OTKRIVAMO

HRVATSKI SAN: Kupi kvadrat šume po 2 eura, parceliraj ga i prodaj po 30! S tom idejom junak ove naše priče kupio je zemlju blizu mora. ALI, OPĆINA BALE NAMJERAVA TO SPRIJEČITI

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ

Početkom godine na adresu Općinskog vijeća Bale stigao je zahtjev za parcelacijom tri hektara šumskog područja koje se prostire u smjeru baljanskog priobalja. Novi vlasnik je ta tri hektara šumskog područja kupio od starosjedioca iz Bala po 1,5, odnosno svega 2 eura po četvornom metru. Računica je bila, po okončanju tražene parcelacije, isti taj kvadrat prodati po 20 i 30 eura.

Možda na prvu i ne izgleda puno, međutim, kad se napravi računica da je za 30 tisuća kvadrata uloženo oko 60.000 eura, a da je očekivani povrat čak 900 tisuća eura, tada je očito da je posao dobro zamišljen. Međutim, mogla bi ga pomrsiti upravo općinska vlast!

Naime, da bi se u naumu uspjelo, valja zemljište, prije svega - parcelirati. Općinsko vijeće Bala dobilo je prijedlog da na šumskom području odobri 80 samostalnih parcela.

- Naravno da smo u samom startu odbacili mogućnost parcelacije šumskog područja, poglavito iz razloga što je sve vodilo k realnoj mogućnosti početka bespravne gradnje. Parcelciju, odnosno buduću gradnju, pokušat ćemo pošto-poto zaustaviti. Prve korake u stopiranju tog nauma u samom startu već smo učinili u Zagrebu, konkretno u razgovorima s predstavnicima ministarstava graditeljstva i poljoprivrede. Međutim, s obzirom da nismo uspjeli ništa riješiti, odnosno zaustaviti projekt buduće nelegalne gradnje, odlučili smo učiniti sve što je u našoj moći, pa ćemo već na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća Bala donijeti odluku o komunalnom redu u kojoj će se nalaziti i zabrana postavljanja nadstrešnica, mobilnih objekata i naravno, bilo kakvih fiksnih objekata na šumskom području, rekao nam je načelnik Općine Bale Edi Pastrovicchio.

Upitan je li Općina na ovaj način uspjela pronaći pravi ključ u zaustavljanju bespravne gradnje, Pastrovicchio je rezerviran.

"Vidjet ćemo", neodređeno kaže, ali i ističe da će učiniti sve ono što sa svoje strane mogu i smiju da u tome i uspiju.

- Jednostavno, prisiljeni smo sami se uhvatiti ukoštac s problemom i boriti se na svom terenu. To je za sad najbolje što možemo napraviti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater