PIŠE IVOR BALEN

Dušica Radojčić nas je jučer naučila što to znači biti perfidan

Dušica Radojčić / Ivor Balen (Snimili Danilo Memedović / Milivoj Mijošek)

Dušica Radojčić / Ivor Balen (Snimili Danilo Memedović / Milivoj Mijošek)


Hrvatski jezični portal riječ perfidan definira kao onoga tko je prepreden, lukav, lažljiv, neiskren, podmukao, podao. Ali ne treba nam jezični portal, predsjednica pulskog Vijeća i pulskog Možemo! Dušica Radojčić jučer nam je svojim postupcima na sjednici Vijeća zorno pokazala što to točno znači.

Radojčić je na sjednicu dovela dvije članice takozvane građanske inicijative za referendum protiv hotela na Valkanama koje su tamo držale govor, iako na to, po svemu sudeći, nemaju pravo. No o tome nešto kasnije.

Prvo treba reći da se ta inicijativa naziva nezavisnom, odnosno građanskom, ali je baš svima u Puli jasno da je usko povezana sa strankom Možemo!. Dio te inicijative od prvog dana je istaknuti možemovac Karlo Zupičić, a u malom gradu kao što je Pula dobro je poznato da su i mnogi od ostalih članova inicijative u najmanju ruku bliski toj političkoj opciji. Inicijativa za referendum jednako je neovisna kao što je nezavisno sada već legendarno Društvo arhitekata Istre, koje govori sve ono što Dušica Radojčić želi da se čuje, a da ne ispadne da je ona rekla. Kada je vidjela da joj to pali, isti princip ponovila je s inicijativom za referendum.

Dakle, Radojčić je na sjednicu dovela svoje političke istomišljenike i podupiratelje da drže lekcije vijećnicima s kojima se ne slaže po pitanju hotela na Valkanama. Kao što je poznato, sve ostale opcije u Vijeću slažu se s hotelom, samo su ona i Možemo! protiv. I tu sada dolazimo do rijetko viđene perfidnosti: svoju političku inicijativu i interese, kao i reklamu referenduma, Dušica Radojčić zamotala je celofanom "običnih građana" koji "samo iskazuju svoje stavove". Ma mo'š mislit! Dolazak referendumaša na sjednicu u Puli isto je kao kada bi HDZ doveo branitelje u Sabor da galame na oporbu.

Ono što i slijep vidi pored drvenog vijeća primijetio je samo vijećnik srpske manjine Milan Rašula, koji se međutim toliko uzrujao da nije znao sročiti svoje mišljenje u suvislu reakciju. Pomogao mu je novi vijećnik Juraj Kovačević iz HDZ-a, koji je pročitao famozni članak 96. Poslovnika o radu Vijeća, na kojem je Radojčić utemeljila govor svojih političkih istomišljenica. Ali u članku 96. nigdje ne piše da građani smiju govoriti na vijeću, već samo prisustvovati, i to na način da ne remete red i tijek sjednice. Iz toga se može zaključiti samo da jučerašnji gosti - nisu smjeli govoriti.

Radojčić je, međutim, lukavo odgovorila da nigdje u članku 96. ne piše da gosti ne smiju govoriti, što je perfidna glupost! Nigdje ne piše ni da ne smiju lupati palicom vijećnike po glavi, pa ih valjda nitko ne bi opravdao da počnu.

Ili možda bi? Kako smo krenuli, u Puli bi moglo postati dozvoljeno i udarati vijećnike, ako nisu protiv hotela na Valkanama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater