piše Jasna ORLIĆ

Eurovlak ili Balkan ekspres

Jasna Orlić

Jasna Orlić


Kako je lako osuđivati. Kako je lako iza paravana tobožnje zaštite djece skrivati svoju netoleranciju, isključivost, diskriminaciju, rasizam, ksenofobiju ili jednostavno - mržnju proizašlu iz straha. Na sam spomen pred učenicima prostitutke, mladića oboljelog od AIDS-a, srpskog vojnika, Roma izašlog iz zatvora, licemjernim se skorojevićima upali neki fitilj. A kada se to još poveže s hrvatskom školom neki su spremni i na linč.

Tako je vjeroučiteljica koja se usudila učenicima osmog razreda kastavske osnovne škole postaviti pitanje s kim ne bi nikako sjeli u vlak, a s kim bi to rado napravili,   zaradila tešku paljbu dušebrižnika. Prema vježbi iz nastavnog programa s djecom razgovara o njihovim stavovima prema osobama koje su odbačene od društva, o marginalcima, o siromašnima, o onima druge vjere i nacije, a još kad se spominje liječnik za pobačaj, nekima vrišti na uzbunu. Neki su roditelji, gradonačelnik Kastva, ravnateljica škole, pa i neki mediji ostali zabezeknuti temom.

“Cilj vježbe je osporiti učeničke stereotipe i predrasude o drugim ljudima i manjinama te o slikama i asocijacijama koje tekst otvara”, stoji u opisu vježbe na stranici EU projekta PRACTICE (Preventing Radicalism through Critical Thinking Competences) koji se bavi prevencijom radikalizma kroz kompetencije kritičkog razmišljanja. Vježba se zasigurno nije radila samo u Kastvu, jer je dio školskog programa.

Prema onome što piše u zadatku očito je da se djeci pokušava osvijestiti društvene predrasude, naše predrasude, ali i njihove, one koje smo im usadili. Način na koji štitimo djecu, previše često je kontraproduktivan. Pusti, mama će, govorimo im od malena i ne primjećujemo da su oni na putu odrastanja.

Stoga je i logično pitanje jesu li 14-godišnji dječaci i djevojčice u Hrvatskoj, za razliku od onih u Europi, maloumni da se o tim temama s njima ne bi moglo razgovarati? Jesu li današnja djeca informatičkog doba sposobna razumjeti ovaj test? Odakle nam pravo da im zatvaramo oči i začepimo uši pred stvarnošću. Današnja djeca su pametnija od mnogih odraslih koji se ne mogu ukrcati u eurovlak koji se spominje u vježbi, jer još uvijek putuju samo Balkan ekspresom.

Bilo bi bolje da se zabrinemo nad sobom, a ne kako će jadna djeca biti izložena spoznaji svijeta oko sebe. Hvala bogu da netko s njima radi upravo na taj način razvijajući im kritičko mišljenje. Nisam za vjeronauk u školi, ali, ova je tema dio građanskog odgoja kojemu je mjesto u školi.

Duboko se slažem s obrazloženjem cilja ove vježbe, a taj je da se želi ukazati na prihvaćanje svakoga čovjeka bez obzira vjeruje li on u Isusa Krista, Budu, Muhameda, Manitua, Izvor svemira ili ne vjeruje ni u šta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater