Komentar glavnog urednika Roberta Franka

Dušici Radojčić je SDP prije izbora jeftina kurva, a nakon njih parfurmirani ljubavnik!

Zašto je Radojčić, odmah po ulasku u političku arenu, postala ono što na neki način prezire – političarom? Odgovor se krije u nekim njenim izjavama koje je dala u intervjuu za Glas Istre. Iz njih se može zaključiti da je neočekivano pokazala (pre)visoku razinu nedosljednosti, neprincipijelnosti i nevjerodostojnosti, što je inače zajednički nazivnik većine hrvatskih političara. U rekordno kratkom vremenu postala je, dakle, ono protiv čega se bori. Klasični političar

Robert Frank

Robert Frank


Čim je ušla u politiku, zelena aktivistica Dušica Radojčić je postala političar. Je li to kompliment ili kritika ne ovisi samo o kutu gledanja, nego i o tome što se pod time misli. Asocijacija na političare u Hrvatskoj svakako ima negativan predznak. I Dušici Radojčić je to, reklo bi se po javnim nastupima, mrsko zanimanje. Političari su iz njene perspektive nepošteni, njihove politike loše i nelogične, nepravedne te, uglavnom, pogoduju mrskom, neprijateljskom, ozloglašenom krupnom kapitalu. Pravo je Radojčić, naravno, da tako misli te da u skladu s time donedavno djeluje aktivistički preko Zelene Istre, a odnedavno politički kroz platformu Možemo! Pula.

Nego, zašto je Radojčić, odmah po ulasku u političku arenu, postala ono što na neki način prezire – političarom?

Odgovor se krije u nekim njenim izjavama koje je dala u intervjuu za Glas Istre. Iz njih se može zaključiti da je neočekivano pokazala (pre)visoku razinu nedosljednosti, neprincipijelnosti i nevjerodostojnosti, što je inače zajednički nazivnik većine hrvatskih političara. U rekordno kratkom vremenu postala je, dakle, ono protiv čega se bori. Klasični političar. 

Verbalna agresija

Situacija iz koje se izvlači upravo takav zaključak izgleda ovako: u razgovoru s našim novinarom Dušica Radojčić se žestoko obrušila na SDP. Samo po sebi to sigurno nije razlog da se za nekog kaže da se ponaša nedosljedno, neprincipijelno i nevjerodostojno. No kad se to stavi u kontekst nekih njenih izjava, priča dobiva svoj smisao.

Kaže tako Dušica Radojčić: „Socijaldemokrati u Hrvatskoj i u Europi nemaju odgovor na sistemske krize i rizike za društvo potaknute klimatskim promjenama. Potrebno je graditi društvo koje će biti otporno na te izazove i brinuti o slabijima, a u SDP-u i socijaldemokratima ne prepoznajem ideje koje idu u tom smjeru. Oni su zapravo liberalna stranka. Izgubili su svaku vezu s društvenim skupinama koje su trebali predstavljati. Mobilizacijska snaga svake ljevice trebali bi biti društveni pokreti – okolišni, studentski, ljudskopravaški, mirovni i u lokalnom kontekstu oni koji se bore za pravo na grad, a ta je veza u SDP-u davno pukla, ako je ikad i postojala“.

No, nije to sve od Dušice Radojčić o SDP-u, čiji kandidat za istarskog župana Danijel Ferić - a gledajte sad ovo pa se zapitajte 'ko je tu prav, a k'o kriv, k'o pametan, a k'o lud – prekjučer kaže sljedeće:

„O platformi Možemo! Pula imam pozitivno mišljenje, jer se zalažu, isto kao i pulski SDP, za iste teme: Kaštijun, prostorni planovi i Muzil. Predizborna koalicija s Možemo! ne, ali ako budemo u prilici formirati vlast u Puli i Županiji, s tom platformom su dogovori mogući i poželjni. Podržao bih Dušicu Radojčić u slučaju da uđe u drugi krug za gradonačelnicu Pule“. Danijel Ferić je sve to izrekao samo dva dana nakon što je Dušica Radojčić ubrizgala otrov u krvotok SDP-a. Njemu je očito prihvatljivo javno hvaliti onoga tko ga javno i ružno kritizira.

No ni to nije sve od nje o SDP-u: išla je ona prije dva dana, što je Ferić zasigurno pročitao, ali ga se očito ili nije dojmilo ili će podnijeti više nego što čovjek može misliti, još korak dalje u verbalnoj agresiji prema pulskim socijaldemokratima.

„U Istri je SDP izgubio vjerodostojnost zbog koalicije s IDS-om, predugo su im držali ljestve. Ne možemo zaboraviti da su podržali projekt Brijuni Rivijera, da je njihova Vlada zagovarala izgradnju Plomina C i privatizaciju autocesta, kao ni to da je pulska predsjednica ušla u Sabor na listi SDP-a u koaliciji s IDS-om“.

Ono, čitaš, i pomisliš: ova Radojčić ubija SDP u pojam. Izrekla im je kaznu. Postrojava ih pred streljačkim vodom. Politička eliminacija je neminovna. Egzekutorima je metak u cijevi. Nišani…

Potom slijedi vrhunac i njen eksplicitni zaključak o SDP-u: „Ne mislimo ići u predizbornu koaliciju sa SDP-om“.

Kad ovo pročitaš, sablazniš se ako pripadaš SDP-u. Stranka je pala od kamarada s ljevice, nije je brutalno uništila neprijateljska desnica. Izdaja je došla s njihove strane političkog spektra. Radojčić, da se uvjeri da je mrtvac mrtav, ponovno daje zapovijed. Nišani! Pali! SDP je pao pokošen! Konačno! Dio ucviljene javnosti plače, rida, suze se slijevaju niz rumene obraze. I onda, neočekivano, umjesto dostojanstvenog pokopa stranke koja je 90-ih osigurala mirnu tranziciju vlasti, s crvenom, simboličnom ružom na lijesu koji se polako spušta u zemljinu utrobu, slijedi obrat godine.

Nakon svega toga, naime, Dušica Radojčić na pitanje novinara bi li Možemo! Pula mogao u postizbornu koaliciju sa SDP-om u Puli, kaže – „Sad se time ne bavimo“.

Ma čekaj, čekaj, čekaj malo… Povucite zapovijed! Vratite SDP u život! Nije Radojčić tako mislila kad ih je osudila na smrtnu kaznu! Dobri su oni!

Tko god zna između redaka iščitavati političke poruke, iz ovoga će ispravno zaključiti samo jedno - da kod Možemo! Pula i Dušice Radojčić nakon izbora postoji varijanta koaliranja s pulskim SDP-om. Što znači da je, unatoč napadu kojima je ogolila njihovu politiku do kosti, nova politička platforma u Puli spremna na postizbornu suradnju koja se, inače, smatra jednom od najvećih prevara u političkom procesu. Realno, postizborne suradnje nekad su nužne, a na njih se opravdano i legitimno odlučuju samo oni koji se cijene, poštuju, ali u nekim ne previše važnim pitanjima razmišljaju drugačije, i to samo u nijansama. Ako je radikalno kritičko razmišljanje Dušice Radojčić o SDP-u mjerodavno za Možemo! Pula, partnerstvo s ovdašnjim socijaldemokratima nakon izbora trebala bi biti nemoguća misija.

Prodana stranka

No nemoguća misija ustvari je mogući rasplet jer Radojčić o SDP-u jedno kaže, drugo misli, a treće je možda spremna napraviti. Iako se od nje i Možemo! očekivala tvrda principijelnost, nepopustljivost i izbjegavanje jeftinog politikantstva, nažalost je odmah upala u zamku pragmatizma. Rekordno brzo pogaženi su svi važni moralno-politički principi. Kod Radojčić je naprosto prevagnula matematička kalkulacija i razmišljanje da cilj opravdava sredstvo pa ako to znači da se do političkog trona i funkcija na vlasti ide i s prethodno obezvrijeđenim, izvrijeđanim i kompromitiranim SDP-om, onda se, brate mili, ide i s njima! Takve poruke, nažalost, šalje nova političarka na istarskom horizontu od koje dio javnosti opravdano očekuje barem neku dosljednost.

Nevjerojatno da je SDP prije izbora Dušici Radojčić prodana, (pre)liberalna stranka, lišena svih važnijih lijevih ideologija, bljak, po narodski smrdljiv i ružan, dok bi nakon izbora, gle čuda i preokreta, preobražen mogao postati parfumirani ljubavnik. Iako je, realno, i prije i poslije izbora isti taj SDP potpuno isti. Dok je razlika, eventualno, u njegovoj snazi kroz broj osvojenih vijećničkih mandata, poanta je u prevari birača kojima je Možemo! Pula prije izbora SDP predstavljao kao jeftinu političku kurvu koja, gle čudnog li čuda, nakon izbora postaje privlačna životna družica!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of