PIŠE Vanesa BEGIĆ

Eksperti za toplu vodu

Vanesa Begić (Snimila: Adriana Tošić)

Vanesa Begić (Snimila: Adriana Tošić)


Kada će i kako krenuti oporavak koji će, po svemu sudeći, biti dugačak, pitanje je koje sve najviše zanima. Iako bi svi htjeli sve brzo, zadnja godina i nešto sitno nam pokazuje da nije sve baš tako sjajno, da nerijetko korak naprijed znači dva-tri koraka nazad, te da su uzročno-posljedične veze ponekad toliko komplicirane da se više ne zna što je pisac, odnosno što su pisci htjeli reći.

Egzistencijalizam, teatar apsurda, SF, blockbuster, film katastrofe, "Stranac", bilo Camusov ili Fassbinderov, sapunica duža od "Santa Barbare", film s najviše nominacija za Zlatnu malinu, štogod - sve je to dio našeg doba, našeg "odrastanja", odnosno "suživota" s Onim.

U proteklih 14 mjeseci vidjelo se da je ona Pirandellova misao, te naslov njegovog poznatog djela "Jedan, nijedan, sto tisuća" itekako aktualna, te da su ljudi pokazali puno više lica i naličja, da su maske pale, odnosno upravo suprotno, da su podignute. I ispod maski, počelo je i svojevrsno kazalište, što od straha, neizvjesnosti, nesigurnosti, gdje si je svatko htio prigrabiti mrvicu sreće, malih zadovoljstava, utjehe, štogod.

Kontradikcije su lajtmotiv ovoga razdoblja, neki se najprije nisu htjeli cijepiti, pa je bilo onih koji su se plašili čipova, windowsa, novih programa, svemiraca, zatim su ti isti brojali tko se preko reda cijepio, da se opet ne bi prijavili, a na kraju se žalili zašto ih nitko ne zove. A informacija o cjepivima za deset enciklopedija, kao i vijesti i studija sa svih strana svijeta.

Nervoza je sve prisutnija. "Da je rat, možda bi postojala negdje neka sigurna država, neutralna, bilo ih je u svim ratovima, a sada nema toga mjesta na svijetu gdje možeš biti sto posto siguran", smatraju neki, dok drugi vele da više nije raj niti na onim egzotičnim otocima u čijim su bankama neki čuvali svoja blaga.

Potom izbori i kampanja, a komentari na društvenim mrežama mogu biti prilog za posebnu studiju, za doktorate, enciklopedije, čega tu sve nema. Dok neki svakodnevno, za svaku akciju određenog kandidata komentiraju sve istim riječima, istim redoslijedom, doslovno "bravo, krasno, divno", drugi bez argumenata sve podcjenjuju, ima i onih koji su pohvalili ama baš sve "igrače", uz koji lajk, srce i slatku riječ, pa i hvaleći samu ljepotu određenih osoba. Jer, nikada se ne zna.

Da svaka aktualna tema "rađa" niz stručnjaka iz svakog područja - nije novost. No, dok su prije svi bili nogometni treneri ili izbornici, jer bi njihov klub, sastav, raspored, strategija bili najbolji, sada su svi epidemiolozi, virolozi, biokemičari, u stanju predstaviti komparativne studije o sastojcima cjepiva i njihovim (ne)mogućim nuspojavama narednih 50 godina. I naravno, uz znanje o svim lijekovima, tijekovima bolesti, oporavcima, jer tako je rekao Google, a kunjado od kunjada od prvog susjedinog zrmana iz trećeg koljena druge svojte ima saznanja da je nešto efikasnije od nečeg drugog.

I nakon 14 mjeseci i dalje kruže poruke o ljekovitoj mlakoj vodi i grgljanju, čudotvornim biljkama, uz tri koluta naprijed i čarobne riječi. Samo da nisu supercalifragilisticexpialidocious. Sjećate se svemoguće Mary Poppins?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini