Piše Robert FRANK

Adio Nino, benvenuto Valter


Neovisno o stranačkoj pripadnosti, Istra mora imati svog predstavnika u Europarlamentu. Ova regija to zaslužuje i to joj je zbog njenog daljnjeg razvoja i europske pozicioniranosti nužno potrebno. Istra je sve ono što je Europa zamislila da bi ona trebala biti: ugodno mjesto za život gdje postoji jasan i transparentan sustav vrijednosti. Naspram Europe Istra je u mnogočemu otišla puno koraka naprijed, u nečemu, naravno, zaostajemo, a generalno se, u odnosu prema tom savezu regija i država, držimo dosta solidno.

Europarlament je najvažnija politička pozornica na svijetu, a Europska unija jedno od najsnažnijih svjetskih gospodarstava. Europa trenutno prolazi kroz teško i kompleksno razdoblje u kojem jača populizam i nacionalizam, ona je bojišnica na kojoj se sukobljavaju i prelamaju razni svjetski interesi. Koliko god u toj konstelaciji snaga bio malen i nevažan, Poluotok mora imati svog predstavnika u Europarlamentu.

Realno, najveće šanse ima aktualni župan Valter Flego i to bi za interese Istre bilo najbolje rješenje iz nekoliko razloga. Flego je, kao prvo, uljuđen političar urbanog tipa. Čovjek je modernih pogleda i svjetonazora bliskog vrijednostima koje većina građana Istre zagovara. Od promicanja antifašizma do inzistiranja na gradnji tolerantnog i multikulturalnog društva, Flego razmišlja na liniji modernog europejca. Kao drugo, Flego je kao član itekako važnog Odbora regija EU-a uhodan u snalaženju kompliciranim briselskim hodnicima s tisućama vrata gdje treba znati na koja pokucati i kako lobirati.

Već godinama u prilično birokratiziranoj i sporoj Uniji skuplja nužno iskustvo koje ga je odredilo i definiralo kao osobu koja u nju vjeruje, a pritom je svjestan da je treba mijenjati i prilagođavati. On, dakle, nije nekritični euroidealist koji glorificira taj sustav, a još manje je euroskeptik koji sumnja u opravdanost postojanja EU-a. Kao treće, njegov postupni i zdravi razvojni put od gradonačelnika Buzeta do istarskog župana garantira da se politički izgradio.

Istodobno se ovog zadnjeg posla, čini se, i zasitio. Zasićenje je pak normalna pojava i logično je da političari, kao i biznismeni - od kojih neki s velikim ugledom u istarskoj poslovnoj zajednici upravo njega smatraju top rješenjem za eurozastupnika - permanentno traže nove izazove puštajući da na njihova mjesta dođu neki drugi ljudi s drugačijim idejama i energijama. Kao četvrto, Valter Flego nasljeđuje Ivana Jakovčića, doajena hrvatske politike čije se golemo političko nasljeđe u Istri u zadnje vrijeme stalno preispituje, nekad opravdano, a češće neopravdano. No, činjenica je da je u Europarlamentu prepoznatljivi Nino napravio izvrstan posao, promovirajući i Hrvatsku i posebno Istru sa svim njenim običajima, tradicijama i vrijednostima. Nino je, nema sumnje, i kroz ALDE, grupaciju liberalnih stranaka, trasirao put svom stranačkom nasljedniku.

Zbog svega ovoga Flego naprosto zaslužuje šansu. Interes je Istre da on postane europarlamentarac, no za to mu treba nadstranačko razmišljanje birača koji bi morali shvatiti da Istru u Bruxellesu mora predstavljati Istrijan. Bila bi tragedija da najeuropskija hrvatska regija ostane bez svog eurozastupnika. To se ne smije dogoditi, i zato: Adio Nino, benvenuto Valter.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini