PIŠE CHIARA BILIĆ

Gaf po gaf - politički epitaf


Predsjednica se osjetila pozvanom Milanu Bandiću pjevušiti rođendansku pjesmicu što, po njezinoj procjeni, nije bilo dovoljno da okupljenima na proslavi obznani svoju privrženost zagrebačkom gradonačelniku pa mu je odlučila pokloniti i tortu. Tortu s jestivom fotografijom na kojoj poziraju ona i Bandić u sunčanim naočalama, ukrašenu hrvatskim insignijama i zlatnim osama

Razgaljena i znojna spuštala se u svlačionicu i nogometašima bacala u zagrljaj, turistički je kampirala ispred ograde Bijele kuće u Washingtonu, popela se na pozornicu da bi otela ovacije i buket plesačima na premijeri "Labuđeg jezera", pjevačku turneju odradila je na proslavi Oluje u Kninu, na utakmicama u Rijeci i Splitu, SAD-u, Katoličkom radiju. Pričala je o nedostatku voćnih jogurta u Jugoslaviji, rođenju u tamnici, iza krive strane željezne zavjese, izjavila je da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav pa je kasnije to povukla, govorila je o Hrvatskoj od Visa do Kupresa, ispričavala se zbog srpskih čokoladica, savjetovala Podravci da novi proizvod nazove Čokolinda.

Kolači u zatvoru

Jedna nepromišljena, neuka izjava za drugom, jedan brzopleti potez za drugim. Gaf po gaf. I prednost Kolinde Grabar-Kitarović u utrci za predsjednika države počela je strelovito opadati u posljednjih godinu dana. Grabar-Kitarović, pokazala je u više navrata, niti shvaća, niti promišlja, niti surađuje s funkcijom kojom su je građani nagradili prije pet godina.

A onda je došao Milan Bandić. A Milan Bandić nije (samo) gaf. Niti je on kakva slučajnost proizašla iz predsjedničinih neopreznih, hohštaplerski educiranih savjetnika ili neorganiziranog izbornog stožera. On je lice oportunizma predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Osigurač. Pojas za spašavanje. Politički osmišljena propaganda, koja je predsjednici imala donijeti glasove u glavnom gradu jer su se oni za koje se tvrdilo da su nepokolebljivo njezini u ostatku zemlje počeli rastakati zbog silne nakupine nesuvislih gafova. Ili se barem tome nadala.

I tako se, ono što će neki nazvati prijateljstvom, otelo kontroli, baš kao što se to dogodilo i s Kolindom Grabar-Kitarović u trenutku kada je iz strogo kontroliranih, gotovo laboratorijskih uvjeta bivšeg HDZ-ovog šefa Tomislava Karamarka pala pod dežurstvo aktualnog premijera i lidera Hrvatske demokratske zajednice Andreja Plenkovića. U nedavnim se prilikama predsjednica osjetila pozvanom Milanu Bandiću pjevušiti rođendansku pjesmicu što, po njezinoj procjeni, nije bilo dovoljno da okupljenima na proslavi obznani svoju privrženost zagrebačkom gradonačelniku pa mu je odlučila pokloniti i tortu. Tortu s jestivom fotografijom na kojoj poziraju ona i Bandić u sunčanim naočalama, ukrašenu hrvatskim insignijama i zlatnim osama.

Mnoge su se naivčine tada zapitale je li riječ o šali, nečijoj podvali ili fotomontaži. Jer, kao da bi itko uopće imao apetita takvo što staviti u usta. No, predsjednica je to demantirala već sljedećom prilikom koja joj se, bogzna, i previše brzo ukazala. U intervjuu za Media Servis kazala je da bi u slučaju da završi iza rešetaka, Bandiću u zatvor nosila kolače. Nije to ni bila šala-mala, kako je upitan o tome komentirao premijer Plenković: "Vjerujem da je to bilo u šali". Potom se Grabar-Kitarović s Bandićem sastala u svom, predsjedničkom uredu na Pantovčaku, gdje su, sudeći po njihovim iskazima, vodili razgovor osobne prirode. U, ponovit ćemo, službenom predsjedničkom uredu. Kao u kakvoj (slastičarskoj) prćiji.

Optuženik USKOK-a

A Bandić je sve to vrijeme i dalje bio višestruki USKOK-ov optuženik, čovjek čije se ime u javnosti povlači poput sinonima za korupciju i kriminalne radnje, gradonačelnik glavnog grada koji je pod lupom javnosti zbog brojnih nerazjašnjenih afera, od netransparentnosti gradskog GUP-a, čudnovatih poslova s gospodarenjem otpada, do novopečenih malverzacija s adventskim kućicama i dr. Nogalom i 60 milijuna teškim projektom za dječju bolnicu Srebrnjak.

Koliko je njihovo oportunističko prijateljstvo pustilo traga na predsjedničine manire, pokazuje njezino arogantno ophođenje s novinarima što je, kao što vjerojatno i sami znate, postao zaštitni znak zagrebačkog gradonačelnika. Istog dana kada se Grabar-Kitarović u Dubrovniku, na proslavi Dana dubrovačkih branitelja, posprdno brecnula na novinarku koja ju je upitala bi li pomilovala Milana Bandića da završi u zatvoru, Milan Bandić je na konferenciji za medije koju je sam sazvao, zaprijetio novinarima, poput pravog pobožnog čovjeka sa Starim zavjetom pod pazuhom, obznanivši im da će ih kazniti Bog. "Ne morate vjerovati, netko će vas kazniti", zasiktao je zagrebački gradonačelnik na novinarsku svitu.

U istoj zemlji, samo malo južnije, Grabar-Kitarović je pak ranije spomenutu novinarku retoričkim tonom upitala je li ona ozbiljna ili Radio Mileva. Postrance sada i predsjedničino uporno fundamentalno nerazumijevanje onoga što je izgovorila, a na koncu još jednom i potvrdila o kolačima koje će potencijalnom optuženiku nositi u zatvor, ali netko bi predsjednici Grabar-Kitarović trebao reći da ne postoje glupa pitanja, postoje samo nepromišljene, glupe izjave koje tim pitanjima prethode.

No, kazna za druženje s Bandićem je, naposljetku, pokucala predsjednici na vrata puno prije nego što se Bandićev osvetoljubivi stvoritelj svijeta odlučio obračunati s nepoćudnim novinarima. Posljednje predizborne ankete rekle su svoje: troje favorita gotovo su izjednačeni, razlika među SDP-ovog Zorana Milanovića, nezavisnog Miroslava Škore i braniteljice naslova Grabar-Kitarović na razini su statističke pogreške. Ako je predsjednica svoj silazak s Pantovčaka najavila još prvim gafom, sada ga je potvrdila lošim odabirom političkog suradnika. Ništa predsjednici nije toliko naštetilo, nagrdilo ugled kao njezina partnerska ljubav sa zagrebačkim gradonačelnikom i predsjednikom Stranke rada i solidarnosti.

Iskustvo izbora

A kao što ništa nije naučila iz vlastitih gafova, tako Grabar-Kitarović apsolutno nikakvo znanje nije derivirala iz posljednjih predsjedničkih izbora. Onih na kojima je pobijedila, iako je gotovo sve do finiša išlo u prilog aktualnom predsjedniku. To što je oduzela funkciju SDP-ovom Ivu Josipoviću, čiji je jedini krimen bilo to što je lišen ikakve karizme, predsjedniku koji je drugi mandat izgubio praktički zato što je izgledao i govorio poput kakvog nezačinjenog jela, u čeonom režnju Grabar-Kitarović nije upalilo nikakve unutarnje alarme. Lampice iznad glave nisu zasvijetlile. Ne.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of