PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Debeljuh testira Hrvatsku

Ilustracija

Ilustracija


Osebujni istarski političar Dino Debeljuh, nekadašnji saborski zastupnik IDS-a u Hrvatskom saboru i veleposlanik Hrvatske u Indiji, vratio se javnom djelovanju. Posljednje akcije što ih je Debeljuh poduzeo pomalo su proturječne s gledišta oficijelne politike, ali svakako odgovaraju njegovom slobodarskom duhu o kojem je mnogo puta svjedočio i u našem listu. Debeljuh se, naime, priključio prosvjedima protiv covid-potvrda, uz tvrdnju da nije antivakser nego javna osoba koja se bori protiv podjela na cijepljene i necijepljene te na ignoriranje znanosti koje po njegovom mišljenju poduzimaju Vlada i nacionalni Stožer civilne zaštite.

Debeljuh podsjeća da i cijepljeni, vjerujući da su sigurni, šire zarazu, što potvrđuju i domaći epidemiolozi uz napomenu da to čine u znatno manjoj mjeri, te predlaže vlastite mjere u borbi protiv pandemije. Ukratko rečeno, Dino Debeljuh želi testirati sve stanovnike Hrvatske, bez obzira na to jesu li ili nisu cijepljenju, da li su preboljeli koronu. Test bi trebao obuhvatiti oko četiri milijuna osoba te biti proveden na brzinu, "u dva-tri dana", kako kaže, i to bez guranja štapića u nos. Brzi antigenski test trebalo bi ponavljati dva puta tjedno u razdoblju od mjesec ili dva da bi se saznalo koliko je točno oboljelih među pučanstvom.

Oboljeli bi trebali ići u samoizolaciju, izlazak iz nje rigorozno bi se kažnjavao u financijskom pogledu, i tako dalje. Debeljuh predlaže i lockdown u prvom tjednu testiranja, nudi se za volontera pri uzimanju briseva i kaže da bi trošak svega toga trebala platiti država. Po njegovoj procjeni, to bi koštalo 30 do 60 milijuna eura na trošak državne riznice.

Zašto je Debeljuhova inicijativa, u kojoj je u vezi covid-potvrda pristao uz stajališta Mosta koja su po svemu suprotna političkim idejama koje je zastupao, uopće vrijedna spomena? Iz nekoliko razloga. Prvi, Dino Debeljuh uživa ugled na istarskim prostorima i njegovi prijedlozi, bez obzira na koju temu, uvijek izazivaju pažnju. Drugo, zanimljivo je gledati kako političari, makar i bivši, pokleknu pod sugestivnom propagandom drugih i drukčijih političkih stranaka. Treće, nevjerojatno je kako brojne osobe, javne i nejavne, postaju "epidemiolozi" koji nude svoje mjere, vode borbu protiv covid-potvrda, zagovaraju lijekove poput sredstva za liječenje glista kod konja ili pričaju do smrti da korone uopće nema.

Debeljuh nije antivakser, on je jedan od onih koji promišljanjem pokušavaju pomoći. Istrijanski je uporan i otvoren, pa je njegova inicijativa nešto što valja zapisati. Za buduću kratku historiju IDS-a i istarske politike uopće.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom