PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Dobro je što Flego bira društvo!


Izjava Valtera Flega, zastupnika IDS-a u Europskom parlamentu, u kojoj je rekao da hrvatske europarlamentarce Ružu Tomašić, Ivana Vilibora Sinčića i Mislava Kolakušića tek pozdravlja kad se sretnu na poslu u Bruxellesu ili Strasbourgu, zanimljivo je i neočekivano otvoreno javno priznanje koje se ne čuje često u političkim krugovima. Rekavši da ih pozdravlja kao "dobro odgojen čovjek" te da im više od "dobar dan" ne može reći, Flego je doista pokazao da je pristojna osoba, ali i vjerodostojan političar koji drži do vlastitog dostojanstva.

Druženje s političarima koji su ga otvoreno vrijeđali ispred porte pulskog brodogradilišta, što je činio Sinčić iz Živog zida, ili s onima koji su pjevali, ali i pisali (pro)ustaške pjesmice, što je činjenica iz života Ruže Tomašić, stavilo bi Valtera Flegu u licemjere kojih je, ionako, puna politička scena, kako ona hrvatska, tako i europska. Ne pozdravlja ni bivšeg suca i sadašnjeg eurokolegu Kolakušića, političara čija stajališta nisu posve jasna, ali su sasvim sigurno ekstremna. Zastupnik Kolakušić koji najavljuje pohod na mjesto predsjednika Republike, saborskog zastupnika, premijera te ministra unutarnjih poslova i pravosuđa teško da je adekvatno društvo za liberala poput Flege. Osobe koje Flego tek pozdravlja na briselskim hodnicima pristojni ljudi nemaju ni na listi prijatelja na Facebooku.

Priznanjem da, ipak, komunicira sa SDP-ovom Biljanom Borzan i HDZ-ovom Dubravkom Šujicom pokazuje da Flego ipak nije isključiv tip koji želi komunicirati tek s istomišljenicima ili koalicijskim partnerima svoje stranke.

Dobro je da zastupnik Valter Flego bira društvo te da o tome otvoreno obavijesti svoje birače i širu javnost. To nije korisno samo zbog njega; dok je bio na dužnosti gradonačelnika Buzeta i istarskog župana mnogi su ga upoznali kao susretljivog i pristojnog političara koji odgovara na postavljena pitanja. U političkoj karijeri nema mrlja i grijeha iz prošlosti, i nema potrebe da se sada "zaprlja" druženjem s političarima s kojima ne dijeli civilizacijske vrijednosti.

Šire gledano, Flegina poruka govori protiv licemjerstva u politici i društvu. Njega očito ne zanima "zajedništvo" koje će se svoditi po tome što su spomenuti zastupnici izabrani u Hrvatskoj, ili zato što su Hrvati, jer je ono tek fraza izmišljeno u glavama političara bez talenta. U politici nema "zajedništva" nego interesa, svjetonazora i filozofije i u tome se IDS-ov Flego doista razlikuje od kolega s kojima je na "dobar dan".

Napokon, zastupnik Flego u Europskom parlamentu toliko je nakrcan obavezama – koje je opisao u našem listu – da je očito da nema vremena za čavrljanja s onima s kojima pristojan čovjek, a ne samo političar – ne bi ni kavu popio.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum