PIŠE CHIARA BILIĆ

Dobro staro kurvanje


Ništa od predizborne koalicije SDP-a i IDS-a. Otklonio je tu mogućnost u razgovoru za naš list SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin. No dobro. Neće zbog toga nitko proliti ni suzu. Nikome niti iz džepa, niti u džep. Te će stranke već koalirati postizborno. Nemojte da vas višemjesečna naklapanja dovedu u zabludu, nema dogovor tih dviju politički opcija nikakve veze s floskulama o raznoraznim "modalitetima" izlaska na parlamentarne izbore u jednom ili dva bloka. Nikako.

Istina, naveliko se i nadugačko razglabalo kakav bi rebus liberalno-lijevom centru donio pobjednički status na nadolazećim izborima. I činilo se zaista da su svi bili skloni laprdanju o dvije barem približno jednako velike predizborne koalicije. No, o tome je već sve nedavno rekla čelnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš kada se, nema tome niti puna dva tjedna, uzneseno fotografirala pred još friškim sloganom Restart koalicije predvođene SDP-om. Upravo je ona, donedavno glavna zagovornica strateškog ribolova vještinom hvatanja birača s dvije mreže ili, kako se još uobičavalo govoriti, u već spomenuta dva politička bloka, odlučila preskočiti iz jednog u drugi. Iz Amsterdamske - hop! - u Restart koaliciju.

Mrak-Taritaš tek je zadnja u nizu prebjega iz suradnje nekoliko stranaka ostvarene lani pred europarlamentarne izbore. Nazivali su tu koaliciju IDS-a, HSU-a, HSS-a, GLAS-a, Demokrata i PGS-a, sjećate se, najjačom oporbenom snagom, jedinim pravim oponentom vladajućem HDZ-u. Snažnom, ali očigledno nedovoljno snažnom da ostane na okupu. HSU i HSS su taj tabor onim na Ibleru zamijenili gnjusno, gotovo gadljivo brzo. Jedva su dočekali otarasit se ostalih sitnih stranaka koje, poput njih, parazitiraju na većim političkim tvorevinama. Brže bolje prikrpali su se netom ojačalim socijaldemokratima. Isto su pokušali i Demokrati, ali neuspješno. U Restart koaliciju želi i PGS. Njihov prelazak ovisit će o tome koja će im stranka, IDS ili SDP, ponuditi sigurnije ulazno mjesto na listi za Sabor. Izvjesno je da će to ipak, uz možda i pokoji bonus na lokalnim izborima iduće godine, učiniti SDP.

Amsterdamska je, dakle, odavna posuta prašinom zaborava, ali zadnji će vam to priznati IDS, koji je na razvalinama te koalicije sada ostao samotan. Dobro, ne u potpunosti. Za skute im se, rekli smo, grčevito drže odbačeni Demokrati. No, ništa zato. Budućnost je predvidiva. Grbin je sasvim u pravu kad kaže da ne vidi zašto IDS ne bi podržao SDP-ovu vladu. I doista. Postoji li uopće netko tko sumnja u IDS-ovu postizbornu ulogu pri njezinom formiranju?

Ovdje padaju u vodu i sva naglabanja o netrpeljivosti istarskog SDP i IDS-a. Na trenutak vam se može pričiniti da koalicijski potencijal čitavog lijevog centra ovisi o odnosima tih dviju stranaka u Istri. Taman posla. U politici sve ovisi o trgovini. Foteljama, mandatima, lažnim obećanjima. Halapljivoj pretenziji za vlašću. Dobrom starom kurvanju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of