PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Dan pobjede u sjeni povijesnog revizionizma


Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu nikad se nije obilježavao u složenijim okolnostima. Javni skupovi kojima se obilježava 75. godišnjica završetka rata u Europi i kapitulacija nacističkih vojski od Jadrana do Baltika onemogućeni su karantenama zbog koronavirusa, odnosno ograničavanjem broja sudionika koji mogu komemorirati najznačajniju ratnu pobjedu u dvadesetom stoljeću. Poraz nacizma i fašizma ove godine unatoč velikoj obljetnici neće se obilježiti mimohodima pobjedničkih armija koje su bile predviđene u Parizu, Londonu i Berlinu, dok Hrvatska kao država utemeljena na antifašizmu i partizanskoj borbi odavanje počasti oslobođenju već godinama obilježava skromno, „na žličicu” i pod teretom povijesnog revizionizma čiji je cilj izjednačavanje pobjednika i poraženih u krvavom svjetskom klanju sredinom prošlog vijeka.

Važnu su poruku 8. svibnja poslali hrvatskoj javnosti veleposlanici savezničkih zemalja, sudionica antifašističke koalicije o tome koliko je važno ne zaboraviti Dan pobjede i komemorirati ga kako se nacistički režimi i njihova vojna posezanja za tuđim teritorijima nikada ne bi zaboravili.

Paradoksalno je kako se u Hrvatskoj u danima dok Europa i svijet obilježavaju 75. godišnjicu pobjede nad fašizmom obnavljaju notorne rasprave o ustaškoj simbolici i najavljuju svakogodišnja naricanja nad Bleiburgom kao mjestom gdje su domaći nacisti na kraju svog zločinačkog puta skončali svoju gubitničku karijeru. Hrvatski sabor nije predvidio svečanu sjednicu u povodu velike obljetnice pobjede nad fašizmom, ali je zato ostao pokrovitelj proustaškog derneka na Bleiburgu, kojeg ove godine, iz zdravstvenih razloga i zbog korone, neće biti – a ne bi ga trebalo biti ni ubuduće. Također zbog „zdravlja” nacije.

Ipak, dio gradova u Hrvatskoj i posebno u Istri ponosno su obilježili Dan pobjede nad fašizmom što pokazuje kako se istina ne može zaboraviti unatoč već tridesetogodišnjem ubijanju povijesnih činjenica što ga poduzimaju desničari kad su na vlasti – da na njega ne reagira hrvatska lažna SDP-ovska ljevica kad je u prilici jer povremeno sjedi u Banskim dvorima. U našim se osnovnim školama o Bleiburgu i Križnom putu uči naveliko, dok se o ofenzivama boraca NOB-a protiv nacističkih armija ne uči ništa. Zaboravlja se na maršala Tita, ali se veličaju drugorazredni likovi iz hadezeovske povijesne čitanke. Slobodni svijet prihvatio je Hrvatsku i druge zemlje bivše Jugoslavije – zbog partizanske borbe njezinih građana kao saveznike u borbi protiv nacizma i fašizma. Ali, svima je jasno kako Hrvatska svoje dužnosti da se pokloni žrtvama i prestane s revizijom povijesti ne poštuje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini