PIŠE CHIARA BILIĆ

Eppur si muove


Ako je vjerovati posljednjem ispitivanju političkih preferencija javnog mijenja, HDZ je, s jednim i pol postotnim poenom ispred oporbenog SDP-a, ponovno omiljena stranka u državi. To ne treba čuditi. Koronavirus je, čini se, dvostruki agent. Istina, limitirao je slobodu kretanja, raspršio paniku, proširio zarazu, dovukao smrt, unio strah te beskrupulozno, preko noći, pogubio tisuće radnih mjesta. Ugrozio je gospodarstvo, a time i Vladu. No istovremeno je, mikroskopski đavolji izdanak kakav jest, povjerenje u državne institucije vinuo u nebesa, potaknuo kreiranje i glorificiranje nekolicine nacionalnih heroja i junaka te, bez po' muke očvrsnuo, kobajagi opravdao uporište za kontinuirano korištenje ratne retorike u javnom diskursu.

O tome je štošta već rekao premijer Andrej Plenković obraćajući se naciji prije otprilike dvadesetak dana: „Borba protiv koronavirusa s kojom se danas suočavamo najveća je kriza od Domovinskog rata i najveći izazov za sve nas. Kao i tada, to zahtijeva naše jedinstvo, odgovornost i pribranost, jer samo tako svi zajedno prevladat ćemo ovu nedaću“. Točno je tako onomad prelomio Plenković. Otada, pa sve do danas, instrumentalizacija Domovinskog rata i pokušaji treniranja strogoće ne staju. Štoviše, gomilaju se. Novi materijali lišeni kritičkog uma tiskaju se svakodnevno. „Opet smo u ratu, samo što je neprijatelj sada nevidljiv. Ovaj rat sigurno će biti dobiven, ali uz velike ljudske i materijalne žrtve“, vrišti jedan novinski naslov, dok ga drugi prati u stopu: „Nema predaje, Hrvatska u ratu s virusom“. Militarističkom diskursu nije odolio niti ministar zdravstva Vili Beroš. Liječnike koji su, navodno, namjerno skrivali zaštitnu opremu s polica u namjeri da stanje prikažu lošijim nego što jest, nazvao je petokolonašima. „Znamo da u svakom ratu postoji peta kolona…“, konstatirao je Beroš.

U takvoj atmosferi, shvatili ste što vam sugeriraju odozgora, ne trebate tratiti vrijeme naprežući moždane vijuge. Ne valja ovdje pretjerano razmišljati, preispitivati i analizirati. Izbor podastrt pred vama je, naslućujete, jednostavan: ili ćete slijepo vjerovati političkim polubogovima ili ponovno proživjeti strahote '91. Uočavanje uzročno-posljedičnih veza, prosuđivanje i utvrđivanje nelogičnosti u argumentaciji nije dobro. Naprotiv, takvo će se ponašanje detektirati i izolirati kao neprijateljsko. Iako se u povijesti pokazalo kao uzletište za brojna znanstvena otkrića, preispitivati političke autoritete je, pokušavaju vam pojasniti paternalistički, opasno i nepoželjno. Takvo što vas stavlja u jednak aršin s agresorom. A to vam u ovom trenutku zaista nije potrebno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater