PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Gay is okay

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)


Između tisuća fotografija i video zapisa koji se dnevno objavljuju na društvenim mrežama, news portalima i fake news portalima, blogovima i web stranicama raznih udruga i političkih stranaka, rijetke su one koje se toliko mnogo komentiraju poput fotografije koja prikazuje poljubac saborskog zastupnika Domagoja Hajdukovića i njegovog – dečka.

Više pažnje možda bi izazvala jedino snimka ljubljenja državnog poglavara Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, ali ni to nije sigurno jer su oni straight muškarci, heteroseksualci i alfa mužjaci koji se mogu jedino kurtoazno poljubiti kad si čestitaju Novu godinu.

Snimka saborskog zastupnika Domagoja Hajdukovića, donedavnog predsjednika Kluba zastupnika socijaldemokrata u Hrvatskom saboru, iznimno je važna u trenutku kad se krajnja desnica postrojava i prijeti običnim građanima kršenjem ljudskih prava, kada je društvo iznimno podijeljeno po pitanju rodnih prava te se ponovno razgovara o tome mogu li homoseksualni parovi usvajati djecu. Hrvatska nije Danska ili Nizozemska – balkanski primitivizam kojeg svakodnevno trpi LGBT zajednica teško da je s usporediv sa civiliziranijem dijelom Europske unije. Doduše, nije tako loše kao u Poljskoj ili Mađarskoj, ali postoje jasni znakovi da se tamošnje prilike mogle oslikati i u nas.

Stoga jedna obična fotografija, loše snimljena i nepretenciozno prikazana javnosti, poput stare pjesme Jasenka Houre s prvog albuma Prljavog kazališta snimljenog prije četrdeset godina, gdje se jasno poručuje "ja sam za slobodnu mušku ljubav", toliko provocira.

U Hrvatskoj je danas, na izmaku 2021. godine, ta je gesta dočekana pljuvanjem na desnoj strani digitalnih medija, ponižavanjem na društvenim mrežama te pozitivnim komentarima liberalnijih medija koji su shvatili da nije samo riječ o slici za obiteljski album.

Riječ je o prije svega političkoj poruci da je gay OK ne samo u četiri zida, nego i u javnosti. U Hrvatskom saboru, na pozornicama i ulicama, ne samo u liberalnoj Istri i purgerskom Zagrebu, nego i u tradicionalnim sredinama Slavonije, Dalmacije i Like. Nije nevažno da time saborski zastupnik Domagoj Hajduković govori i o svojoj političkoj agendi, o tome što ga u politici zanima, a to su očito ljudska prava za sve.

Osnuju li Hrvatski socijaldemokrati stranku – ili udrugu kako govore ovih dana – LGBT tematika mora ući u njihov program ne samo deklarativbno, nego i stvarno. Naravno, ne s plakatima zaljubljenog para, nego u suradnji s udrugama poput Kontre i Dugine boje, u prijedlogu zakona koji će omogućiti usvajanje djece homoseksualnim parovima te u traženju da se progon homoseksualaca što ga – i uživo i na društvenim mrežama događa – oštrije kažnjava. Hajduković je zakotrljao kamen i on ne smije stati na prvoj uzbrdici.

Ako javnost već okupiraju razni grmoje, raspudići, bujanci i škore sa svojom nazadnjačkom politikom koji preko leševa zaraženih građana žele do političkih bodova, onda je dobro da je jedna fotografija zaljubljenih muškaraca podigla prašinu i podsjetila nas da su ljudska prava jednaka za sve.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater