PIŠE NINA ORLOVIĆ RADIĆ

Dobar komad se ne propušta. Žene znaju


Gradsko kino/kazalište "Gandusio", kada je riječ o live predstavama, doista je hram kulture. Tijekom svake, neovisno jel' ona za male ili velike, slobodnih mjesta nema pa se ta činjenica nerijetko za one "prekobrojne" koji su htjeli uživati u dobroj komediji pretvori u životnu dramu.

Jer, upravo taj se scenariji, u režiji Pučkog otvorenog učilišta Rovinj, koji se nalazi u ulozi domaćina, organizatora i prodavača karata dogodio i pred početak uprizorenja Gavranove komedije "Sve o muškarcima" koju je željelo pogledati više duša od broja raspoloživih stolaca.

Naravno da su oni bez ranije kupljene ulaznice ostali kratkih rukava. Kazalište je bilo dupkom ispunjeno, slobodnog mjesta ni za lijeka. Lica onih koji su ostali iza zatvorenih vrata odavala su razočarenje zbog propuštene prilike i mogućnosti da se na sat, dva oraspolože i nasmiju (ta riječ je o komediji!) u dobroj predstavi i odličnim izvedbama Gavranovog rukopisa.

Brojnost sugrađana, ma' napišimo iskreno sugrađanki, koje su hitale ka 'Gandusiju' razvukle su mi širok osmijeh na lice. Ta žene uistinu znaju uživati u pravoj stvari, pomislih, i one je ne propuštaju. Tih 230 ljudi, koliko Gandusio, nakon montaže novih i daleko udobnijih stolaca prima ni u kojem slučaju nije zanemariva brojka, koja bi se s onim "prekobrojnima" koji su poljubili vrata i otišli, mogla popeti za još dvadeset i koji broj više. Žene znaju da se dobar komad ne propušta. Neovisno je li riječ o 'komadu' ili umjetničkom komadu.

Upravo ovakvo okupljanje, pa bilo ono i kulturnog karaktera, potaknulo me na razmišljanje koji je problem u drugim događanjima. Zašto, primjerice, osnivačke skupštine novih političkih stranaka okupljaju taman toliko publike da se održavaju s taman potrebnim brojem ljudi koji će automatizmom činiti i članove osnivačkog i nadzornog odbora, iz kojih će iznjedriti i predsjednik i dopredsjednik, kao i predstavnik časnog suda (bez kojeg ni jedna stranka u Hrvata nema budućnosti), a da to baš nikoga sa strane ne zanima?!

No, da se ne zavaravamo, "ne-me-interesira" nije samo trenutno stanje duha nacije, pa tako ni Rovinjaca kada je riječ o političkom životu, već je slična situacija i na mnogim drugim poljima. Recimo, predavanja raznih KUD-ova, udruga i zadruga isto tako više nemaju prođu i slabo su posjećena neovisno govore li o načinu prikupljanja i zbrinjavanja otpada ili je pak riječ o stručnom predavanju na temu zdravlja, odgoja, sadnje čempresa ili predstavljanja autorske knjige ili likovne izložbe. Netko mudar davno je rekao - kruha i igara! Što se tiče "kruha" u Rovinju je u tijeku Festival tradicionalne kuhinje, a "igara" - upravo je, uz burni aplauz i veliki odziv, odigrana komedija "Sve o muškarcima". Ta' ponavljam, žene znaju!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of