PIŠE Roberto CAR

Dvije petice i "mrlja" Istre 1961


Sudeći po rezultatima u jedine dvije pripremne utakmice, protiv Gorice (2:2) i Rijeke (1:5), nogometaše Istre 1961 očekuje zahtjevan nastavak natjecanja u Prvoj HNL. No, to se znalo i uoči ovog neuobičajenog pripremnog razdoblja. Znalo se kad jednom ponovno lopta krene s centra, da će "zeleno-žuti" loviti vlak zvan ostanak. Krenut će u lov na zadržavanje aktualne osme pozicije, koja ih ostavlja u društvu najboljih bez dodatnih kvalifikacija. To je surova realnost za koju su trener Ivan Prelec, stručni stožer i igrači spremni. Jednostavno, previše je krivih poteza sportski sektor Istre 1961, nadgledan od sportskog direktora Alavesa Sergia Fernandeza, povukao ove sezone da bi ishod bio drugačiji.

No, to je samo jedan segment kluba. Nažalost, onaj kojega navijači prvog vide i najviše cijene. I taj, zasad, "šepa". Pa opet, rezultati seniorskog pogona ne smiju "zaprljati" sve ono dobro što je Grupacija Baskonia-Alaves, kao većinski vlasnik Istre 1961, dosad ostvarila. Dovoljno je prisjetiti se dviju nedavnih epizoda. Kad je krenula pandemija koronavirusa i zavladala neizvjesnost oko nastavka sportskih natjecanja, a istodobno i financijske održivosti klubova, bilo je razumljivo da će u svim klubovima doći do "rezanja" plaća. Neki su "rezali" više, neki manje. Negdje je to prošlo uz puno buke i muke, negdje gotovo bezbolno. Pulski prvoligaš spada u ovu posljednju skupinu. Način na koji je odrađen tako zahtjevan posao, zaslužuje čistu peticu. Uprava Istre 1961 iznijela je vlasniku nekoliko prijedloga, iz Baskonije je stigao odgovor kojega su onda igrači i uprava pulskog kluba još jednom vratili, "obogaćenog" novim prijedlozima. I svi su prihvaćeni. Plaće su spuštene minimalno, i to pravedno. Oni s većim primanjima su više "osjetili", oni s manjim, manje. I igrači su time bili vrlo zadovoljni, svjesni situacije. I svi do jednoga su pohvalili postupak većinskog vlasnika koji je imao sluha u ovoj situaciji.

Potom je stigao novi dokaz ispravnosti rada uprave kluba. Postupak licenciranja bio je godinama "kost u grlu" pulskom klubu. Kako se bližio rok za objavljivanje klubova koji su dobivali licencu za Prvu HNL, tako je rastao nemir na "Drosini". Ne i ove godine. Predsjednik Branko Devide Vincenti uvjeravao je još početkom godine da ovoga puta problema s licenciranjem neće biti. I tako je i bilo. Predan je zahtjev za tri licence, UEFA natjecanja, Prvu HNL i Drugu HNL, i sve su odmah dobivene. Pritom je UEFA licenca prvi put izborena. Što je donijelo novu "peticu" vlasniku i upravi. To je, ujedno i dokaz ispravnosti politike koju provodi većinski vlasnik iz daleke Vitorije. Obećali su Puli podariti stabilnog prvoligaša neopterećenog gomilom dugova koje su zatekli. Dugovi su, nažalost, bili i puno veći od očekivanih kad su preuzeli klub, ali ni to nije spriječilo vodstvo Istre 1961 da klub osovi na "zdrave noge".

I zato danas na "Drosini" stanuje klub postavljen na stabilnim temeljima, koji će vrlo brzo riješiti i ona posljednja dugovanja. Što je presedan u povijesti kluba. Bilo je "plodnih" razdoblja i u vrijeme Darka Jergovića, Mihaila Ščeglova i Michaela Glovera, no uvijek su ta razdoblja prethodila novim financijskim posrtajima i novim dugovima. Na koncu je u nekoliko navrata prijetio i nestanak kluba. Sad je druga priča. Klub je stabilan čak i u ovim iznimno nestabilnim vremenima i jedina "mrlja" je seniorski pogon. Pa opet, ako treba birati između uspješnijeg rezultata uz upitnu opstojnost ili slabijeg rezultata financijski stabilnog kluba, uvijek je bolja ova druga opcija. Jer uređen klub može jednu sezonu podbaciti, ali će iduće bolje posložiti igračku križaljku i napraviti iskorak. Onaj koji pleše na rubu egzistencijalnog ponora, prije ili kasnije će pasti. Dovoljno je sjetiti se sudbina Varteksa, Cibalije, Splita ili Zadra.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini