piše sanja bosnić

Damir Kajin - čovjek koji sebe nikada nije napustio!

Damir Kajin (Snimio Milivoj Mijošek)

Damir Kajin (Snimio Milivoj Mijošek)


Poznata je priča za djecu i odrasle u kojoj je otac udavao poružnu, ali bogatu kći jedinicu pa su se vrli prosci sa svih strana svijeta sjatili do njegovih dvora i jagmili za njezinu ruku. Nedavna proslava tradicijske fešte Subotine i Dana grada Buzeta podsjetila je na taj bajkovit događaj. Samo što je ovaj put udavača, u političkom prijevodu, bio gradonačelnik Damir Kajin, a njegov golemi miraz, odnosno dota koju donosi u sklopljeni politički brak - Buzet.

Odjeknula je vijest da je tog slavljeničkog dana odjednom mnogima privlačan Kajin namamio u svoj grad kremu iz visoke hrvatske politike. Netko bi mogao pomisliti da su pohrlili su kao lukavi prosci vrebajući na njegov plijen. Stigli su brojni udvarači, piramidalno poredani od lokalnih čelnika (kolega gradonačelnika) do onih iz vrha HDZ-a, IDS-a, SDP-a, Možemo!, Nezavisnih, kao i aktualni predsjednik RH Zoran Milanović, bivši predsjednici/ica Stipe Mesić i Kolinda Grabar Kitarović, ministar iz Plenkovićeve Vlade Oleg Butković, izaslanik hrvatskog premijera Anton Kliman. Preko “nebodljikave” granice zaputio se i Milan Kučan, bivši predsjednik SFRJ, koji navodno nije dopustio Janši da Slovenci okupiraju Istru do Mirne 1991. godine.

Kako je starom-novom igraču Kajinu uspjelo okupiti u malom Buzetu političku elitu kao na kakvom summitu? Odgovor je jasan: svojom političkom nezavisnošću Damir Kajin nije podvrgnut pravilima niti jedne političke partije. Nikome, osim biračima, ni za što ne odgovara. Samostalan je i to je njegova najveća prednost. Naravno, da bi bio uspješan, prijeko mu je potrebna institucionalna podrška vladajućih.

   Prekaljeni političar, u nutrini duše devedesetih godina do dna uronjen u stvaranje i opstojnost regionalne stranke IDS-a, pa potom razočarani IDS-ovac koji je odstupio iz njega jer mu je to srce nalagalo, na kraju je kao pravi, pošteni i žilavi Istrijan (“Krepat ma ne molat!”), shvatio da je u toj političkoj baruštini jedina partija koja ga nije iznevjerila upravo ona njegova, osobna, u kojoj mu nitko ne puše za vratom i u kojoj mu nije koža tijesna. Kajin je najsnažniji kad je sam i svoj.

I dok su se brojni (ne)zavisni političari prodavali različitim političkim opcijama, ne iz bliskih ideoloških uvjerenja, već za šaku škuda postavši besramnim “žetončićima” u zlatnim kavezima moćnika, Kajin je u gotovo trideset godina aktivnog političkog života uspio ostati dosljedan u svojoj poštenoj političkoj borbi, vjeran prije svega sebi. Nakon svakog spoticanja i pada uzdizao se kao Feniks iz pepela. Častan je i kritičan političar kojega resi i iznimna hrabrost, svjestan u svom bitku da čovjek u životu može napustiti sve i svakoga, ali ne može sebe!

Zbog svojih karakternih osobina nije se zatrovao politikom, već mu se uvijek iznova vraćala nepokolebljivost s kojom je dobivao jači zamah. Zanos kao da mu rastao proporcionalno s godinama političkog iskustva. Stvorio je u javnosti imidž o sebi kao političaru koji je sam sebi dovoljan i koji je bez afera. Dolazak čelnika iz vodećih stranaka Istre i Hrvatske, kao i iz visoke hrvatske politike, starom političkom bardu Kajinu na proslavu Dana Grada Buzeta samo neupućenima mogao je djelovati zadivljujuće i iznenađujuće. Oni koji su došli, prepoznali su Kajinovu političku vrijednosti i dosljednost.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of