Komentar glavnog urednika Glasa Istre Roberta Franka

Dok se pravi zaštitnikom novinarstva i novinara, Ferić je njihov najveći potencijalni krvnik

Neistomišljenike u našoj redakciji bi okovao i gurnuo u tamnu dubinu, osim ako isti taj Glas Istre ne bi uspio podvrgnuti svom utjecaju i političkom promišljanju. E onda bi kroz njega plasirao što mu je drago i na srcu. A to je uništavanje IDS-a. SDP-ov kandidat za istarskog župana opsjednut je tom strankom s kojom se ujutro budi, po danu živi i navečer ide spavati

Robert Frank

Robert Frank


Onog trenutka kad je kandidat SDP-a za istarskog župana Danijel Ferić dio svoje izborne kampanje počeo graditi na „borbi za slobodu i nezavisnost (istraživačkog) novinarstva“, stavljajući Glas Istre u negativan kontekst politički dirigirane novine u funkciji interesa IDS-a, napravio je upravo ono protiv čega se navodno bori. Započeo je, naime, borbu protiv slobodnog novinarstva. Kao i hajku protiv (dijela) naše redakcije! Još kad je tu svoju bitku za slobodu medija uokvirio i osnažio kroz velike plaćene oglase na bilbordima, prešao je granicu dobrog ukusa i nedopustivo ušao u sferu direktnog pritiska na, konkretno, Glas Istre. Dok se pravi zaštitnikom novinarstva i novinara, Ferić je ustvari njihov najveći potencijalni krvnik. Neistomišljenike u našoj redakciji bi okovao i gurnuo u tamnu dubinu, osim ako isti taj Glas Istre ne bi uspio podvrgnuti svom utjecaju i političkom promišljanju. E onda bi kroz njega plasirao što mu je drago i na srcu. A to je uništavanje IDS-a.

SDP-ov kandidat za istarskog župana opsjednut je tom strankom s kojom se ujutro budi, po danu živi i navečer ide spavati. Puna 24 sata funkcionira samo s jednom mišlju – kako satrti i s lica zemlje zbrisati IDS. Njegova politička agenda je njegov izbor, njegovo pravo i njegova odgovornost. Problem je, međutim, što njegov rezon ne dopire dalje od toga da tko u toj priči i životnoj misiji nije s njim, nije automatski protiv njega. Ferić to ne razumije i zato mu Glas Istre smeta. Po tom se pitanju razgolitio kao nudist na skrivenoj plaži.

Lažni dušebrižnici

Obzirom da mu u kampanji očito ne uspijeva pridobiti dovoljnu naklonost birača, on traži drugačiji put do njihovih glasova. Tako je na formalnoj razini odlučio postati gromobran koji će novinare zaštititi od pogubnog utjecaja IDS-a! To će pak prakticirati na način što će gotovo pa doslovno uređivati Glas Istre! On će kao utjecajni SDP-ovac, što mu je sigurno kvalitetna referenca, procjenjivati kvalitetu i istinitost sadržaja. Politički neopterećeno će skrbiti o slobodi novinarstva i javnom interesu. Postat će kadrovik Partije u Glasu Istre. Ha, da nije tragično, bilo bi smiješno!

Ferić je, međutim, samo začetnik nametnute ideje o Glasu Istre kao politički dirigiranoj novini čiji se sadržaj stvara u tajnim centrima IDS-ove moći i onda preko naših stranica podmeće naivnom čitateljstvu. Nije jedini koji plasira tu tezu, ima takvih još. Podosta ih je koji žele da Glas Istre piše kako oni hoće i kako oni vide (jedinu) stvarnost. U protivnom, subverzivnim akcijama kreće se u konačni obračun s Glasom Istre i vrhom redakcije čija samostalnost u radu ometa miran san lažnih dušebrižnika navodno zabrinutih za slobodu novinarstva u Istri.

Jedan oblik namjerne proizvodnje medijskog kaosa, političkog linča i kreiranja nepovjerenja u Glas Istre dva su transparenta postavljena prošle noći pred redakciju Glasa Istre i na ogradu Uljanika. Sadržaj na njima zaziva smjenu glavnog urednika, a naše pisanje dovodi se u usku vezu s interesima IDS-a. Cilj svega toga je destabilizacija Glasa Istre i onda nametanje sadržaja prihvatljivog onima koji stoje iza političkog teroriziranja našeg medija.

Medija koji je, eto, toliko snishodljiv i servilan prema IDS-u, (nadam se da se primjećuje cinizam), da je tu stranku u proteklih desetak dana, dok se prije nadiruće bujice raznih predizbornih obećanja u novinama nešto još i može razaznati, počastio ubitačnim tekstovima i fotografijama u satiričnim prilozima La Kost i Barufica, a još više u Nedjeljnom izdanju, kad su iz pera naših ključnih novinara i urednika potekle riječi kritike i napada nakon kojih ni Borisu Miletiću ni Istarskom demokratskom saboru vjerujem nije bilo svejedno. Obzirom da je „cenzura“ ključna riječ na prekjučerašnjim transparentima protiv Glasa Istre, dalo bi se zaključiti kako autor tih tekstova ne čita onoga kojeg napada!

Izmišljanje skandala

U Puli se, budimo do kraja otvoreni, trenutno odvija proces koji je suprotan onome kako bi to u praksi trebalo funkcionirati. U (pred)izbornoj kampanji uobičajeno je, i to je praksa u demokratskim društvima, da novinari propitkuju političare, istražuju njihova ideološka opredjeljenja, one koji se tek pojavljuju podvrgava se nekom obliku analiziranja i komentiranja te se stvaraju neki zaključci. Podjela uloga između političara i novinara odavno je poznata. Političari moraju znati pretrpjeti kritiku i drugačije mišljenje, toliko drugačije da zbog toga i nemirno spavaju, a da pritom medije i novinare ne etiketiraju sluganima neke druge stranke. Novinarima je, uostalom, kao savjesti društva, bolje i takvoj nego nikakvoj, puno toga dozvoljenije nego političarima. Praksa je, nažalost, takva da i ovdje postoje političari koji povlače nevjerojatne poteze.

Recimo, prebrojavaju zrmanska zrnca nekih naših novinara, dovodeći ih promašenim tezama o bratićima i sestričnama u različitim političkim strankama u navodnu poziciju sukoba interesa i neobjektivnosti. Tračerski, jeftino i nisko. Kad političari ne znaju kako s njima, smatraju da novinare i urednike po obrascu ondašnje Partije trebaju napasti izmišljenim skandalima i tako dovesti u pitanje njihovu vjerodostojnost. Vrijeme, međutim, stvari postavi na svoje mjesto, na ovaj ili onaj način. Kako bilo, Glas Istre je na dobrom tragu jer smo kritični i prema jednima i prema drugima i prema trećima. Pitanje je samo kad će nam tko proći kroz šake. Nitko od političara nije zaobiđen. Ni pošteđen. Ako se kao novinari i medij ne odupremo pritisku političara koji nas kao spašavaju od samih sebe, zasluženo ćemo proći kao Ujguri u Kini. Zatučeni batom. No to nećemo dozvoliti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini