PIŠE Robert BURŠIĆ

En po en


Kruži vic da se ovoga ljeta kupači na Jadranu kupaju po slovenskom sustavu "en po en" (jer imaju malo mora), odnosno na plažama službenik dovikuje i poziva: "Neka uđe broj 127!"

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, još početkom svibnja odgovorio je kako će izgledati odlazak na plažu.

"Potrebna je svijest i disciplina građana da se drži fizička distanca, a sve ostalo je potpuna sloboda. Neće se čekati red na ulazak u vodu, nego će se ulaziti kako se želi. Jedino je bitno da se ne dolazi u blizinu drugih ljudi jer se prilikom plivanja, ronjenja i izronjavanja stvara aerosol koji može biti zarazan kod pozitivne osobe, pa je tu potrebna svijest i disciplina", kazao je Capak. Tjedan dana kasnije HZJZ je izdao i posebne preporuke za kupanje u moru i kopnenim površinskim vodama, uključujući i distancu među kupačima u moru i na kopnu od metra i pol.

U svijetu sasvim druga slika, raspad sustava. Tisuće turista na plažama diljem svijeta i masovni tulumi mladih uz more novi su izvor zabrinutosti zbog potencijalnog širenja koronavirusa.

Gradonačelnik Rio de Janeira izjavio je da će se tamošnje plaže potpuno otvoriti tek kad se pronađe cjepivo protiv koronavirusa. "Na plaži se ne nose maske i razina infekcije raste",upozorio je, reagirajući na masovna okupljanja na planetarno popularnoj Copacabani. S druge strane Atlantika, mladi neobuzdano partijaju uz obalu, osobito u Velikoj Britaniji i Portugalu. Plaže u Sydneyu bile su zatvorene mjesec dana, a otvorene su tek nakon što je dnevni broj novozaraženih pao ispod stotinu. U Francuskoj, Španjolskoj i Portugalu plaže su otvorene u ranim fazama ublažavanja strogih mjera protiv širenja koronavirusa, no u New Yorku su ostale zatvorene sve do 1. srpnja. U San Franciscu kupanje na plažama još uvijek nije dozvoljeno, a pojedini američki gradovi zatvaraju kupališta interventno, kad se novi slučajevi zaraze povežu s boravkom na gradskoj plaži.

Prema smjernicama američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti za boravak na plažama i bazenima, "ne postoje dokazi da se koronavirus virus može širiti na ljude kroz vodu" na plažama uz more, jezera, na bazenima, vodenim igralištima, pa ni u vrućim kupkama. Svakako, u vodi i izvan nje potrebno je držati razmak od najmanje 1,8 metara. Iznimka su samo osobe iz zajedničkog kućanstva.

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti napominje da ne postoje podaci o preživljavanju SARS-Cov-2 u moru, no i da bi učinak razvodnjavanja virusa mogao imati određenu ulogu u tome da "smanjeni virusni kapacitet i salinitet mogu doprinijeti virusnoj deaktivaciji, kao što se događa sa sličnim virusima". Po njima, očekuje se da bi preživljavanje virusa moglo biti veće u rijekama i jezerima, kao i bazenima s netretiranom vodom iz prirodnih izvora, bez inhibitora poput klora ili soli.

Francuski stručnjaci proveli su istraživanje o preživljavanju koronavirusa iz kanalizacije u morskoj vodi s utješnim zaključkom: izglednije je da će se osoba utopiti, nego da će oboljeti od Covida-19 zbog toga što je 'pokupila' SARS-Cov-2 u moru.

Uz mjere opreza u ovo vrijeme koronavirusa, opake bolesti, ne treba izbjegavati Jadran, jer je, kažu znanstvenici, morska voda nevjerojatno ljekovita: more liječi! Još je davnih vremena otac medicine, Hipokrat, pisao o ljekovitom učinku morske vode na ruke ribara. Zaključio je da morska voda obnavlja stanice, potiče izmjenu minerala i toksina između krvi i vode i smanjuje mogućnost infekcije. A grčki liječnik Galen savjetovao je bolesnicima s dišnim problemima da udišu valove koje se lome o stijene.

Dokazano je da morska voda obiluje mineralima i oligoelementima kojih Jadran sadrži više od osamdeset: u moru se nalaze tragovi natrija, magnezija, silicija, kalcija, kalija, dušika, litija, cinka, fosfora, joda, željeza. Doda li se tome vitamin D koji tijelo dobiva zahvaljujući Suncu, tijelo na moru dobiva pravu zdravstvenu njegu. Usto, potvrđeno je da more djeluje antiseptički, stimulira cirkulaciju, potiče zacjeljivanje rana, opušta mišiće, a čestice soli ulaze u dišni sustav i čiste pluća.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum