PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Dvije dvojbe drugog kruga

(Arhiva)

(Arhiva)


Istarskim biračima nameću se dvije zanimljive dvojbe oko glasanja u drugom krugu predsjedničkih izbora. Iako su nedoumice koga podržati prisutne kod svih onih glasača koji nisu pri prvom izlasku zaokružili imena Kolinde Grabar-Kitarović i(li) Zorana Milanovića, biračima s ove strane Učke dva su nova fenomena donijela dopunske glavolomke.

Prva nedoumica svakako je rasplamsavanje verbalnog rata između prvih ljudi IDS-a i SDP-a Istre, Borisa Miletića i Vilija Bassanesea o tome čija je stranka više potegla da bi Milanović u Istarskoj županiji dobio 51 posto glasova i time potvrdio kako se u njoj kandidati umjerenog liberalno-lijevog političkog centra doista mogu osjećati kod kuće. Rasprava Miletića i Bassanesea o zaslugama tko je jače vrtio ražanj dok je zec još u šumi svakako je preuranjena i zbunjujuća za birače. Sukobljavanje na temu koja je stranka bila aktivnija u animaciji birača da odu do birališta i zaokruže Milanovića možda je trebala započeti tek 6. siječnja. Kad se bude tražio štitonoša za pobjedu ili krivac za poraz SDP-ova kandidata s karakterom.

Druga izborna dvojba svakako je noćna mora "škorista", glasača Miroslava Škore kojih je u Istri bilo više od osam tisuća, te onih kojih smatraju da je ta brojna gomila zapravo novo glasačko tijelo desnice. Pitanje čiji su "škoristi" i mogu li biti od koristi Kolindi Grabar-Kitarović koja je u županiji osvojila skromnih 10.600 glasova ponajviše muči lokalni HDZ, ali ne samo njih. Već površni pregled posljednjih biračkih ciklusa pokazuje kako oko 30 posto istarskih birača bira populiste koji su u tom trenutku u modi na nacionalnoj sceni. Na parlamentarnim izborima 2015. i 2016. godine prosvjednim glasovima nagrađeni su Živi zid i u manjoj mjeri Most, na lokalnim izborima 2017. godine Živi zid je dobio lokalne mandate, dok je na europskim izborima 2019. na istarskim biralištima dobro prošao Mislav Kolakušić. U prvom predsjedničkom krugu Živi zid nije imao kandidata, Ivan Pernar ostao je na margini dok je Kolakušić potonuo više nego što se nadao. Kako u cijeloj zemlji, tako i u Istri. Miroslav Škoro je desnim populizmom dobio osam tisuća glasova u Istri – ali teško je povjerovati da bi ih dobili njegovi ideološki tutori poput Zlatka Hasanbegovića. Stoga najvećom dvojbom drugog kruga predsjedničkih izbora i u Istri ostaje pitanje – hoće li prosvjedni glasovi otići HDZ-u, SDP-u ili će ostati doma?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of