PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Flega se ne može potopiti!


Našim je političarima teškom priznati i najmanji neuspjeh, a kamoli izborni poraz. Recentni europski izbori nisu u tome proizveli nikakav izuzetak; u HDZ-u ne priznaju da su jednaki kao SDP, iako imaju isti broj mandata, dok poražena desnica smatra da pobjednička desnica nema razloga za slavlje. U Istri je situacija još bizarnija. Kandidati za koje nisu glasali ni susjedi tvrde da je stanje "alarmantno", a ima i onih kojima je izborni rezultat toliko nepodnošljiv da najavljuju prestanak bavljenja politikom.

 

Pomalo je nevjerojatno da iznimna Sanja Radolović, šefica pulskog SDP-a, s osvojenih 1.175 glasova u Istarskoj županiji i 437 glasova u samoj Puli upozorava IDS da mu prijeti propast, iako je Valter Flego u najvećem gradu Istre osvojio točne deset puta više glasova od nje. Slične je poruke u javnost poslao i razočarani prvi živizidaš Istre Damir Grünbaum koji bi umjesto utakmice protiv izravnog suparnika Mislava Kolakušića radije objesio kopačke o klin.

Istarska oporba je, kao i mnogo puta do sada, očekivala konačni potop IDS-a, ali on se nije dogodio. Pokazalo se da Flega i njegove stranačke drugove ne može potopiti ni propast Uljanika, ni sve uporniji rad političke konkurencije na istarskoj crvenoj zemlji. Nekoliko dana prije izbora ispred Uljanika se ukazao Milan Bandić, šef Stranke rada i solidarnosti te najavio širenje na Istru gdje je već u nedjelju dobio 245 glasova, odnosno 0,44 posto povjerenja birača. Ambicije su pokazali još neki političari. Istrijane bi na "pravi put" trebali odvesti i Most, Pametno, Start i niska desnih strančica, da o obnovljenim inicijativama HDZ-a i SDP-a i ne govorimo. Uz njih, probne balone u javnost šalju još neki bivši politički aktivisti u nadi da će izvući prihod iz očekivane propasti IDS-a.

Činjenica je, ipak, da je IDS ispao najsnažnija stranka u Amsterdamskoj koaliciji (gdje je osvojio polovicu svih glasova), te da je pobijedio u svim istarskim gradovima i općinama, osim SDP-ovske Fažane i HDZ-ovskog Svetog Petra u Šumi gdje vlast niti ne obnaša. Najviše glasova osvojio je i u Umagu gdje je na vlasti SDP-ov gradonačelnik i koalicija HDZ-a i SDP-a u Gradskom vijeću. Možda je opoziciji teško poslati čestitke IDS-u, ali treba poštovati volju birača koji im i dalje vjeruju u najvećem broju.

IDS se dokazao kao najuspješnija stranka u hrvatskoj političkoj areni u proteklih trideset godina. Do sada su izgubili samo jedne izbore – predsjedničke na kojima su 2009. godine kandidirali Damira Kajina – ali nitko nije ni očekivao da će on završiti na Pantovčaku. S takvom pozitivnom izbornom statistikom ne može se pohvaliti niti jedna druga stranka. IDS-ovoj političkoj konkurenciji u Istri i njihovim zagrebačkim središnjicama preostaje samo da – pokušaju ponovno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of