PIŠE JURICA KÖRBLER

Dobri vojak Vili Beroš je samo korak do provalije…

Vili Beroš / Jurica Körbler

Vili Beroš / Jurica Körbler


Neurokirurg Vili Beroš u ovo vrijeme prošle godine bio je nacionalni junak, osvježenje na hrvatskoj političkoj sceni, energični novi ministar u jeku korona krize i nova nada umornog i kadrovski siromašnog HDZ-a. Činilo se da je novo lice u ministarskoj fotelji napokon jedna dobra vijest u poplavi onih loših koje su pratile prošlu Plenkovićevu Vladu punu afera. Naslijedio je profesora Milana Kujundžića s kojim se javnost grubo obračunala, a očito je i politička mašinerija HDZ-a u svemu imala svoje prste.

Niti je Kujundžić bio tako slab, niti su 'otkrića' o njegovoj zaboravnosti s imovinskom karticom bila tako snažan motiv za odlazak. Ali, eto, Hrvatska je beskompromisna i traži samo ministre bez ijedne fleke. Tako se pojavio Beroš, koji je u Kujundžićevo vrijeme bio u njegovoj sjeni, ali očito pripreman igrač za nove bitke ako ministar padne. Što se događalo u pozadini HDZ-ove političke kuhinje teško je danas govoriti, ali se kao spasitelj hrvatskog zdravstva pojavio Splićanin s diplomom Medicinskog fakulteta u Zagrebu i doktoratom na PMF-u iz područja molekularne biologije. Iza Beroša je bogata karijera, specijalizacija iz neurokirurgije, docentura, pročelničko mjesto u zagrebačkoj bolnici Sestre Milosrdnice, zvanje primarijusa, a 2012. je bio izabran za izvanrednog profesora u znanstvenom području biomedicinskih znanosti. Kolege kažu da je vrhunski liječnik, jedan od mnogih koji je bijelu kutu zamijenio atraktivnom političkom karijerom.

Za Vilija Beroša u njegovoj biografiji važan je i podatak da je član HDZ-a. E, to je otvorilo vrata da kutu iz Vinogradske zamijeni odijelom u Ministarstvu zdravstva, jednom od najnepopularnijih. Nevjerojatno je ali istinito da puni mandat gotovo nitko od njegovih prethodnika nije izdržao. Uostalom, malo tko je ostavio i neki trag, s time da je Darko Milinović proveo mnoge promjene koje su donijele nešto novo i bolje. U to vrijeme državni tajnik bio je dr. Dražen Jurković, agilni liječnik koji je danas direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu. Osim izuzetne radne sposobnosti je i čovjek koji spaja, bez obzira na političke dresove i trenutačne političke igre. Jedan je od rijetkih koji je dao veliki doprinos modernizaciji sustava, pa bi i danas bio dragocjen za reformu zdravstva koju se ovaj put neće moći izbjeći.

Beroš je sjeo u ministarsku fotelju u krajnje nezgodno vrijeme, kada je malo tko pretpostavljao da će pandemija nepoznatog virusa zakočiti cijeli svijet. Još je danas u sjećanju kako je premijer obrazlagao odlazak Kujundžića stavom da se moramo koncentrirati za borbu protiv virusa, a politički su se analitičari smijali tom 'dosjetkom', smatrajući da je cilj bio maknuti starog i dovesti novog ministra. Ali, Plenković je zaista imao pravo, slijedilo je teško vrijeme i u prvom činu borbe protiv korone Beroš se odlično snašao. Nacionalni stožer vodio je iskusni Davor Božinović, čovjek za specijalne zadatke, a među igračima iz prve postave bili su Krunoslav Capak i profesorica Alemka Markotić. Kako smo u toj prvoj rundi zaista bili efikasni, činilo se da je to tim snova. Beroš je uspješno plivao bez obzira na prve probleme, manevrirajući između interesa politike i stručnih preporuka, pa je pred ljeto bio nacionalni junak koji je HDZ-u otvorio put za nove pobjede.

U to vrijeme već se vidjelo da je Stožer velikim dijelom politiziran, jer ono što nije bilo dopušteno drugima i što se sankcioniralo prolazilo je kod ljudi bliskih politici, koji su se okupljali, častili i prelazili preko rigoroznih preporuka epidemiologa da se to ne čini. Sabor pak nikada nije raspravljao o formalno-pravnim temeljima za rad Stožera, a Vlada se pojavljivala kada se trebalo pohvaliti i nestala kada je zagustilo. Beroš je, kao vjerni vojnik svoje stranke, ostao na vjetrometini, miran i staložen.

Stožer je, međutim, učinio kardinalne greške dopuštajući na Jadranu rad noćnih klubova, dok se virus nije proširio i prekinuo sezonu. Posljedice su bile teške, Austrijanci, Talijani i na kraju Nijemci spriječili su dolazak svojih građana u Hrvatsku, pa je bilo logično postaviti pitanje je li bilo bolje da se zabranio rad noćnim klubovima i spasilo posezonu.

I da skratimo priču, od jeseni do danas svaki novi dan donio je Vili Berošu nove probleme. Od miljenika medija pretvorio se u ministra čiji se posao sve više problematizirao, pogotovo kada je izbio standardni igrokaz s veledrogerijama i obustavom lijekova. Bilo je posve jasno da su ministar Beroš i njegov tim isključivo zaokupljeni korona krizom, a da se dugovi zdravstva gomilaju i prijete eksplozijom. Ostala je još jedna sramota, a to je činjenica što Hrvatska valjda jedina u Europi, a možda i u svijetu, nije primjereno nagradila liječnice i medicinske sestre iz prve linije borbe protiv korone. Da nije bilo entuzijazma zdravstvenih radnika, kao mnogo puta do sada sustav bi se dodatno urušio, ali su liječnici i sestre ponovo, za male pare, pokazali spremnost da podnesu najveće izazove. A ministar ih nije ni nagradio kako treba, niti je njihova uloga kroz politički život uopće istaknuta.

A sada je došlo ono najgore po ministra - afera s platformom Cijepise i milijunskim iznosima za očito loše napravljen posao. Ako se pokaže istinitim sve što sada mediji pišu, ministar Vili Beroš neće politički preživjeti. Sigurno neće 'pasti' do lokalnih izbora, ali gotovo sigurno do ljeta. Dobri vojak Vili korak je do provalije. Plenkovićeva taktika uvijek je ista - dok se ministar koprca, on šuti. I čeka da se dođe do kritične točke kada više nema natrag. Puno toga, od očito loše organizacije cijepljenja do problema da je do nedavno Hrvatska od svih zemalja EU bila na kraju po isporučenim količinama cjepiva, ići će na račun Vilija Beroša. Kada kola krenu nizbrdo, u njegov ruksak na leđima ubacit će se još mnogo toga. Sve kako bi ruke profesionalnih političara ostale neokaljane. Izletnici u politici, među kojima je i Beroš, uvijek su glavni krivci. Tako je Viliju Berošu namijenjena sudbina krivca i zato što nam se zdravstvo urušilo i što smo lutali u ovoj korona krizi. Od nacionalnog junaka nevjerojatnom brzinom se pretvorio u tipičnog hadezeovog ministra koji će ispasti iz vlaka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater