DA I NE Glavni urednik i njegov zamjenik suprotstavili argumente oko pitanja je li profesor Krešimir Pavelić, dojučerašnji dekan Medicinskog fakulteta u Puli, imao pravo dovesti u pitanje opravdanost cjepiva protiv korone

Ivor balen i Robert Frank (Snimio Milivoj Mijošek)

Ivor balen i Robert Frank (Snimio Milivoj Mijošek)


DA: Ako znanstvenik ne smije govoriti, tko smije? (Piše Ivor Balen)

Mnogo se bure diglo zbog tvrdnji profesora Krešimira Pavelića, donedavnog dekana Medicinskog fakulteta u Puli, koji je javno govorio protiv korona cjepiva. Reakcije su očekivano zastrašujuće čak i za današnje, vrlo poremećene standarde komunikacije u javnom prostoru: neki kolege Pavelića su proglasili čak i bioteroristom. Takva brutalna reakcija opravdava se strahom da će izjave poput Pavelićevih, pogotovo što dolaze od autoriteta jednog dekana, odvratiti ljude od cijepljenja. A cijepljenje je, kao što su nas na(m)učili, imperativ svih imperativa ako želimo ponovo živjeti normalno, ako želimo živjeti van dnevnih boravaka, ili zapravo, ako želimo živjeti uopće. Tako nas barem uvjeravaju.

Podjela među znanstvenicima

Od početka korona krize, a bilo je to u ožujku prošle godine, stručnjaci i svi oni koji smatraju stručnjacima podijelili su se u dvije grupe. Podjela naravno nije crno-bijela, ali može se svesti na one koji smatraju da se svi skupa bez razmišljanja moramo pokoriti svemu što kažu autoriteti, i one koji pozivaju na slobodu (kretanja, rada i svega ostalog), kao vrijednost koja se ne bi smjela tako olako ograničavati. Jednako tako, prva skupina najradije bi silom ubrizgala cjepivo svim stanovnicima planeta, a druga je s time mnogo opreznija. Gotovo svakodnevna "razmjena paljbe" između ova dva tabora svodi se uglavnom na to da prvi druge nazivaju pseudoznanstvenicima, širiteljima teorije zavjere i, na koncu - teroristima. Dakle, upravo ono što je dočekalo i profesora Pavelića. Suprotstaviti se toj svemoćnoj sili, koja snagu crpi iz vlada manje-više svih svjetskih zemalja, ali i niza znanstvenih organizacija, ravno je stajanju na put snježnoj lavini.  

Rasprava i drugačija mišljenja

Ali koliko god se činilo da znanstvena zajednica i političke elite ne mogu biti u krivu, nije jasno zašto se tako žestoko protive bilo kojem pokušaju iznošenja drugačijeg mišljenja, pogotovo ako ono dolazi od renomiranog znanstvenika, što profesor Pavelić svakako jest? Jer ako znanstvenik ne smije govoriti, tko smije? Cjepiva protiv korone razvijena su u toliko kratkom roku i bazirana na toliko novim metodama da su rasprava i drugačija mišljenja minimum kojeg svijet zaslužuje. Ne samo da zaslužuje, nego bi ih morao dobiti. Sve drugo je put u jednoumlje s kojim, blago rečeno, nemamo dobra iskustva u povijesti.      

 

NE: CIJEPITI SE MORA (Piše Robert Frank)

 

Cijepiti se ili ne – pitanje je sad. Dilema je to koja dijeli ljude, dok Covid 19 razara svijet kakav smo dosad poznavali. Nakon ove boleštine više ništa neće biti kao prije. U nemogućnosti suočavanja s pandemijom za koju i dalje nema pravog lijeka ni rješenja, ljudski rod pokazao je nevjerojatnu osjetljivost, a svjetska gospodarstva fragilnost. Planet Zemlja funkcionira pod permanentnim stresom. Lošije vijesti sustižu dobre. Taman kad se pomislilo da je krizno razdoblje stavljeno pod kontrolu, čeka se novi, treći, četvrti, peti val. U igri je sada delta soj. Britanci su, opet među prvima, na pojačanom oprezu. Boris Johnson je spreman, opet među prvima, ograničiti kretanja. Jedino prevencija i snažne mjere mogu limitirati daljnje širenje covida 19. Uz, naravno, cijepljenje.    

Spasitelj ili dezinformator

Dojučerašnji dekan Medicinskog fakulteta u Puli Krešimir Pavelić, bogohulno, za većinu znanstvene zajednice heretički, doveo je u pitanje opravdanost cjepiva protiv koronavirusa. Javno je iznio teze da se kriju podaci o komplikacijama koja cjepiva proizvode! Tvrdi i da postoji dramatičan rast smrtnosti! Pokušao je poentirati s navodnom cenzurom zdravstvene misli i slobode govora, što je po njemu korak do uspostave diktature! Po jednima spasitelj slobodnog svijeta i čovjek koji ima osobnu hrabrost iznijeti i više nego utemeljene sumnje, Pavelić je po drugima čovjek opasnih namjera, dezinformator koji neprovjerenim činjenicama hrani sumnjičavce i pobornike teorija zavjere. Njegova destrukcija i defetizam, kao i pokušaj da se ljude odgovori od „nepotrebnog, nametnutog, rizičnog i smrtonosnog cijepljenja“, u sebi nosi opasnost koja može završiti još većim brojem umrlih osoba, kao i onih koji će preživjeti koronavirus, ali s teškim i moguće trajnim zdravstvenim posljedicama.

Logika i povjerenje

Cjepiva su, pak, povijesno gledajući, spasila ljudski rod, produžila život vijek i omogućila čovjeku da se bori s nenaklonjenom prirodom. Sa sobom nose i značajniju dozu rizika. Posebno se to odnosi na nova koja možda nisu prošla sve faze testiranja. No uvriježeno je mišljenje da su pozitivni efekti veći od potencijalno negativnih. Osim cjepiva, efikasnijeg rješenja za borbu protiv koronavirusa zasad naprosto nema. Zato je u ovom delikatnom trenutku potrebna zdrava logika i povjerenje u sustav. Najlakše je sumnjati i sve dovoditi u pitanje. Takvih skeptika svakim je danom sve više. Što ne znači da su u pravu. Dakle, pamet u glavu - cijepiti se i dalje mora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini