PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Flego bez maske

Dubravko Grakalić

Dubravko Grakalić


Istarski političar, bivši župan i sadašnji zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego, napravio je sjajan potez kada je u medijima – u našem Glasu Istre – skinuo masku i pokazao kako se zaista živi u Bruxellesu i Belgiji. Flego je na taj način, možda i nenamjerno, poručio kako se u ugroženoj Belgiji koja po broju žrtava pandemije korone prednjači u Europskoj uniji, živi nova normalnost, kako se ulicama hoda s maskama čije se skidanje „ispod nosa“ kažnjava s 250 eura te je dao prilike svima u Istri i Hrvatskoj da vide koliko je kod nas, iako teška, situacija ipak znatno podnošljivija.

Flego je u detaljnom izviješću o životu europarlamentarca koji redovito obavlja svoje dužnosti u Bruxellesu, pokazao da se može i bez cendranja za kafićima, da se u trgovinu može otići bez društva te se život živi i uz redovne PCR testove i preko online alata. Hrvatska je svojim mjerama, za sada, uspjela smanjiti raširenost zaraze, Belgija još nije, a to što „imamo sreće“ ne znači da ćemo je imati zauvijek.

Ipak, najzanimljiviji dio priče o životu u središtu EU koju nam je Valter Flego iznio odnosi se na politički život. Europski parlament očito radi po drugim pravilima od Hrvatskog sabora, ali odbori i sjednice održavaju se i virtualno i uživo. I nema efikasne politike bez „potezanja za ruku“ i uz, kako kaže Flego, „kavu za van“. Osobni kontakt neizbježni je sastojak svake politike.

Flego je posljednjih tjedana tako okupio sve hrvatske eurozastupnike koji su potom „radom na terenu“, osigurali rezoluciju kojom Europski parlament jamči pomoć potresom pogođenim krajevima, Moslavini i Baniji. Projekte Digitalne Europe također se najbolje promovira u osobnim kontaktima, kaže istarski eurozastupnik koji se ponajviše bavi pitanjima digitalne tranzicije i zelene politike te temama koje su zanimljive skupini Obnovimo Europu kojoj pripada njegova stranka.

IDS-ov eurozastupnik u prošlom mandatu, Ivan Jakovčić, nekoliko je puta došao na rang listu parlamentaraca koji se najviše javljaju za riječ i postavljaju najviše pitanja prema Europskoj komisiji. Jakovčić je i europskog povjerenika za poljoprivredu „priveo“ u Istru da vidi gdje se sade trsovi terana. Flego pak radi u novoj normalnosti u kojoj je malo toga normalno, ali pokazuje tradicionalnu maniru istarskih političara koji su dugo na sceni – marljivost, upornost i radišnost. Po tome su poznati i saborski zastupnici, pa čak i oni koji su napustili stranku kojoj su pripadali. U novoj normalnosti – uz koju ide novi politički izričaj – Valter Flego očito se sjajno snašao. Umjesto da sjedi doma u Buzetu – malo tko bi mu to u ovim uvjetima zamjerio – putuje automobilom kroz Njemačku do Belgije i Bruxellesa – i pokušava što više voditi realnu politiku od koje će njegovi birači imati konkretne koristi. I ne samo oni, kako pokazuje rezolucija o pomoći potresom pogođenim krajevima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum