PIŠE Roberto CAR

"Derbi della Učka" uvertira ogledima s Orijentom


Cijela sezona Istre 1961 stala je u tih 90-ak minuta s Dinamom. Odlična igra, brojne prilike i - prazna suparnička mreža. Već toliko puta viđeno ove nesretne sezone. Začudo, nakon takve igre i brojnih promašaja "zeleno-žuti" ovog puta nisu kažnjeni nekim "ludim golom". Barem na oproštaju od "Drosine", iako pustih tribina, nisu morali još jednom slušati kako im je sreća opet potpuno okrenula leđa.

A nisu samo one tri lopte koje su odsjele na okviru gola, umjesto u mreži iza Zagorca, ili silne prilike pred golom "modrih" razlog zadovoljstvu uoči još jednih kvalifikacija za ostanak u elitnom razredu domaćeg nogometa. Već četvrtih, u zadnjih pet sezona. Ne, "kraljevi kvalifikacija" ovog su puta gledateljima pred malim ekranima isporučili cijeli paket. Neprijelazni u obrani, jer kad Oršić, Ćuže, Ademi i suigrači zaprijete tek udarcima iz daljine, jasno je da su Galilea, Tomašević, Bosančić i suigrači napravili fantastičan posao u defanzivi. U prvom su poluvremenu nakon sjajne tranzicije vrlo brzo dolazili pred Zagorca i nedostajao je samo matni potez. No, u nastavku smo vidjeli onu pravu, razigranu Istru 1961. Momčad koja nosi potpis trenera Ivana Preleca. Pulski je sastav bio ravnopravan moćnom suparniku, igrao otvorenog garda i do suparničkog gola stizao nakon dobro osmišljenih i izvedenih akcija. Uz siguran tandem na desnoj strani (Gržan, Grujević) preko kojeg ide većina akcija, ovog je puta opasnost stizala i s lijeve strane (Delić, Sergi). Upravo je Španjolac pokazao da može biti dodatna snaga pulskog sastava u kvalifikacijama. Pa iako je to bio "najgori Dinamo od 2005. godine" igra "zeleno-žutih" razlog je optimizmu pred dvostruki ogled s Orijentom 1919.

Uostalom, igrice su već počele. Iako je riječki klub za kvalifikacije prijavio Rujevicu, sad iz tog kluba lobiranjem nastoje promijeniti stadion na kojem će Orijent ugostiti Istru 1961 u nedjelju, 2. kolovoza. Oni bi sad igrali na Kantridi. Tamo gdje trenira momčad Fausta Budicina i gdje je travnjak puno lošiji od onog na Rujevici. A to je uvijek prednost za slabijeg. No, pulski klub ne misli pristati na to i traži, opravdano, da se susret odigra na Rujevici. Na stadionu na kojem će "zeleno-žuti" u subotu odigrati susret posljednjeg kola protiv Rijeke koja još juri drugo mjesto. A pulski se sastav čistio od kartona i protiv Rijeke će zaigrati u izmiješanom sastavu. Ovoga će puta "derbi della Učka" biti tek uvertira ogledima s Orijentom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater