Piše Dubravko GRAKALIĆ

Dobro za Dobronića

Ilustracija

Ilustracija


Hrvatska dobiva predsjednika Vrhovnog suda. U drugim zemljama i uobičajenim okolnostima, vijest da će Radovan Dobronić biti izabran na tu funkciju zaslužila bi iznošenje biografije novoizabranog na stranicama nekog pravnog časopisa ili portala, ali u nas je to prvorazredna politička činjenica koja će se tjednima komentirati, analizirati i istraživati što iza nje, zapravo, stoji. Je li omekšala "tvrda kohabitacija" Banskih dvora i Pantovčaka, da li su premijer i državni poglavar uspostavili vezu "crvenim telefonom" poput Johna Kennedyja i Nikite Hruščova, ili je sudac Dobronić dobio na bodove jer stvarno nema smisla i potrebe da Vrhovni sud nema legalnog i od Hrvatskog sabora potvrđenog predsjednika?

Dogovor oko Dobronića u svakom slučaju dobar je potez i za predsjednika Republike i za premijera. Javnost, koja pamti – kažu neka istraživanja – oko tri mjeseca glavne teme, svađe i prepirke koje su punile medije – već je zaboravila "raspravu" Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića o sutkinji Zlati Đurđević, te o nizu drugih tema. Znači, sada je prilika da se proglasi sudac Vrhovnog suda od kojeg neki očekuju, ni manje ni više, nego reformu pravosuđa, dok drugi smatraju kako se radi o pravosudnom "fikusu" koji niti ne sudi niti raspoređuje sudske predmete pojedinim sucima Vrhovnog suda.

Šira javnost možda je zapamtila suca Radovana Dobronića po ključnoj presudi u slučaju kredita u švicarskim francima, ali nije zabilježen u najatraktivnijim medijskim pričama. Nije ručavao i nazdravljao sa Zdravkom Mamićem, nema cipele kupljene u Dubaiju i uopće uzevši, nije celebrity. Samo je sudac i to, kako kaže Plenković koji je sve to provjerio, nekorumpiran i pošten.

Politički špekulanti svih vrsta već su prionuli raščlambi što će premijer dobiti kada vladajuća većina u sabornici digne ruke za novog šefa Vrhovnog suca. Dobit će, očito, nekompromitiranog suca na važnom mjestu, prestanak nepotrebne polemike s državnim poglavarom i zadovoljstvo što je donio vjerojatno dobru odluku. Tek će se, naime, na kraju mandata, kad se sve zbroji i oduzme, vidjeti vrijednost rada suca Dobronića, pa i ispitati mogućnost za novi mandat. Istarski sudac Branko Hrvatin bio je šef Vrhovnog suda tri mandata i nije bilo skandala, a i tada su političke prilike bile šarolike.

Naravno, naredni politički dogovor Pantovčaka i Banskih dvora već unaprijed uzbuđuje navijače. Riječ je o dugo odgađanom imenovanju veleposlanika u raznim državama Europe i svijeta; sada bi ih trebalo imenovati više desetaka. Uz Ministarstvo vanjskih i europskih poslova o čijim se djelatnicima radi, odluku zajednički potpisuju premijer i predsjednik. Hoće li to, nakon usaglašavanja oko Dobronića, dobro proći, nije dobro prognozirati.

<![if !supportEmptyParas]> <![endif]>

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini