Piše Chiara BILIĆ

Demokracija u našem gradu je posrnula jer jednoumlje vlada s brojčano moćnije strane vijećnice. Miletić i IDS mogu i moraju bolje


Žarki je ilinštak upekao asfalt tog dana kada je uz glasan štropot odjeknulo posrnuće, pad demokracije u pulskoj Komunalnoj palači, godine Orwellove tisuću devetsto osamdeset četvrte. Na svetom tlu demokracije - u (gradskom) parlamentu - zavladao je totalitaristički režim djelomice nalik onom u Oceaniji, imaginarnoj državi opisanoj u kultnom distopijskom romanu Georgea Orwella "1984." Niti svježi noćni povjetarac, koji je oko ponoći, tri sata prije završetka ovotjedne maratonske sjednice pulskog Gradskog vijeća, zapirkao na Forumu, nije otjerao vonj gorke, ljepljive nemoći koja je ovila oporbene vijećničke klupe.

Revoltirani Ćurić

Eutanazija tih vijećnika započela je već na aktualnom satu kada su HDZ-ovcu Petru Ćuriću odbijena tri amandmana, uz obrazloženje da su ti prijedlozi dopune dnevnog reda zapravo vijećnička pitanja. Stoga je, pazite sad, predsjednik gradskog vijeća IDS-ovac Tiziano Sošić naložio pročelnicima Grada da na ta pitanja Ćuriću i svim ostalim vijećnicima odgovore elektronskim putem, i to otprilike sat vremena prije početka sjednice. Revoltirani je Ćurić, još u vrijeme trajanja vijeća, za sljedeći dan sazvao konferenciju za novinare, a gradski je odsjek za informiranje, u kasnim večernjim satima, odgovore panično, brže bolje također poslao i medijima.

SDP-ovim vijećnicima odbijeno je čak pet amandmana. Strahujući da će ih Sošić odbiti ako ih dostave prije sjednice, podnijeli su ih oko ponoći, odnosno sukladno poslovniku Gradskog vijeća koji kaže (op. čitaj birokratskim tonom): "Iznimno vijećnik može podnijeti amandman i na sjednici Gradskog vijeća u toku rasprave, ako se većina prisutnih vijećnika s time složi. Takav amandman podnosi se pismeno uz obrazloženje". Klub SDP-HSU napustio je tu sjednicu, međutim, u gluho doba noći, dok je javnost spavala pred ekranom koji je prenosio čitav taj događaj, gotovo jednako ogorčeno kao i njihov oporbeni kolega Ćurić - najavljujući konferenciju za novinare. Stjerani u kut poput napuštene, isprebijane ulične mačke svoje su pravo da predstavljaju građane zatražili van parlamenta, jer u njemu im se, bjelodano je, to pravo uskraćuje.

Poslovnik Gradskog vijeća Grada Pule mijenjao se, recimo i to, baš poput povijesnih arhiva u Orwellovom romanu koji su se korigirali u skladu s politikom vladajuće partije.

Ubili demokraciju

"Amandmani se mogu podnijeti najkasnije do 12 sati posljednjeg radnog dana prije dana određenog za održavanje sjednice Gradskog vijeća na kojoj će se raspravljati o donošenju akta", pisalo je u poslovniku 2013. godine, u vrijeme kada je predsjednik gradskog vijeća bio IDS-ovac Robert Cvek, današnji dogradonačelnik. Ispravak iz veljače prošle godine pak glasi: "Najkasnije do 12 sati, dva radna dana prije dana određenog za održavanje sjednice Gradskog vijeća na kojoj će se raspravljati o donošenju akta".

IDS-ov model upravljanja vijećem manje koristi, a više zloupotrebljava birokraciju, sve kako bi ubio demokraciju. No, ne samo da se ta makulatura mijenjala u korist većine, već se izmijenio i način tumačenja tog dokumenta. A kad se počnete igrati s tumačenjem, onda ste zaista na korak do diktature i preuzimanja potpune kontrole nad slobodom mišljenja. Naime, 2013. godine je "posljednji radni dan prije održavanja sjednice" bio upravo to - dan ranije. Pojednostavljeno, ako se vijeće održavalo u srijedu, amandman ste mogli podnijeti do utorka u 12 sati. Ipak, nova vremena zahtijevaju novo, čvršće stezanje omče oko vrata opozicije. Sada - "dva radna dana prije dana određenog za održavanje sjednice" - znače tri radna, odnosno pet kalendarskih dana. S obzirom na to da se sjednice održavaju sredinom tjedna, srijedom, po novom shvaćanju, ta dva dana prije održavanja znače petak do 12 sati. Nikako ponedjeljak.

Ograničavanje vremena za čitanje materijala koji broje tisuću stranica, temeljitu pripremu, kao i davanje vremenski neograničenu riječ IDS-ovim tribunima za govornicom, od raznih direktora do vijećnika, što Sošić u posljednje vrijeme učestalo prakticira, složit ćete se, insinuira da se oporbeni vijećnici, poput starih Grka, politikom bave iz dokolice, kao i da je pozicija, ovdje je to IDS, građanin višeg reda, pa stoga ima pravo na veću slobodu govora. Utišan govor međutim nije ništa drugo doli korak do potpunog dokidanja demokracije. I nije to dobro. Zapravo, rekla je dobro predsjednica pulskog SDP-a Sanja Radolović, gnjusno je.

Svi misle jednako

Ova vladajuća većina prevarila je politički pluralizam demokracije istovremeno kažnjavajući i diskriminirajući građane koji na izborima ne biraju njih. No, još nešto u tim zgusnutim redovima IDS-a neumoljivo podsjeća na Orwellov roman. Jednoumlje koje vlada s one, brojčano moćnije strane vijećnice! Sustav vrijednosti stvoren da bi potisnuo deliberaciju u Orwellovoj Oceaniji jednak je automatskim, gotovo robotskim dizanjem ruku vladajuće koalicije pri glasanju o bilo čemu što je partija zamislila ostvariti. Bez trunčice samokritike, u poslušnosti kao u vojnika, ukotvljeni IDS-ovi vijećnici u isti će mah spremno vinuti ručice u zrak. Da ovdje ne griješimo dušu neprimjerenim sintagmama koje bi nekome mogle pasti na pamet, recimo samo da je statistički nemoguće da se toliki broj ljudi, među kojima su i intelektualci i stručnjaci u raznim poljima, jednoglasno slaže uvijek i baš u svemu. Ne, to je nemoguće i doista prkosi zdravom razumu. Zar je moguće da tamo, u IDS-u, svi misle jednako, ili još gore, da pristaju na takvu dekadenciju osobnog moralnog digniteta, upitat će se netko, gotovo svaki put kad Sošić broji uzdignute ruke.

Persiflaža IDS-ove politike je, međutim, naznačena unutar njihovog vlastitog imena, kao i programske deklaracije te stranke. Nažalost, izgleda da je Istarski demokratski savez negdje putem, gramzivo se kandžama održavajući na vlasti, zagubio ono najvrjednije - demokraciju i zalaganje za slobodu mišljenja, izražavanja te slobodan protok ideja. Jer upravo braneći te ideale, hrabra bi pozicija omogućila jednak i ravnopravan govor slabijoj opoziciji. IDS, njihova većina u gradskom vijeću i njihov vođa, gradonačelnik Pule Boris Miletić mogu i moraju bolje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater