PIŠE BOJAN ŽIŽOVIĆ

Dernek pijanstva i kiča


Gledajući njegovo psihofizičko stanje, nameće se pitanje je li Boris Miletić uopće glasao za Valtera Flegu i Amsterdamsku koaliciju, je li vidio broj koji mu je odzvanjao u glavi da bi trebalo zaokružiti. Možda mu je ruka, recimo, pobjegla prema listi Ruže Tomašić ili Zlatka Hasanbegovića. Nezgodno

 
 
 

Postoji li politika s ljudskim licem? Je li to podbuhlo lice Borisa Miletića i(li) nesuvisla izjava koju je dao novinarki na dan izbora, pred svojim biračkim mjestom? Nadam se da to nije naličje ljudskosti, jer smo onda potpuno propali.

Može Miletić sada govoriti da je bio umoran, ali njegove riječi, ponašanje i grimase nisu slika umornog čovjeka, već prije izgubljenog u prostoru i vremenu, izuzetog iz stvarnosti. Ovdje se, gledajući njegovo psihofizičko stanje, nameće pitanje je li Miletić uopće glasao za Valtera Flegu i Amsterdamsku koaliciju, je li vidio broj koji mu je odzvanjao u glavi da bi trebalo zaokružiti.

Možda mu je ruka, recimo, pobjegla prema listi Ruže Tomašić ili Zlatka Hasanbegovića. Nezgodno. A sve zbog jednog lošeg jutra, zbog, kako on kaže, umora od dugačke kampanje. Toliko čovjek uloži truda da osvoji glasače, a onda mu na sam dan izbora sve padne u vodu i on ne može izustiti ijednu smislenu riječ. Kakva lakrdija.

Tuđmanovi vragovi

Sve tako neodoljivo podsjeća na cjelokupnu hrvatsku politiku, na taj dernek pijanstva i kiča, na fetu pršuta zalijepljenu na orošeno čelo pomahnitalog HDZ-ovca, na razgaljeno pjevanje Thompsonovih pjesama visokog člana SDP-a… Slike koje ne izlaze iz glave, gadne i upozoravajuće. Govore nam gdje živimo, koga biramo, kome povjeravamo vođenje države i ostalih joj pripadajućih lokalnih ćumeza.

Zapravo je Miletićeva izjava, ako je se uopće može tako nazvati, nešto najautentičnije što je ikada rekao, ono što će nam ostaviti u amanet. Nju će, možda, sutra pamtiti neki njegovi budući sljedbenici, poput Tuđmanovog govora u Zračnoj luci Pleso gdje je rekao: "Nećemo dopustiti onima koji se vežu i sa crnim vragom protiv hrvatske slobode i hrvatske nezavisnosti, ne samo sa crnim, nego i zelenim i žutim vragovima..."

Toplo runo

Možda se zaista svi političari žele, svaki na svoj način, približiti raji, poručiti joj da su i oni dio njih. A raja, s toplim runom na sebi, u tome ne vidi ništa loše. Naprotiv, čak i hvali. Jer, eto, postoje političari s ljudskim licem, koji nam, istina, lažu, ali barem imaju neke mane koje neodoljivo podsjećaju na naše.

Na nekoj ljudskoj razini žao mi je Miletića. Neugodno mi je bilo gledati snimku te njegove izjave. Ne znam zbog čega. Jer ako je bio pijan, vidio sam i pijanije, ako je bio neuračunljiv, vidio sam i neuračunljivije, ako je bio političar, vidio sam i gore. To je ono kad ti je neugodno zbog drugoga, a ne znaš zašto. Jer nisi ti to učinio, nisi ti izgovarao, nisi ti gledao u pod, mahao rukama, žmirkao, nisi se ti blesavo smješkao i izbacivao iz sebe nasumično slova. Ali jesi stanovnik ovog grada kojim već više od desetljeća stoluje upravo Miletić. I sram te zbog toga. Jer njegove nam riječi slikovito govore što smo i gdje živimo. Ništa smo usred ničega.

Pročitajte više ovoj temi:

NESUVISLA IZJAVA PULSKOG GRADONAČELNIKA: Snimka Borisa Miletića postala viralni hit, on kaže da je samo bio umoran od duge kampanje

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater