PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Dvovlašće u SDP-u?

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)


Neobične vijesti stižu iz sjedišta Socijaldemokratske partije na zagrebačkom Trgu Dragutina Iblera. Naime, u potrazi za boljom budućnošću sudjeluju i oni kojima je za to izdano službeno dopuštenje, ali i, kako navode mediji, utjecajni pojedinci i nasljednici čija se riječ uvijek slušala u partiji.

Točnije, vrh SDP-a ovlastio je stranačkog predsjednika Peđu Grbina za pronalazak partnera za buduće parlamentarne izbore, a vjerojatno i europske izbore koji su prvi na izbornom hodogramu. Grbin se najviše, kažu, uzda u partnerstvo s Možemo!, odnosno u nalaženju sudrugova u Zeleno-lijevoj koaliciji pa u se tom smislu očekuju pregovori s Tomislavom Tomaševićem. Kad će pregovori započeti, još nije priopćeno jer zagrebački gradonačelnik kao lider ljevice ima mnogo posla oko skupljanja smeća, reciklaže i bojanja tramvaja u plavu boju.

S druge strane, raskinutu suradnju SDP-a i Možemo! u Zagrebu – koju je okončao izbačeni ex-SDP-ovac Viktor Gotovac – pokušat će popraviti Ivan Račan, jedan od sinova velikog socijaldemokratskog političara i bivšeg premijera Ivice Račana. Račan će pregovarati s Tomaševićem, gradonačelnikom Zagreba koji nema vremena zbog smeća i tramvaja pa se ne zna ni kada će ti pregovori započeti. Trenutno za obilatu plaću od 19.000 kuna neto većinu u Gradskoj skupštini Zagreba drži SDP-ov Joško Klisović jer Zeleno-lijevoj koaliciji nedostaje samo još jedna fotelja do većinske vlasti u glavnom gradu. Još je nekoliko SDP-ovaca, javljaju mediji, namireno da bi surađivali s Možemo! u Zagrebu, tako da je savez čvrst iako je koalicija službeno raskinuta.

No, pravo je pitanje zašto o vlasti u Zagrebu ne pregovara Peđa Grbin, predsjednik stranke ovlašten za pregovore nego Ivan Račan, vijećnik u Gradskoj skupštini Zagreba, koji je svoje vijećničko mjesto bio ustupio Viktoru Gotovcu da bi ga sada uzeo natrag. Očito je da i Grbin na nacionalnoj razini u vezi parlamentarnih izbora, te Račan na zagrebačkoj razini, trebaju pregovarati s istim čovjekom, Tomislavom Tomaševićem. Dogovor u Zagrebu se očekuje, SDP nije u poziciji dobiti više nego što je dobio – mjesto Joška Klisovića – pa angažman Ivana Račana pokazuje da se Grbinu ipak ne vjeruje do kraja. Ili mu se toliko vjeruje da će umjesto njega pregovarati najutjecajniji SDP-ovac u sjeni, osoba koja je navodno najzaslužnija za politički uspon Zorana Milanovića koji je u doba starijeg Račana bio glasnogovornik stranke i partijski povjerenik za IV izbornu jedinicu.

Ivan Račan je, napokon, dogovorio i prvu, propalu koaliciju s Možemo!, nakon lokalnih izbora 2021. godine. Grbin će, valjda, dogovarati kompliciranu koaliciju s Možemo!, koja obuhvaća sve stranke koje čine tu političku platformu – od Nove ljevice do Zagreb je naš! – pa i istarske možemovce koje je u Puli SDP, između ostalih, skinuo s vlasti.

Ako je budućnost SDP-a u dvovlašću Ivana Račana na jednoj te Peđe Grbina na drugoj razini, tada je potonji uzalud poizbacivao iz stranke 18 saborskih zastupnika, nekoliko tisuća članova i Viktora Gotovca. U javnosti ste, unatoč takvoj odlučnosti, dobiva dojam da uvijek postoji i netko tko će, kad dođe na red, izbaciti i Grbina. Partijska elita još uvijek proizlazi iz vremena Ivice Račana i Zorana Milanovića.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum