na Krku gdje ima obiteljsku kuću. Kacin očito pogrešno smatra da je njegova kuća slovenski teritorij. Valjda si je u glavu utuvio da je veleposlanik, da je na funkciji koja mu je doduše ponuđena, ali je, kako kaže, odbio ići u SAD, a da je njegova kuća na Krku veleposlanstvo. Jer jedino bi tako mogao reći da odmor u Hrvatskoj nije proveo u toj zemlji, nego u nekretnini koja je u vlasništvu Republike Slovenije. No, to nije slučaj. Njegova nekretnina na Krku nije nikakvo veleposlanstvo, niti konzulat. Njegova kuća je nekretnina na području RH, a Kacin je, koliko god nevoljko htio priznati, ljetovao u Hrvatskoj. Naravno, teško je javnosti objasniti zašto je zdušno navijao da se Hrvatsku uvrsti na crvenu listu i sve Slovence koji se vraćaju s naše obale pošalje u karantenu nakon što se on nauživao na odmoru na Krku.

Kacin obmanjuje slovensku javnost, pokušava joj prodati loše štosove, a time naškoditi i međususjedskim odnosima, koji se pokazuju odličnima, bez obzira na tri desetljeća pažljivo uzgajane huškačke retorike političara obiju strana. Slovenci su se ove godine pokazali kao jedni od najboljih turista na hrvatskoj obali. U dosadašnjem su dijelu kolovoza bili najčešći strani gosti nakon Nijemaca, ostvarili su u samo dvadesetak dana 2,6 milijuna noćenja, što je za ove prilike nevjerojatnih 94 posto lanjskih brojki. Dakle, slovenski državljani vole dolaziti u Hrvatsku. U to nema nikakve sumnje. Kao što i hrvatski državljani zimi rado odlaze na slovenska skijališta. I nema tih kacina koji bi to mogli promijeniti. Iako se svojski trude.

Jelko Kacin je pijun vječitog slovenskog povratnika na premijersko mjesto Janeza Janše. On samo odašilje poruke koje amenuje slovenska vlada. Tako je bez sumnje i zadnja Kacinova poruka da Hrvatska postaje ozbiljna prijetnja svim državama EU-a, najviše Sloveniji, zapravo Janšin pamflet kojim pokušava zamutiti vodu, zaći u močvaru po kojoj odlično šljapka, skrenuti pažnju s problema u vlastitoj zemlji. A za to mu je uvijek pri ruci Hrvatska. Prokušan je ovo Janšin recept, u njemu se najbolje snalazi, najljepše ga servira i najlakše mu prolazi. Svjestan je on da iza toga ostaju ožiljci, duboki poput Grand Canyona, koji teško zacjeljuju, ali on ionako nikada dugoročno nije gledao na posljedice svojih političkih marifetluka. Janša je s lijevog političkog spektra stigao do desnog u milisekundi, bez da trepne. Shvatio je da tu čuči njegova šansa da se dočepa trona, jer samo to mu je oduvijek i bio cilj. Nije se pritom obazirao koga će zgaziti, povrijediti, obrlatiti.

Sada je ipak prekrdašio. Svjestan je i on toga pa je u prvi plan gurnuo Kacina. Jer tko bi normalan pristao Hrvatsku proglasiti prijetnjom za cijelu Europu. Samo budala koja ne razmišlja da postoji i sutra. Tom bi Kacinovom, a zapravo Janšinom logikom za sve nove slučajeve Covida-19 u Europi bio kriv Balkan. "To što se širi sa Zapadnog Balkana jednostavno ne možemo dopustiti. Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Kosovo i Sjevernu Makedoniju smo već odavno zbog objektivnih razloga stavili na crvenu listu. Sada su se naši južni susjedi sami sa svojim brojem novozaraženih uvrstili među navedene države", kaže Kacin. Kao da je slijep na jedno oko, glasnogovornik slovenske vlade ne vidi da svugdje raste broj zaraženih, da koronavirus nikada nigdje nije ni otišao, niti se začahurio na Balkanu pa sada otuda vreba naivne Europljane, koji su se, ne sluteći što će ih zaskočiti iz prikrajka, došli odmoriti na hrvatsku obalu. Ali, eto, Balkan je kriv za mnoge ratove pa što ne bi bio i za koronu. Lako mu je prikrpati bilo kakvu etiketu.

A Kacinova kuća? Ona stvarno ne stanuje ovdje. Ona nije ni na Krku, ni u Hrvatskoj, ali ni u Sloveniji. Ona nije nigdje. Ona postoji samo u njegovom svijetu, oskudnom, siromašnom području bez signala, u kojem se gube sve ljudske vrijednosti i ostaju samo ogoljene i nikome smiješne politikantske idiotarije. Njima Kacin pokušava zaraziti bilo koga oko sebe. On je kliconoša, on je opasnost, on je najveća prijetnja. Nikakav Balkan, Europa, već glavom i bradom Jelko Kacin. I njegov šef Janez Janša. Sretno im bilo u tom ćumezu u kojem žive u svojim glavama.

Zanima me samo gdje će sada povući granicu, do kuda će ta prijetnja sezati, do polovice ili do trećine Piranskog zaljeva, hoće li hrvatskim ribarima i dalje slati novčane kazne ili po novome rješenja o karanteni. Valjda će i o tome Kacin uskoro prozboriti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini