piše Ivor Balen

Elena, gradonačelnica za djecu

(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Kao što postoje filmovi i knjige za djecu, čini se da postoje i gradonačelnički kandidati za djecu. Upravo tako za sada djeluje Elena Puh Belci, kandidatkinja IDS-a za gradonačelnicu Pule. Elena sadi stabla s vrtićarcima, podržava Lidrano, najavljuje povećanje standarda u vrtićima. Ovih dana po društvenim mrežama počeo se vrtiti njen prvi video-klip snimljen, naravno, kod tobogana na Gregovici. Sve je to u redu, ali ako želi biti kandidatkinja i za odrasle, a ne samo za djecu, Elena Puh Belci morala bi se pozabaviti i jačim temama.

Boris Miletić bio je gradonačelnik 15 godina. Nedavno je na Facebooku objavio video u kojem je u 90 sekundi nabrojao sve što je napravio u tih desetljeće i pol. Ta caka vjerojatno se uči u PR školama, a Miletić ju je iskoristio da efektno istakne svoja postignuća, zaboravljajući onu narodnu da je hvaljenje političara jer su nam nešto izgradili isto kao da hvalimo bankomat što nam je izbacio novac.

O Miletićevih 15 godina može se misliti ovo ili ono, ali kandidati za nasljednika, uključujući onog iz njegove stranke, morali bi adresirati sve što ne valja. Usprkos tome što joj je Miletić stranački šef, Puh Belci bi trebala jasno reći da se u Puli štošta mora mijenjati. Ako se ne može sjetiti, mi ćemo joj pomoći s nekoliko prijedloga.

Kao prvo, treba urediti centar grada. Pula ima simpatično središte u kojem je na malom prostoru smješteno jako puno sadržaja, ali koje ponekad djeluje kao da se ovdje trajno snima "Spašavanje vojnika Ryana". Posebno je to primjetno u Kandlerovoj ulici za koju gosti misle da nije stvarna nego 3D turistički trik koji će u jednom trenutku nestati i pustiti mjesto normalnoj ulici. Ali Kandlerova nije normalna ulica i ako je ne namjerava brendirati kao jedinu šetnicu na svijetu u kojoj se garant lomi noga, Puh Belci bi hitno morala najaviti kompletnu sanaciju.

Tu su potom fasade i program njihovog uređenja Dolcevita koji je samo djelomično ispunio očekivanja. Dolcevitu bi trebalo unaprijediti, ili osmisliti novi plan. U protivnom, fasade će još desetljećima izgledati nakaradno i biti prijetnja prolaznicima.

Drugi blok promjena, nakon ovih u centru grada, trebao bi se odnositi na zapošljavanje. Ljudi su sve više svjesni da zaposlenici u javnom sektoru žive egzistencijalno sigurnije od onih u privatnom, a sve ih je više. Pula tu nije iznimka, dapače, s oko 200 zaposlenih u gradskoj upravi na broj stanovnika stanje je jednako kao u Zagrebu, koji se često ističe kao prijestolnica uhljebljivanja. Gradska uprava je tek početak, tu su još brojne gradske ili županijsko-gradske firme, agencije i ustanove. Ako želi biti kandidatkinja za odrasle, a ne samo za djecu, Elena Puh Belci morala bi najaviti dubinsku reviziju kadrova i kreirati manju, jeftiniju i aktivniju administraciju.

Nadalje, ono što mnogima promiče jest da je Pula u Miletićevoj eri postala atraktivno festivalsko središte, ali i prestala to biti. Odlaskom Outlooka i Dimensionsa, i to iz nikad do kraja jasnih razloga, grad kao da je preko noći ostario nekoliko desetljeća.

I na koncu - budućnost Pule, koja se nema odvijati gdje drugdje nego na prostoru Muzila i Uljanika. S obzirom na gotovo pa "sveti" status koji ova područja imaju za Puljane, Miletić nikad nije dovoljno naglasio da te dijelove grada treba privesti nekoj drugoj svrsi. Ako želi biti gradonačelnica i za odrasle, a ne samo za djecu, Elena Puh Belci trebala bi to jasno reći.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum