PIŠE DAVOR ŠIŠOVIĆ

Da su nam sada Asterix i Obelix…


Posljednjih godina mnogi se naši poljoprivrednici žale na divlje svinje koje im nanose sve veće štete i upropaštavaju urod. Znate ono, razgovarate s nekim ratarom, maslinarom ili vinogradarom o suši, i komentirat će ju kao prolazni hir kojeg će priroda dogodine kompenzirati; razgovarate o raznoraznim štetnicima i bolestima, od maslinove muhe do zlatne žutice vinove loze i reći će kako se naučio nositi s time i pravovremeno reagirati. Jedino za veprove još nema pravog rješenja, s njima se još nitko nije naučio nositi.

Pričali su mi poljoprivrednici raznih profila kako se pokušavaju braniti od divljih svinja. Zaštitne ograde, fizičke ili električne, odbijajući svjetlosni i zvučni efekti, tekući repelenti, psi čuvari, nasadi namijenjeni divljim svinjama na granici posjeda ili dublje u šumi, sve su to kratkotrajno uspješne mjere na koje se štetočine prije ili kasnije naviknu i nauče kako ih zaobići ili ignorirati.

Pričao mi je jedan vinogradar s Rovinjštine kako je neko vrijeme uspješno držao veprove dalje od svojih loza tako da bi na početak svakog reda u vinogradu postavio lumin, onaj plastični lampion sa svijećom unutra, kakvi se na Dušne dane nose na groblje. Nakratko djeluje, ali takav lumin dogori u jednoj noći, i ogromna ih količina treba da bi se bar u najkritičnije vrijeme pred berbu grožđe zaštitilo, pa takvo rješenje ne može biti trajno.

Čitamo ovih dana u novinama da su rovinjski lovci kroz godinu odstrijelili više veprova nego zečeva, što je očiti pokazatelj porasta njihove populacije. No, upozoravaju rovinjski lovci, porast populacije veprova uzrok je i porastu populacije njihovih predatora, pa zato posljednjih godina u Istri ima više čagljeva nego ikada, koji onda sve češće napadaju ovce i druge domaće životinje. Jedan mi je vinogradar s Bujštine na spomen veprova i njihova haranja po vinogradu rekao da ih doduše ima nekoliko u zamrzivaču, ali da ih je tamo vani ostalo mnogo više. Gotovo da bi čovjek poželio da se među Istrijanima pojave neki Asterix i Obelix, najefikasniji lovci na veprove ikada, no nažalost to su samo fikcijski likovi iz stripa. Ali možda ipak možemo nešto od njih naučiti? Asterix i Obelix su naime lovili veprove isključivo zato da bi ih jeli. Ako se čak i povećanim naporima istarskih lovaca populacija veprova ne može stabilizirati do mjere da prestane biti opasnost za istarsku poljoprivredu, možda treba potaknuti potrošnju veprovog mesa i time dodatno motivirati lov? Eto ideje za novi istarski gastro-festival, kojeg bi mnogi istarski poljoprivrednici, pogotovo vinogradari, vjerojatno rado sponzorirali.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater