PIŠE GORDANA ČALIĆ ŠVERKO

Filipinke


Izgleda da je Filipincima, primoranim napustiti rodnu grudu trbuhom za kruhom, Hrvatska u zadnje vrijeme postala obećana zemlja.

Ima ih u turizmu i ugostiteljstvu na priobalju, a četiri Filipinke iz regije Mindanao od ljetos su zaposlene u unutrašnjoj Istri, u hotelu "Mirna" u Istarskim toplicama gdje rade kao sobarice i servirke.

Suočeni s velikim manjkom takve radne snage na tržištu, u termalnom kompleksu bili su jednostavno primorani potražiti je bilo gdje pa stjecajem okolnosti, preko preporuka, čak i na Dalekom istoku.

Različito se to u okruženju komentira. S obzirom da im je osiguran besplatan smještaj i hrana, ima ih, i nekako su najglasniji oni koji smatraju da bi našim ljudima trebalo povećati plaću u iznosu najma stana i hrane pa neće trebati uvozna radna snaga. S druge strane takve se prozivke ocjenjuju dvoličnim, jer "Hrvati bi u Njemačku na rad i zaradu, a smeta im ako drugi dođu u Hrvatsku".

Filipinke su nesvjesne zanimanja kojeg izazivaju u okruženju. One samo rade svoj posao kako bi prehranile obitelji. Radišne su i skromne, takvim ih opisuju nadređeni, ali i gosti koji su nas tijekom razgovora za "Glas Istre" na terasi Istarskih toplica često prekidali, pozdravljali ih u prolazu ili pohvalno komentirali njihovu ljubaznost.

Pridoda li se tom gostoljubivom okruženju i prijateljski pristup pojedinih djelatnika Istarskih toplica koji Filipinke na privremenom radu u Istri, povremeno odvedu na izlet ili pokoju tradicijsku ili gastro manifestaciju u okruženju, nije čudo što im se Hrvatska, pogotovo iz perspektive rada na Bliskom istoku gdje zna biti problema, doista može činiti pravim rajem na zemlji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini