KOMENTAR GLAVNOG UREDNIKA 

Edi Pastrovicchio nije osoba nadnaravnih mogućnosti ni čarobnjak, već samo čestit čovjek te veliki radnik. I TO JE DOVOLJNO DA BUDE ODLIČAN NAČELNIK BALA

Ne zna se da li je Pastrovicchio 2004. godine bio u dilemi što i kako dalje, kojem je poslu i obvezi bio bliži, a čega se htio riješiti, no prvi čovjek Bala i Radin-grafike povukao je najkompliciraniji potez s najzahtjevnijim imperativima koji će se pred njega postaviti u narednom razdoblju: s jedne strane ostaje u realnom sektoru, u borbi za održavanje i pozicioniranje tvrtke na prostoru za koji on odgovara, dok s druge preuzima odgovornost za Bale kao mjesto koje sve nešto obećava, pokrenulo bi se, ali se ništa ključnog ne događa

Načelnik Općine Bale Edi Pastrovicchio / Glavni urednik Robert Frank

Načelnik Općine Bale Edi Pastrovicchio / Glavni urednik Robert Frank


Čistom slučajnošću, kako to u životu najčešće i bude, a ne nekim smišljenim, paklenim, zakulisnim planom, potrefilo se da je u istom periodu Edi Pastrovicchio postao načelnik Općine Bale i voditelj poslovnice zagrebačke tvrtke Radin-grafika za Istru i Rijeku.

Bila je to davna 2004. godina. U tom trenutku Bale su mjesto s neiskorištenim komparativnim prednostima, bez konkretnog plana i smjera razvoja. Radin-grafika pak očekuje da njen novi šef osmisli i poboljša ključnu djelatnost tvrtke - trgovinu grafičkim materijalima. Pred Edijem Pastrovicchiom istodobno su, dakle, dva paralelna izazova, dvije obveze koje nemaju ništa zajedničkog osim što kod obje zainteresirana javnost, bilo vlasnici Radin-grafike bilo Baljani, želi brzu isporuku rezultata.

Ne zna se da li je on bio u dilemi što i kako dalje, kojem je poslu i obvezi bio bliži, a čega se htio riješiti, no prvi čovjek Bala i Radin-grafike povukao je najkompliciraniji potez s najzahtjevnijim imperativima koji će se pred njega postaviti u narednom razdoblju: s jedne strane ostaje u realnom sektoru, u borbi za održavanje i pozicioniranje tvrtke na prostoru za koji on odgovara, dok s druge preuzima odgovornost za Bale kao mjesto koje sve nešto obećava, pokrenulo bi se, ali se ništa ključnog ne događa.

Od te 2004. i tako sve do 2018. godine, gotovo desetljeće i pol Edi Pastrovicchio je zaposlen u Radin-grafici. Stalno u pokretu i u potrazi za poslovima, tamo je na plaći koja naravno ne dolazi po Duhu Svetome. U biznisu ne postoji laka lova i on to iz svog iskustva jako dobro zna. Intenzivno radi i za Bale, rezultati počinju dolaziti, a kao kuriozitet, ali i element u razumijevanju njegovog načina rada, može poslužiti podatak da si u 18 godina načelničkog mandata nije isplatio nijednu dnevnicu, za razliku od mnogih načelnika koji su izmišljali putne naloge i završavali s optužnicama. Na plaću u Općini došao je, inače, tek prije četiri godine.

Načelnici manjih istarskih gradova i općina generalno su nepravedno zanemareni pred onima koji vode Pulu, Rovinj, Poreč, Buzet, Pazin, Labin ili Umag. Periferija je često marginalizirana zbog mainstreama. Tu su i pogrešne percepcije da su općine poput Bala „male, nezanimljive i nedovoljno politizirane“ pa im se, čak ni kad postižu odlične rezultate, u medijima ne dodjeljuju top pozicije. Slučaj Edija Pastrovicchija i Bala govori upravo suprotno od tog standarda i predrasuda.

Svjedoči o tome da takve, brojem stanovnika, površinom i proračunom manje sredine, zahvaljujući prije svega pravilnim raspolaganjem i valorizacijom prostora kao najvrjednijeg resursa, ali i pod pretpostavkom ispravnog upravljanja javnim dobrom, mogu postati ogledni primjer kvalitetnog vođenja zajednice, i to u svakom smislu. Preduvjet je da imaju lidera koji grize, ne propušta priliku i gladan je novih uspjeha.

Sretna je okolnost za Bale što je Pastrovicchio i nakon 18 godina na vlasti visokokompetitivan tip pa je prošli tjedan - res, non verba - pokazao razliku između sebe i populističkog političara koji vodi Pulu, gradonačelnika Filipa Zoričića. Tamo gdje je Zoričić tražio i izmišljao samo njemu poznate razloge da se riješi NK Istre 1961 i njihove želje da na Marsovom polju izgrade trening centar s četiri nogometna igrališta, Edi Pastrovicchio je vidio priliku za svoje Bale. I čim su se samo malo, tek par centimetara, otvorila vrata za pregovore s nogometnim prvoligašem, u procjep je gurnuo nogu tako da ih više nitko ne može zatvoriti.

Posjeo je španjolske vlasnike za stol, saslušao što oni traže, a ponudio što on može. I finiširao konačni dogovor u rekordno kratkom roku. Istra 1961 dolazi u Bale. Odjeknulo je i van granica Poluotoka. Postigao je win-win situaciju. Svi sretni, svatko legitimno izvlači svoju korist, a nitko ništa ne gubi.

Time su Bale ponovno dokazale i dodatno pojačale svoju priču o uspjehu, a nisu je zaokružile jer proces još traje i ne vidi mu se kraja. Edi Pastrovicchio nije, naravno, osoba nadnaravnih mogućnosti ni čarobnjak, već samo čestit čovjek te veliki radnik. I to je dovoljno da bude odličan načelnik.

No razvoj Bala, i na nacionalnoj razini prepoznatih po investicijama koje pomiču granice, nije pao s neba. To je ciljan, planiran, osmišljavan, pravedan i održiv projekt u kojem zajednica mora pronaći svoj interes. Mala općina za (umjereno) velike stvari, s načelnikom koji tiho šljaka tražeći način kako ljude i kapital privući, a ne odvratiti od Bala.

Poanta je rada ove općinske vlasti u postizanju benefita za svakog pojedinca i grupu, i to u rasponu od roditelja s riješenim vrtićem i osnovnom školom za djecu, preko umirovljenika s brojnim povlasticama i besplatnim zdravstvenim pregledima, pa sve do obitelji s mogućnostima gradnje stambenih kuća i, na koncu, ovdašnjeg poslovnog sektora koji je Bale, realno govoreći, svojim uspjesima i prepoznatljivošću podigao na razinu seksi priče koja se u Zagrebu interpretira kao egzemplar sinergije lokalne politike i realnog sektora, prije svega privatnog kapitala koji se oplođuje te donosi korist i svom nominalnom vlasniku i zajednici, a to je moguće samo na mjestima gdje ga se dočekuje partnerski i prijateljski.

Bale su bez bilo kakve sumnje mjesto poželjno za investiranje. Nije slučajno da su prije sedam dana, u istom tjednu kad je iskorištena prilika i doveden nogometni kamp pod njihovo okrilje, na Zagrebačkoj burzi izlistane dionice jedne ovdašnje turističke tvrtke koje su odmah postigle rekordan iznos kupoprodaje.

Takav uspjeh potvrda je i dobrog rada općinske vlasti, pečat na dokument i formulu njenog uspjeha te pozicioniranja ovog mjesta na karti najpoželjnijih u Hrvatskoj. Bubnjeve u koje udara i tako određuje ritam razvoja Bala u rukama ima upravo načelnik.

Daleko od varljivih svjetala pozornice i još dalje od jeftinih političkih poruka kojima neki njegovi kolege zauzimaju medijski prostor, kapital s ciljem oplođivanja i stvaranja novih vrijednosti načelnik Bala Edi Pastrovicchio jednim dijelom i filigranski precizno usmjerava prema interesima zajednice koju vodi. Nije zato nimalo čudno što se ovdje planira, gradi i investira.

Na Pastrovicchiju je da i dalje pronalazi ravnotežu između svih interesa, pri čemu je onaj javni prioritet nad prioritetima. Dosad je u tome uspijevao.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater