PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

"Episkop" Batarelo širi homofobno bratstvo i jedinstvo

Vice John Batarelo / Dubravko Grakalić (Snimili Goran Mehkek Cropix / Adriana Tošić)

Vice John Batarelo / Dubravko Grakalić (Snimili Goran Mehkek Cropix / Adriana Tošić)


Hrvatska je u duhovnom ratu ultrakonzervativnih vjernika protiv svih ostalih, pa tako i samog riječkog nadbiskupa koadjutora Mate Uzinića koji predstavlja umjereno krilo Katoličke crkve u Hrvata. Verbalnu ratnu retoriku upotrijebio je ovih dana, bez trunke šale, čelnik udruge Vigilare Vice John Batarelo, doseljenik iz Australije koji već godinama prodaje ekstremističku religijsku maglu svima koji ga žele slušati ili čitati na društvenim mrežama, u povodu skandala s krštenjem djeteta čija obitelj pripada LGBT+ zajednici.

U medijima se najprije oglasio nadležni riječki župnik koji je dijete dvaju partnerica koje žive u istospolnoj zajednici odbio krstiti, ali njegove dogmatske tvrdnje opovrgao je sam nadbiskup Uzinić.

Nakon toga, oglasio se Vigilare-Batarelo, prozvavši "mrziteljima crkve" sve koji žele krstiti to dijete. Po izraženom konzervativizmu, Batarelo se izjednačio s episkopom banatskim Nikaforom, svećenikom Srpske pravoslavne crkve i njegovim napadom na zabranjeni beogradski Europride. Moglo bi se reći, kada se pročitaju njihove izjave - ultrakonzervativci svih zemalja, ujedinite se.

John Vice tako, bez vica piše na Facebooku kako "gleda ovaj performans lošeg špageti vesterna preko masovnih medija, spoj lavander mafije i kukavica iz Crkve i militantnih sekularista, podruglivaca i mrzitelja Crkve. "Mislite da ćete nešto postići u katoličkoj Hrvatskoj? Samo sanjajte. Kao katolički muž kažem, mi imamo zaštitnicu i kraljicu i povest ćemo (duhovni) rat protiv neprijatelja koji se ponašaju kao tetkice i izdajnici. Započeli ste rat a mi ćemo ga dovršiti i pobijediti. Nema predaje. Katolik Hrvat nikad neće prignuti svoju glavu pred (zlo)duhom vremena", piše Batarelo.

Njegov kolega iz Banata, konzervativni Nikafor, ovih dana napao je srbijansku premijerku Anu Brnabić, deklariranu pripadnicu LGBT+ zajednice koja s partnericom ima sina, slijedećim riječima:

"Hoćemo li dopustiti da slušamo onu koja je oskrnavila sve u našoj zemlji, da joj ne spominjem ime? Onu koja je dopustila da njen brat bude otac njenog sina? Hoćemo li to dopustiti? Ona nije ni naša vjera ni naše porijeklo, nego neprijatelj, i ona nam danas propovijeda da nema oca i majke. Svi ćemo ustati protiv toga. Ja ću biti prvi. I kunem se! Proklet ću svakog tko ovo propovijeda. I ja bih upotrijebio oružje da ga imam."

Dakle, došla su vremena u kojima ultravjernici, katolici i pravoslavci, verbalno i stvarno žele da se svima onima koje drukčije misle i žive od njih objavi rat, da im se i djeca kazne makar su odrasli tek do krštenja.

Batarelo je u Hrvatskoj odavno poznat po shvaćanjima na rubu pameti. Nedavno je zaključio da osobe koje su cijepljene protiv covida svijetle u mraku. Kolega mu Nikafor nije na boljem glasu u Srbiji. Bratstvo i jedinstvo homofoba nije, istini za volju, jedino što ujedinjuje Hrvatsku i Srbiju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of