PIŠE DANIJELA BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Fratarski ostavite na miru!


"Drage Puležanke i Puležani! Kao što to uvijek imamo praksu činiti, tako i ovaj put s vama želimo podijeliti najnovije planove i projekte koje spremamo u našem gradu jer sigurno znate da ova gradska uprava već petu godinu za redom dobiva čistu peticu iz transparentnosti. Stoga vas i ovaj put, kao što je to bilo u slučaju Ski lifta na Valovinama, Muzila ili plana davanja koncesija za sedam pulskih plaža i lučicu Bunarina, ovako javno i otvoreno pozivamo da se u što većem broju uključite u jednomjesečnu javnu raspravu i podijelite s nama vaše prijedloge, mišljenja i kritike… Recite nam što mislite o novom planiranom bungalovskom naselju na našem i vašem jedinstvenom Fratarskom otoku! Mislite li da treba montirati nove drvene kućice ili smatrate da je bolje ovako?"

E, da.. Šala mala. Da im je i trunkicu stalo do načela transparentnosti i da kojim slučajem zastupaju interese makar onih koji ih svake četiri godine biraju na izborima, ovom bi se porukom vladajući obratili sugrađanima te ih pozvali da se uključe u raspravu o tamo nekim novim bungalovima na pulskom otoku, na kojem, očito ne još dugo, robinzonski ljetuju generacije Puležana.

U nekom filmu koji Puležani neće tako skoro gledati, prije javne rasprave vlasti bi "projekt Fratarski" i službeno prezentirale javnosti, baš kao i tu svoju novu viziju razvoja i oplemenjivanja "otoka sreće", što sada najnovije uključuje bungalovski smještaj u dvadesetak drvenih kućica na jugoistočnoj strani otoka Veruda.

Mnogi Fratarski i dalje ljubomorno čuvaju od naleta turističkih grupa i grupica koje bi u planiranoj komercijalizaciji mogle, vrlo skoro, otoku oteti dušu. Umjesto da ljudima kažu što se to sprema na mjestu gdje lokalci svako ljeto dižu šatore, sele svoje kuhinje i madrace bježeći od nesnosnih gradskih gužvi i mravinjaka po plažama, moleći boga da što manje očiju "snimi" tu posljednju oazu mira, građani Pule o planovima za Fratarski doznaju sasvim slučajno. Ni manje ni više, već u gluho doba noći na maratonskoj sjednici Gradskog vijeća.

Pa što drugo misliti nego da i ovoga puta vladajući u Puli pokušavaju progurati nove ideje bez da ikog išta pitaju! U tišini planiraju nekakvo sadržajno oplemenjivanje Fratarskog otoka, što se i ovoga put veže na već prilično neuvjerljivo mantranje o uvođenju dodatnih sadržaja u funkciji takozvanog razvoja. Tko uopće traži te nove sadržaje? Ljudi koji godinama dižu šatore, djeca koja bosa i musava šeću po otoku? Mislim da ne.

Da se naša novinarka oko dva ujutro na sjednici Vijeća nije štrecnula na spominjanje bungalova, priča o novoj ponudi na otoku ostala bi ispod radara i sigurno ne bi tako brzo procurila van. Da stvar bude jadnija, novi planovi za pulski rajski otok nisu ni bili službena tema na sjednici Vijeća, premda bi trebali biti, već se cijela priča zakotrljala sasvim slučajno.

Na upit jednog oporbenog vijećnika kojeg je zanimalo što to na izdašnoj plaći u gradskoj tvrtki Fratarski d.o.o. radi voditelj projekta Andi Rosanda, "spontano" je krenula i priča s bungalovima. Pravdajući što to sve Rosanda radi, direktor Fratarskog   Vjekoslav Jozanović tada je zapravo ponudio puno zanimljiviju temu od plaće svog kolege, a javnost je za bungalove saznala nakon što su direktora Jozanovića povukli za jezik.

Zasad se ne zna kolika će sve to koštati i po kojim će se cijenama iznajmljivati kućica. S druge strane, zna se da bi razne organizirane grupe voljele boraviti u nekom obliku "čvrstog smještaja". Svima kojima je čvrsti smještaj draži od tamo nekih šatora možda i nije mjesto na Fratarskom!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini