PIŠE Robert FRANK

Fažanski revolveraš Doc Korach Holliday


Značka, titula i pozicija daju mu za pravo da zakone donesene negdje drugdje tumači i provodi po vlastitom osjećaju. Tu, u pripizdini, gdje ruka iz glavnog grada teško dopire ili je samo nastavak njegove, pravda se kroji po šerifovskim mjerilima

Na glavi prošaranoj sjedinama je stetson. Statusni šešir Divljeg zapada. Elegantan po obliku, s pravilnim obodom. Na lijevoj strani karirane košulje u predjelu srca limena je zvijezda. Maršalska, šerifovska, sa šest krakova. Zvijezda ima simboličnu vrijednost - taj koji je stavlja na srce u srcu ima osjećaj za pravdu, živi za nju, provodi zakone i hvata kriminalce. Limeni krasuljak označava poziciju i nositelju daje neviđenu moć. Ispod, oko struka, nisko je spušteni pojas. Gledajući od sredine, krajnje lijevo i s desna dvije su futrole. Za pištolje. Iza je redenik s mecima.

Šerif izgleda opako, odlučno. Pušta dojam opasnog tipa spremnog za brzo potezanje. Frajer je ubojit. Dok hoda mjestom, jake brade pomalo podignute u nebo, ljudi mu se sklanjaju s puta. Ne žele s njime imati posla. Ne pada im na pamet da mu se zamjere. Opaki revolveraš uvijek mrkog pogleda u trenutku se može pretvoriti u stroj. To svi znaju, i zato kad onako nakinđuren statusnim šeširom, značkom moći te s dva kolta dugih cijevi ulazi u salon pa rukama razmiče dvokrilna vrata, život na trenutak stane. Svi se ukopaju na mjestu gdje se nalaze. Tek njegovim podrugljivim osmijehom atmosfera se vraća u prethodno stanje. Klavir u kutu ponovno će zasvirati crni pijanist koji pamti i bolja vremena, barmen će nastaviti s točenjem jeftinog piva, gosti će se vratiti kartama u lošoj partiji pokera, a lokalna kurva zapucketat će ustima uz nezaobilazno – hi šerife!

Lokalni šerif

Fažanski revolveraš Doc Korach Holliday mirno će sjesti za svoj stol u kutu. Nitko mu se neće približavati dok ne da znak da je spreman samo minutu svog vremena posvetiti gradonačelniku, sucu ili bezazlenoj, davežnoj oporbi koja ga ugrožava kao plankton kita dok ponire u morske dubine. Svi oni poštuju njegove rituale. Nije da ga vole, već ga se boje. Utjerao im je strah u kosti. Znaju da je on šerif koji svoju funkciju doživljava na sebi svojstven način. On odlučuje tko će što u gradu imati, čiji je koji salon, tko može prodavati pivo, a tko ima privilegiju za puno unosniji whiskey.

Značka, titula i pozicija daju mu za pravo da zakone donesene negdje drugdje tumači i provodi po vlastitom osjećaju. Tu, u pripizdini, gdje ruka iz glavnog grada teško dopire ili je samo nastavak njegove, pravda se kroji po šerifovskim mjerilima. I tako je pomislio da je najveći. Elegantno odjeven, playboy omiljen među ženama, omrznut među muškarcima, padao je misleći da se penje. Pogriješio je, kao i mnogi prije njega. Prebacilo ga je, posebno kad mu je netko rekao da je on Doc Korach Holliday, najbrži revolveraš Wild westa. Zaboravio je da u Fažani, kao i svugdje na Divljem zapadu, postoje brži, mlađi, bolji. Nitko nije nezamjenjiv. Ni Doc Holliday u Glenwood Springsu, ni Radomir Korać u Fažani.

Zakon muljanja

Fažanski općinski načelnik Radomir Korać, alias Doc Holliday, živopisan je lik s lokalne političke scene. Oboje su, zanimljivo, bili umišljeni i prepotentni što je nekome stvarno moglo biti simpatično, ali to je prije svega stvar lošeg izbora i još goreg osobnog ukusa. No ono što je važnije niska je i prizemna razina njegove komunikacije prema javnosti: neiskrenost u iznošenju podataka u imovinskoj kartici i nepoštivanje hrvatskih zakona sramotna su strana njegovog načina vladanja i ponašanja. Muljanje s prebivalištem, život u Puli dok upravlja Fažanom, kao i nedostatak hrabrosti da prizna tu istinu koju mu svi susjedi znaju Koraća bi u normalnoj, sređenoj, demokratskoj državi, sve ono što mi sada nismo i možda ćemo postati za stotinjak godina, stajali pozicije. Lokalnim šerifima koraćevskog tipa, zbog svega toga i posebno patetičnog poistovjećivanja s krvlju i zemljom kojom vladaju i na kojoj će umrijeti, vrijeme bi trebalo odzvoniti. Amen.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater