PIŠE LARA BAGAR

Digitalna demencija

Lara Bagar

Lara Bagar


Živio život, vrištalo je sa svih strana u staroj Tvornici duhana u Rovinju gdje se proteklog vikenda pojavio svatko tko nešto znači ili želi biti u industriji oglašavanja, medija ili PR-a. Vidjeti, biti viđen, i to preko pametnog telefona objaviti na društvenim mrežama, jer ona izlizana, ako nije na fejsu ili još boje instagramu ili tik Toku, onda se nije dogodilo, i dalje funkcionira, svugdje pa i u Rovinju. Pogotovo ondje. Tko uostalom nije poslao selfie s Rovinjom u pozadini? To se mora. Ruku na srce, stvarno je za pamćenje. Priznaju to i oni koji se zgražaju nad svime tako "turističkim" i površnim.

Baš u tom medijskom Rovinju, glavna zvijezda festivala bio Manfred Spitzer, jedan od vodećih njemačkih i svjetskih psihijatara, psihologa i neuroznastvenika čija je teza da će mobiteli i društvo u kojem živimo dovesti, odnosno već dovode do takozvane digitalne demencije i usamljenosti, podigla prašinu diljem svijeta. Ni u Rovinju nitko nije ostao indiferentan na njegovom predavanju. Sudionici, koji su pritom roditelji, zabrinuto su kimali glavom, kupovali knjigu kojom će prijetiti svojem tinejdžeru, i slikali se sa čovjekom koji nas je samo suočio sa surovom svakodnevnicom, a to je da mobiteli, koliko god nam je to teško priznati, ne samo da stvaraju ovisnosti, već nas i zaglupljuju.

"Važno je shvatiti da mnoga istraživanja sugeriraju da digitalni mediji ometaju razmišljanje, snižavaju IQ (čak i samom svojom prisutnošću), narušavaju kreativnost i izazivaju frustracije. Ako zaista želite obaviti posao, isključite mobitele", poručio je Spitzer.

Dok je on to govorio, nekoliko atraktivnih 30-godišnjakinja skrolalo je po svojim mobitelima. Ima pravo, koncentracija je slaba. No, ona je možda samo obavljala svoj posao. Jer samo dva sata prije njegova predavanja još je jedna dvorana bila isto toliko puna, možda čak i više, i to dok se govorilo o - infuencerima i Tik Toku, o istom tom fenomenu društvenim mreža i digitalnih medija, poligonu slavnih bez pokrića kojima buljenje u mobitel pak nosi profit i od njega mogu itekako dobro živjeti. Njima IQ sigurno nije u opadanju kada su uspjeli kapitalizirati svoj život ili strast.

Dario Marčac sa svojih 700.000 pratitelja složio se da je njegov posao na najbrže rastućoj platformi TikTok zasjao zbog epidemiološke situacije te da je on dokaz da u svakom zlu postoji nešto dobro. "U doba korone, ova industrija je procvjetala. Ljudi su tražili novi sadržaj, nisu više samo tinejdžeri pratili TikTok, već i starija ekipa", izjavio je Marčac. Mladi u publici kimali su glavom, dok starijima baš i nije bilo jasno. Ipak, zaintrigiralo ih je, baš kao i najnoviji model Samsunga u izložbenoj kućici izvan dvorane. Odličan je, ima toliko funkcija da je neophodan, stvoren za posao, a i kamera je nevjerojatna!

Istovremeno su se u velikom prostoru sa reklamnim štandovima i caffe barom gameri igrali zavaljeni u velike gajmerske stolice, dok je pored njih stol za stolni tenis više ličio na neku retro uspomenu. Svako toliko netko bi mu prišao, dva puta zamahnuo reketom, fotkao se i poslao fotku u virtualni svijet, jer stolni tenis u tom trenutku baš nekako cool i fora. I što je sad ispravno? Koji put slijediti? Koju igru prihvatiti? Reket ili tastaturu. Istina je kao i u svemu, na pola puta. Malo jednog, malo drugog. Umjerenost je ključ uspješnog žongliranja kroz život.

No, činjenica je da, kolikogod nas mobiteli zaglupljivali, još nitko neće kao u Francuskoj ili Kini imati hrabrosti za dobrobit djece zabraniti mobitele u školama, kao ni roditeljima da ga daju djeci na korištenje do 12 godine. Činjenica je da je pandemija sve ubrzala i da će novo normalno će u nekim segmentima ostati normalno. Činjenica je i da brojke zaraženih rastu svaki dan i da će ista ta djeca, za čiju budućnost strepimo, opet dane provoditi pred ekranima. Možemo to lajkati ili ne, ali takav život živimo. Živio život! (s maskicama, potvrdama…)! Lajk ili delete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini